a€¢ Textul integral al motiunii PSD - 1000 de zile de haos (format doc)Liderii PSD vor decide maine, in sedinta Comitetului Executiv National, textul final al motiunii de cenzura. Desi trebuia initiat pana la 10 septembrie, d
 a€¢ Textul integral al motiunii PSD - 1000 de zile de haos (format doc)Liderii PSD vor decide maine, in sedinta Comitetului Executiv National, textul final al motiunii de cenzura. Desi trebuia initiat pana la 10 septembrie, demersul a inaintat anevoios, impotriva lui ridicandu-se voci grele din partid. Din cauza divergentelor, Mircea Geoana a ajuns sa fie amenintat cu debarcarea din fruntea PSD.


Drumul motiunii de cenzura, ceruta cu insistenta de lideri ai PSD pentru a clarifica statutul partidului - in opozitie sau la putere - , a inceput in urma cu mai bine de o luna si a fost unul sinuos. In ciuda angajamentului initial, demersul a fost amanat si a generat mari tensiuni in partid. Filmul evenimentelor din PSD scoate in evidenta ezitarile si conflictele cu care se confrunta partidul de cateva saptamani.

14 august. Reuniti intr-o intalnire informala la Bran, liderii PSD decid initierea unei motiuni de cenzura pana la data de 10 septembrie. Mircea Geoana declara ca "Guvernul Tariceanu a pierdut increderea romanilor si a majoritatii partidelor politice romanesti" si arata ca ponderea pe care PSD o detine in Parlament si rezultatele obtinute la scrutinul din 2004 indreptatesc formatiunea sa faca parte din guvernare.

15 august. Vicepresedintele Liviu Dragnea declara ca PSD va accepta sa formeze noul guvern numai cu conditia ca Mircea Geoana sa preia functia de prim-ministru.

16 august. Mircea Geoana anunta, la Zalau, ca doreste sa fie premier si sustine ca decizia de a introduce motiunea este una ferma.

17 august. Aflat la Baia-Mare, Mircea Geoana declara ca motiunea de cenzura va fi introdusa chiar la inceputul sesiunii parlamentare, pentru ca partidul sa aiba timp sa intocmeasca proiectul de buget pe anul 2008. Presedintele PRM, C.V. Tudor, anunta ca partidul sau nu va vota motiunea de cenzura, iar premierul Tariceanu ii acuza pe social-democrati ca prin aceasta actiune "incearca marea cu degetul".

20 august. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, sustine ca departamentele de specialitate ale formatiunii vor finaliza in maximum zece zile textul motiunii de cenzura, care va fi "de ordin politic" si se va constitui intr-o "critica a guvernarii de dreapta din ultimii doi ani si jumatate". Premierul Tariceanu declara ca PNL nu ia in calcul o guvernare alaturi de PSD. Liderul democrat Emil Boc anunta si el ca PD exclude orice colaborare politica si guvernamentala cu PSD.

21 august. Geoana face apel la presedintele Basescu pentru a crea conditiile instalarii unui nou guvern. Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, spune ca PC va decide daca va vota motiunea de cenzura in functie de motivele invocate in aceasta motiune, dar si de ceea ce ar urma in cazul demiterii actualului Guvern. Presedintele Traian Basescu rade cu pofta cand este intrebat despre dorinta liderului PSD, Mircea Geoana, de a deveni premier. In PSD incep sa apara tot mai multe voci impotriva motiunii de cenzura.

23 august. Presedintele PD, Emil Boc, se declara convins ca PSD va gasi "diverse motive" pentru ca motiunea de cenzura pe care a anuntat ca o va depune sa nu treaca, urmand sa se inregistreze un absenteism ridicat la vot din partea parlamentarilor social-democrati. Geoana este convins insa ca toti parlamentarii partidului vor fi prezenti la dezbaterea motiunii impotriva Guvernului si vor vota in favoarea ei.

27 august. Pesedistii decid prin vot, in sedinta Comitetului Executiv National, depunerea motiunii de cenzura la inceputul sesiunii parlamentare. Geoana anunta ca liderii partidului au luat o decizie si cu privire la disciplina votului in Parlament, dand asigurari ca toti parlamentarii social-democrati vor vota pentru aprobarea motiunii.

1 septembrie. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara la Scoala de vara a TSD ca momentul initierii motiunii de cenzura este unul delicat, iar consecintele politice trebuie bine calculate, PSD riscand sa intre din nou in izolare politica. "Parerea mea este sa lucram cu intelepciune si flexibilitate, sa nu ne repezim intr-o groapa cu lei din care sa nu mai stim cum sa iesim", spunea Iliescu, referindu-se la eventualele negocieri care vor avea loc inainte si dupa depunerea motiunii de cenzura.

3 septembrie. Ion Iliescu reia criticile fata de intentia PSD de a depune o motiune de cenzura, apreciind ca o eventuala renuntare a PSD la acest demers nu ar fi considerata o dovada de slabiciune. El spunea ca daramarea unui guvern care are sustinere de 20% nu este o "treaba chiar atat de complicata", dar trebuie avut in vedere "ce sanse sunt sa se obtina ceva mai bun". Secretarul general Titus Corlatean da asigurari insa ca nu exista posibilitatea ca PSD sa renunte la motiune.

6 septembrie. Liderul PSD Mircea Geoana, se intalneste cu cel al PC, Dan Voiculescu, si anunta ca discutiile dintre social-democrati si conservatori privind sustinerea motiunii de cenzura vor continua in perioada urmatoare, asteptandu-se ca o decizie in acest sens sa fie luata de un for statutar al PC. Vicepresedintele PSD Victor Ponta sustine ca parlamentarii social-democrati care nu vor vota motiunea de cenzura se pot considera exclusi din PSD. In partid circula informatia ca motiunea va fi depusa la 12 septembrie, desi era anuntata pentru 10.

9 septembrie. "Nu ascund ca aceasta motiune a produs deranj si in interiorul PSD. Unora le este teama din motive personale, legate de dosare sau afaceri private, fara nici o legatura cu interesul partidului. (...) Concret, se tem cei cu dosare grele, cei care tin cu dintii de putere, cei care nu lasa loc generatiilor tinere, politicienii rosi de vulnerabilitati, depasiti de timpuri si de evenimente, inclusiv de la PSD", declara Geoana intr-un interviu pentru Rompres, facand aluzie la Ion Iliescu si Adrian Nastase, critici ai motiunii de cenzura.

10 septembrie. "E o imprudenta din partea lui (Mircea Geoana - n.r.) macar sa faca apel la asa ceva. E si neloial si necolegial si deformeaza sensul discutiei", comenteaza Ion Iliescu afirmatiile lui Geoana. Dupa sedinta BPN, Geoana anunta ca depunerea motiunii de cenzura este amanata pentru urmatoarea saptamana aceasta pentru a nu se suprapune cu momentul "sensibil" al alegerii noului Patriarh (n.r. - miercuri, 12 septembrie). Se decide ca textul acesteia sa fie discutat in cadrul Comitetului Executiv National, programat pentru marti, 18 septembrie. In sedinta de grup a deputatilor, Adrian Nastase isi exprima nemultumirea fata de modul in care actuala conducere a partidului isi trateaza propriii parlamentari, iar Miron Mitrea invoca ideea convocarii Consiliului National. Din cauza disensiunilor pe marginea motiunii, strangerea semnaturilor pentru motiunea de cenzura se sisteaza pana la Comitetul Executiv National.

11 septembrie. Ion Iliescu declara ca in cazul in care nu se obtine sustinerea motiunii de cenzura, in urma negocierilor PSD cu celelalte partide, s-ar putea renunta la depunerea motiunii. In aceeasi zi, liderul PSD Sector 1, Dan Tudorache, cere si primeste mandat din partea organizatiei pentru sanctionarea parlamentarilor PSD care nu semneaza sau nu voteaza motiunea de cenzura. Cei vizati: Nastase si Iliescu.

12 septembrie. Geoana da de inteles ca, daca PNL ar fi de acord simultan cu trei conditii - corectarea activitatii actualului Guvern, introducerea in programul de guvernare a temelor sociale si asigurarea unei majoritati stabile - , PSD ar renunta la depunerea motiunii de cenzura.

13 septembrie. Adrian Nastase propune conducere colectiva pentru PSD. Intr-un interviu pentru Rompres, fostul premier spune ca aceasta propunere ar fi o solutie temporara, "menita sa ii aduca inapoi pe toti cei care reprezinta un curent important din partid si care sa ajute, cumva, la revenirea noastra".

18 septembrie. Ar fi trebuit sa aiba loc Comitetul Executiv National. Sedinta a fost amanata pentru maine. Asta intr-un moment in care in partid se discuta despre schimbarea lui Geoana si convocarea unui Congres extraordinar. Se spune ca liderul PSD nu ar mai avea deloc sustinere in randul vicepresedintilor, iar prietenia cu grupul de la Cluj este de domeniul trecutului de multa vreme. La acest moment, mari rivali ii sunt Iliescu, Nastase si Mitrea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.