Procuratura Generala a Republicii Moldova a solicitat Ministerului roman al Justitiei examinarea materialelor pentru inceperea urmaririi penale in privinta consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, suspectat de abuz in serviciu si corupere pasiva.
Procuratura Generala a Republicii Moldova a solicitat Ministerului roman al Justitiei examinarea materialelor pentru inceperea urmaririi penale in privinta consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, suspectat de abuz in serviciu si corupere pasiva. Ministerul Justitiei precizeaza ca nu a primit pana in acest moment nici o sesizare oficiala din partea autoritatilor din Republica Moldova care exercita atributii jurisdictionale pentru inceperea urmaririi penale a Sefului Sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, Alexandru Rus. Potrivit serviciului de presa al Procuraturii, solicitarea a fost facuta la 11 septembrie, in vederea pornirii urmaririi penale in privinta sefului Sectiei Consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau, Alexandru Rus, in baza materialelor adunate de Procuratura Anticoruptie din Republica Moldova.
In cadrul acestei cauze penale, a fost documentata activitatea Inei Russu, directorul unei agentii de turism, care, potrivit Mediafax, a intermediat si favorizat obtinerea ilegala de vize romanesti pentru cetatenii moldoveni. In aceasta activitate ar fi fost implicat, potrivit Procuraturii, citata de Mediafax, si consulul Alexandru Rus, care abuzand de pozitia sa oficiala, a acordat nejustificat vize de intrare in Romania anumitor cetateni moldoveni fara a verifica autenticitatea actelor depuse de agentia de turism a Inei Rusu.
Procedura
Potrivit Codului de procedura penala al Republicii Moldova, procesul in cazul persoanelor care beneficiaza de imunitate diplomatica se desfasoara in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, precum si ale altor tratate internationale la care Republica Moldova este parte. In baza temeiurilor invocate, cat si in vederea respectarii normelor dreptului international, Procuratura a decis sesizarea autoritatilor competente ale Romaniei si expedierea materialelor acumulate pe acest caz, pentru a decide in vederea inceperii urmaririi penale a consulului.
MAE nu avea probe
La sfarsitul lunii august, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a exprimat punctul de vedere al Romaniei in acest caz. Cioroianu declara ca autoritatile de la Bucuresti nu dispuneau de informatii concrete care sa confirme implicarea consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, in facilitarea obtinerii vizelor pentru Romania. "Pana in momentul in care nu am o proba concreta, prezumtia de nevinovatie in aceasta tara totusi functioneaza", preciza ministrul, adaugand ca, in urma anchetei initiate de MAE in acest caz, s-a constatat ca "nu exista date din care sa reiasa ca Alexandru Rus, consulul general al Romaniei la Chisinau, ar fi cerut sau ar fi primit bani".
"In masura in care se vor prezenta probe concrete, de ilegalitate, in legatura cu consulul Rus sau cu oricare altul, MAE stie ce are de facut", afirma Cioroianu. Seful diplomatiei romane anunta ca ministerul a verificat peste 70 de dosare de viza depuse la Ambasada Romaniei la Chisinau, fara a constata vreo neregula flagranta. "Nu excludem posibilitatea ca unele dintre aceste documente sa fie contrafacute de catre solicitantii de viza anterior depunerii dosarului la sectia consulara, dar acest aspect poate fi verificat doar de autoritatile moldovene, si nu de functionarii nostri consulari, care n-au aceasta atributie, n-au aceasta pregatire, n-au expertiza pentru a analiza asa ceva", spunea acesta. (A.G., O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.