Dupa ce, timp de mai multe luni, patronatele si firmele din domeniul panificatiei au incercat sa il convinga pe ministrul economiei si finantelor sa reduca TVA la paine si produsele conexe, Ministerul Economiei si Finantelor se pregateste sa introdu
Dupa ce, timp de mai multe luni, patronatele si firmele din domeniul panificatiei au incercat sa il convinga pe ministrul economiei si finantelor sa reduca TVA la paine si produsele conexe, Ministerul Economiei si Finantelor se pregateste sa introduca o noua taxa pentru firmele din domeniu. Chiar daca ministrul agriculturii Decebal Traian Remes sustinea ca introducerea unei cote reduse de TVA la paine este singura modalitate prin care se poate tine in frau scumpirea painii, bugetul pe anul 2008 nu prevede modificari ale TVA. De altfel, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat recent ca nu este posibila nici o scadere a TVA la alimentele de baza pana in 2010.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) se pregateste sa modifice Codul Fiscal, in septembrie, in special in privinta prevederilor privind taxa pe valoarea adaugata (TVA), urmand sa-l prezinte apoi in guvern. Principala noutate pe care Finantele o au in vedere presupune introducerea unei cote forfetare (fixe) in domeniul panificatiei. Potrivit unor surse din minister, citate de NewsIn, decizia privind introducerea noii taxe se afla i n analiza.

Reprezentantii firmelor din industria de morarit, panificatie si produse fainoase se declara total nemultumiti si surprinsi de aceasta intentie a ministerului. „Am discutat cu reprezentantii MEF si am hotarat, de comun acord, ca numai in cazul in care se reduce TVA la paine aceasta cota forfetara sa fie introdusa. Este un fel de inlocuire. Ei reduc TVA la 5%, maximum 7%, noi platim cota forfetara“, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN. „In conditiile in care nu se reduce TVA, respingem categoric aceasta taxa suplimentara, care se stabileste in functie de capacitatea de productie a fiecarui agent economic din domeniu. Daca ar fi introdusa in acesti parametri negociati, aceasta cota forfetara ar fi chiar o idee buna, pentru ca ar elimina pe cei care insala statul la plata impozitelor“, a mai spus Popescu.

Statul controleaza doar firmele care-si platesc taxele
„Cei de la Fisc si cei de la ANSVSA au facut controale tot la cei care respecta legea. Unii agenti au fost controlati de 4-5 ori, chiar daca au fost cu toate actele in regula. De ce ? Simplu. Celor care fac controale le este mai usor sa mearga la cei cunoscuti, pe un teren deja batut de ei. In schimb, companiile care au in spate oameni din administratia locala sunt evitate si protejate. Niciodata agentii de la Fisc nu au calcat prin aceste firme“, a subliniat Aurel Popescu.

Finantele vor eliminarea taxarii inverse din constructii


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.