Directorul Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, il acuza pe liderul PLD, Theodor Stolojan, ca printr-un act normativ semnat pe vremea cand era premier a improprietarit cu o parte din Parcul Herastrau firma CTT SA, la care sotia sa
Directorul Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, il acuza pe liderul PLD, Theodor Stolojan, ca printr-un act normativ semnat pe vremea cand era premier a improprietarit cu o parte din Parcul Herastrau firma CTT SA, la care sotia sa era actionar.

Potrivit unui comunicat al GIP, exista documente care demonstreaza ca fostul premier Theodor Stolojan "a dat", printr-un act normativ, "o bucata din Parcul Herastrau firmei la care era actionar sotia sa". "Theodor Stolojan este singurul demnitar roman care a semnat hotarari de guvern de pe urma carora a profitat direct propria sotie. La inceputul anilor a€™90, in perioada in care Theodor Stolojan era ministru de Finante si, apoi, prim-ministru, nici o afacere importanta a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) nu s-a facut fara participarea directa a Elenei Stolojan", sustine Ciuvica. El adauga ca actualul BTT, "mostenitorul Biroului de Turism pentru Tineret dinainte de 1989", este una dintre societatile de stat "implicate in mari scandaluri de coruptie". "Afacerile necurate in care a fost implicata societatea au facut obiectul mai multor anchete ale Parchetului, unul dintre sefii BTT, Liviu Vaclea, fiind chiar arestat si condamnat pentru devalizarea companiei", scrie Ciuvica.


Compania de Turism pentru Tineret SA (CTT) a fost infiintata, ca societate comerciala, prin Hotararea de Guvern 91 din 4 februarie 1991, semnata de prim-ministrul Petre Roman si avizata de ministrul de Finante Theodor Stolojan, precizeaza GIP. "Capitalul social al CTT era urias. Practic, noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri s.a.m.d.). Dupa doar o saptamana de la infiintare, CTT se asocia cu Elena Stolojan, sotia ministrului de Finante din acel moment, in firma Dragon Medical Complex. CTT participa in aceasta firma cu Baza de Agrement Baneasa, situata pe malul lacului Baneasa, cu tot cu activele sale", scrie Ciuvica.


ACTIONARUL ELENA. El adauga ca la 11 septembrie 1992, Elena Stolojan, sotia primului-ministru de la acea data, devenea actionar la CTT SA. Ciuvica arata ca dupa alte doua luni, la 10 noiembrie 1992, Stolojan semna HG 718/1992 privind modificarea HG 91/1991 privind infiintarea SC Compania de Turism pentru Tineret SA, care prevedea majorarea capitalului social si "intregirea patrimoniului" societatii cu "complexul sportiv, turistic si de agrement «Herastrau» Bucuresti". "Astfel, dupa doar doua luni de la momentul in care Elena Stolojan devenise actionar al CTT SA, valoarea actiunilor sale a crescut considerabil. Motivul: Theodor Stolojan, primul-ministru al Romaniei, a improprietarit firma la care sotia sa era actionar cu o parte din Parcul Herastrau. Afacerea Stolojan - CTT este un caz unic pana acum in Romania, in care un prim-ministru da, printr-o hotarare de guvern, o bucata dintr-un parc al Capitalei firmei la care sotia sa este actionar", sustine Ciuvica.


O AVERE
"Capitalul social al CTT era urias. Practic, noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri s.a.m.d.)"
Mugur Ciuvica
directorul Grupului de Investigatii Politice


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.