Proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii cetateniei ramane in continuare un mister absolut. Anuntat de presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Justitiei Chiuariu (foto), acest proiect de act normativ este tinut sub chei
Proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii cetateniei ramane in continuare un mister absolut. Anuntat de presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Justitiei Chiuariu (foto), acest proiect de act normativ este tinut sub cheie de parca ar fi cel mai mare secret al Romaniei. In 2005 ministrul Macovei motiva blocarea procesului de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni afirmand ca se lucreaza la un nou proiect de lege.
Solicitarile de publicare a acestui proiect au fost respinse - de exemplu in martie 2007 primeam de la Ministerul Justitiei un comunicat care afirma ca: "In ceea ce priveste proiectul noii legi privind cetatenia romana, va informam ca acesta este in faza de elaborare, nefiind asumat inca de conducerea ministerului, motiv pentru care nu vi-l putem transmite. In momentul in care va fi finalizat, acest proiect va fi facut public, in vederea dezbaterii publice, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica".
Refuz de la Ministerul Justitiei
Legea 52/2003 privind transparenta decizionala afirma drept principiu la art. 2: "informarea in prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si asupra proiectelor de acte normative".
Proiectul de modificare a Legii cetateniei a ramas secret in ciuda Legii 52/2003. Am solicitat ieri acest proiect ofiterului de presa de la Ministerul Justitiei, Viorica Rosca, si am primit urmatorul raspuns: "Credeti-ma ca vi l-as fi dat cu cea mai mare placere pentru ca va inteleg demersul profesional, dar nu stiu ce sa va dau din moment ce acest proiect se dezbate in sedinta de azi de guvern".
Aprobarea Guvernului
Guvernul a aprobat ieri proiectul de modificare a Legii cetateniei, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a criticat din nou lipsa de implicare a fostului ministru al Justitiei Monica Macovei in promovarea acestui document, transmite Mediafax. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, sambata, la Costinesti, la Scoala de vara a tinerilor liberali, ca Executivul va modifica prin Ordonanta de urgenta Legea cetateniei, pentru a fi realizata "o procedura administrativa mai usoara". "O sa modificam Legea cetateniei pentru a face procedura administrativa mai usoara, astfel incat sa solutionam mare parte din cererile care sunt restante, pentru ca s-a ajuns la o situatie intolerabila", a declarat Chiuariu, referindu-se in special la problemele romanilor din Republica Moldova. El a adaugat ca Guvernul va adopta, miercuri, ordonanta de urgenta de modificare a legii, pentru a fi modificata procedura de acordare a cetateniei, in sensul reducerii formalitatilor birocratice si a scurtarii perioadei de solutionare a cererilor in acest sens.
Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 21 august, ca Legea cetateniei trebuie adoptata cat mai repede, afirmatie facuta in cadrul dialogului purtat de tinerii din diaspora cu presedintele Traian Basescu, la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana". "Proiectul de lege in ceea ce priveste acordarea cetateniei pe care il avem vizeaza acordarea cetateniei la terminarea liceului, daca a implinit varsta majoratului, si, daca a facut facultatea, odata cu licentierea", a declarat Traian Basescu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat in urma cu doua saptamani, ministrului justitiei sa prezinte cat mai curand Executivului proiectul noii Legi a cetateniei. Primul-ministru a precizat ca, pe fondul presiunilor existente de dobandire a cetateniei romane, este important ca tara noastra sa adopte o lege conforma cu standardele europene, in asa fel incat cei care doresc sa obtina cetatenia romana sa poata face acest lucru.
Potrivit lui Tariceanu, sunt exagerate datele privind existenta a sute de mii de cereri depuse de cetateni moldoveni pentru obtinerea cetateniei romane, deoarece astfel de cereri ii includ si pe membrii familiei celor care depun solicitarea. Din datele furnizate de autoritatile romane, nu se confirma existenta unor cifre atat de mari, a aratat primul-ministru. Seful Executivului a subliniat ca legea nu va fi mai restrictiva decat cea existenta, iar moldovenii care au avut cetatenie romana o vor redobandi. De la inceputul acestui an, mii de cetateni moldoveni stau la cozi in fata Consulatului roman din Chisinau pentru a obtine vize de calatorie in Romania. MAE roman i-a asigurat pe cetatenii moldoveni ca toate cererile de viza vor fi procesate in regim de urgenta, cu prioritate cele ale elevilor si studentilor din Republica Moldova care studiaza in Romania.
Elevii basarabeni si bucovineni opriti de vize
In ciuda faptului ca pastrarea identitatii romanilor din afara granitelor este o prioritate enuntata de presedintele Traian Basescu si de ministrul de Externe Adrian Cioroianu, basarabenii nu pot trece Prutul sa invete la scolile din Romania. Anul acesta au fost scoase la concurs 850 de burse pentru elevii din stanga Prutului care vor sa studieze la liceele din Romania - si au fost ocupate doar 522 de locuri. Comisia care a organizat admiterea acestor elevi in liceele din Romania s-a aflat la Iasi - insa basarabenii care voiau sa vina la scoala in Romania nu au putut parcurge cele cateva zeci de kilometri deoarece nu au putut obtine vize de intrare in Romania. Alta problema a fost reprezentata de dificultatea de completare a cererilor de admitere, parintii si elevii din stanga Prutului nefiind ajutati de nimeni. Situatia romanilor din Ucraina este chiar mai grava. Din cele 100 de burse oferite au fost ocupate doar 10 pentru ca nu a existat nici o informare eficienta in Bucovina si Basarabia de Sud asupra cestor posibilitati. Mai mult: zvonurile venite din Ministerul Educatiei vorbesc despre desfiintarea Compartimentului pentru Romanii de Pretutindeni. In schimb, s-a infiinatat un Departament pentru Minoritati unde inca un cadru UDMR a primit imediat pozitia de secretar de stat. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.