Primavara acestui an a fost una dintre cele mai agitate din punctul de vedere al victimelor hotilor de buzunare. Un grup mare de infractori din Cehia si Slovacia, din datele politiei cam 30 de persoane, au dat iama in toate orasele mari din Romania.
Primavara acestui an a fost una dintre cele mai agitate din punctul de vedere al victimelor hotilor de buzunare. Un grup mare de infractori din Cehia si Slovacia, din datele politiei cam 30 de persoane, au dat iama in toate orasele mari din Romania. Au fost prinsi pentru ca, desi era prima actiune de acest tip a retelelor internationale de hoti de buzunare si ar fi trebuit sa fie precauti, hotii s-au lacomit. Numarul furturilor a continuat sa creasca insa. Loviturile se dau fulgerator, in razii, dupa care urmeaza o perioada de liniste, in care sutii dispar. Ce se intampla? Incepand cu anul 2007, Romania a intrat in Uniunea Europeana si, implicit, in vizorul cartelului de hoti de buzunare format in ultimii 10 - 15 ani pe batranul continent. Datele ne-au fost furnizate de un cetatean roman implicat in acest domeniu cu ceva ani in urma, care a reusit apoi sa-si incropeasca o afacere si sa renunte la vechea "meserie", dar care e conectat inca la informatiile din sistem. Care inseamna o ramificatie a infractionalitatii transfrontaliere foarte bine pusa la punct.
Intre 4000 si 10.000 de euro pe zi
"Nu stie nimeni cati sunt, poate sute, poate mii. Dar sunt foarte bine organizati. Grupuri de trei sau cinci persoane sunt duse la obiectivele dintr-o localitate, dau lovitura dupa lovitura timp de maximum cinci zile si dispar. Sunt mutati in alt oras. Dupa scurt timp, de obicei o luna, grupul este transferat in alta tara, la furat. In locul celor plecati vin altii, de alta nationalitate. Asa se face ca sunt foarte greu de prins. Cine sunt? Romani, bulgari, sarbi, croati, albanezi, ucranieni. Informatiile circula foarte bine in sistem, fiecare zona a Europei are cateva persoane care sunt creierele operatiunilor de acolo. Fiecare echipa mutata dintr-o tara in alta primeste cazare, informatiile necesare despre obiectivele vizate si una doua masini cu sofer care le asigura transportul. Dupa ce Romania a intrat in UE, reteaua a pus stapanire si aici. Asa cum ai nostri opereaza in alte tari, sub conducerea mafiotilor de acolo, asa si grupurile de straini opereaza la noi, sub indrumarea maharilor de aici. Astfel, hotii profesionisti, care au devenit cunoscuti in tarile lor, ajung in locuri unde nu ii stie nimeni. Sistemul functioneaza foarte bine. Un asemenea grup produce intre 4000 si 10.000 de euro pe zi. Dar nu opereaza zilnic. Organizatorii retelelor au informatii sigure si stiu exact unde si cand sa opereze, iar riscul e minim. Cand a fost povestea cu grupul de cehi prinsi, a fost doar o intamplare. Loviturile se vor inmulti pentru ca sunt foarte multi bani in joc si sunt implicate, din cate stiu eu, persoane influente. In Bucuresti, de pilda, nu sunt mai mult de zece oameni care controleaza fenomenul, despre unii a scris si presa, dar degeaba, nu li se intampla nimic", ne-a declarat romanul care a "lucrat" in acest domeniu si care are inca informatii din sistem.
Asalt la hipermarketuri
La o razie a sutilor, intr-un singur cartier bucurestean se inregistreaza la politie intre cinci si zece lovituri in numai o jumatate de ora. Iata ce spune Marilena Guta, una dintre victime, careia i s-au furat 800 de lei. In celelalte cazuri era vorba despre sume de peste 1000 de lei. "Ma aflam intr-un supermarket, pe la ora 18,30. Impingeam cosul spre raionul de legume-fructe. A sunat telefonul si, ca sa pot vorbi mai comod, am pus geanta in cos. Nu am scapat-o din ochi mai mult de 30 de secunde, cat m-am uitat la un raft. A fost suficient ca sa dispara. Aveam inauntru opt milioane de lei. Am mers la personalul de paza al magazinului, unde am aflat ca trebuie sa ma plang politiei, ca ei nu ma pot ajuta cu nimic. Politia a venit, m-a ascultat, a urmarit toate inregistrarile camerelor intre orele 18,00 si 18,30, dar am avut ghinion: camera de supraveghere mobila din zona respectiva era in alta parte in momentul furtului. Hotii stiau acest lucru. La sectia de politie am facut o plangere si, din una in alta, am aflat de la politisti ca numai in momentul acela mai erau in sectie sase persoane care fusesera furate in magazine in acelasi timp cu mine. Sumele lor erau insa mult mai mari, adica ma puteam considera o norocoasa. Unei doctorite i s-a furat un card cu 40 de milioane pe el, a fost decodat in cateva secunde si a ramas fara nici un ban inainte sa apuce sa sune la banca sa il blocheze. Politistii spun ca hotii au un laptop cu un program foarte avansat care sparge codurile cardurilor imediat. Nu au resit insa sa ii prinda. Am mai aflat ca o reprezentanta a unei fundatii a fost jefuita, intr-o parcare a unui supermarket, de 20.000 de euro. Femeia fusese batuta pana la inconstienta si a zacut 40 de minute pana a fost descoperita. In cazul meu, politistii au spus ca nu ii pot prinde pe hoti pentru ca nu au nici un martor sau indiciu asupra faptei", spune Marilena Guta.
Politisti sub acoperire
In marile magazine au fost infiltrati politisti sub acoperire. "Politia Capitalei a intreprins o actiune de amploare in cazul grupului de infractori din Cehia. Au fost prinsi inainte sa plece, unii in flagrant, altii in urma investigatiilor intreprinse. In marea lor majoritate erau cazati la hotel. Ei se numesc infractori voiajori si venisera sa dea lovituri rapide in hipermarketurile din Romania. Politia din Bucuresti conlucreaza in problemele transnationale cu politiile capitalelor europene. Cetatenilor le recomandam sa nu lase gentile la vedere, nesupravegheate, pe timpul cumparaturilor. Din cauza valurilor de sesizari, s-a luat masura de a trimite politisti sub acoperire in marile magazine si au avut loc instructaje speciale cu firmele de paza ale marilor magazine. Telefonul de urgenta pentru cetateni este 112 si, daca au fost victimele vreunui furt, ii rugam sa ne sune imediat", ne-a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei. (I. GOLEA)
Politisti jefuiti de banii de chirie chiar la ei in sectie
Politistii Sectiei 21 din Capitala au fost jefuiti chiar din propriul sediu. Casierul Mihai Toparceanu este anchetat de Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 dupa ce, dintr-o magazie situata in apropierea Sectiei 21 Politie, au disparut 40.500 lei (405 milioane de lei vechi), banii de chirie ai politistillor. Angajatul Politiei a lasat banii in respectiva magazie, marti seara, dupa ce a platit circa 6000 de lei.
Conform celor comunicate de Biroul de Presa al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB), in ziua de 5 septembrie a.c., lucratorul din compartimentul "Deservire" al Sectiei 21 Politie, care indeplineste si atributiile de casier a raportat ca in intervalul de timp 04.09, ora 16.20 - 05.09.2007, ora 08.00, dintr-o anexa situata in exteriorul Sectiei 21 Politie a disparut suma de 40.500 lei. Din primele verificari s-a stabilit ca in ziua de 4 septembrie, casierul a ridicat de la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti suma de 46.500 lei, reprezentand drepturi banesti ale cadrelor Sectorului 6 Politie si Sectiei 21 Politie. In aceeasi zi, a fost distribuita catre politisti suma de 6000 lei, restul urmand sa fie impartiti in ziua urmatoare. In mod ciudat, casierul a lasat banii in respectiva magazie, chiar pe masa. Surprinzator, a doua zi, acesta nu i-a mai gasit. "O echipa complexa a stabilit ca, dupa terminarea programului de lucru, contrar reglementarilor legale, casierul a lasat suma ramasa intr-o incapere in care se depoziteaza materialele scoase din uz, alaturata Sectiei 21 Politie, loc care nu indeplineste conditiile minime de siguranta pentru pastrarea valorilor banesti" se arata in comunicatul Politiei Capitalei. "Cercetarile continua sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6 sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in serviciu fata de lucratorul cu atributii de casier si pentru stabilirea imprejurarilor concrete in care a disparut suma de bani si a persoanelor ce se fac vinovate", mai precizeaza Politia. (Petrisor CANA)
Hoti la zece ani
Grupurile de nationalitate slovaca si ceha, care furau in hipermarketurile din Bucuresti si Ilfov, isi extinsesera la un moment dat "activitatea" si in judetul Prahova. La unele dintre lovituri erau folositi chiar copii. Astfel, doua minore au fost prinse in aceasta primavara de agentii de paza ai unui supermarket din Ploiesti, dupa ce fusesera filmate furand, fiind predate politistilor. Anchetatorii au stabilit ca cele doua fete, in varsta de 10 si 16 ani dadusera mai multe lovituri. Fetita cea mica a fost identificata in urma vizionarii camerelor de supraveghere ca fiind autoarea a mai multor furturi din genti si buzunare. Ea a profitat de neatentia mai multor persoane care se aflau la cumparaturi si le-a sustras din carucioare gentile in care se aflau actele de identitate si bani, valoarea prejudiciului fiind de peste 2000 de lei. Minora in varsta de 16 ani a comis si ea mai multe furturi in timp ce se afla in magazinele din Ploiesti. Aceasta a sustras din cosurile pentru cumparaturi gentile a doua femei, prejudiciul fiind de aproximativ 15.000 de lei.
Spargeri de apartamente
Furturi au avut loc si in alte zone ale Romaniei. Un adolescent de 16 ani este cercetat de politistii craioveni pentru furt calificat, dupa ce, in perioada iulie - august, a patruns prin efractie, pe geam, in mai multe apartamente de unde a sustras mai multe bunuri si importante sume de bani. In perioada iulie-august, politistii craioveni au primit mai multe sesizari din partea unor persoane care reclamau ca le-au fost sparte apartamentele din care au disparut mai multe bunuri de valoare si bani. In urma verificarilor, politistii l-au prins pe Ion B. de 16 ani, acesta fiind acuzat de furt calificat. "Politistii l-au identificat pe minor si au demarat cercetarile, stabilind intreaga activitate infractionala a acestuia. El a fost implicat in mai multe furturi din locuinte", declarau politistii. Dupa extinderea cercetarilor, s-a stabilit ca in perioada 28 iulie - 9 august, tanarul a patruns in patru locuinte din municipiul Craiova si a sustras bunuri si bani, in valoare totala de peste 5.500 de lei. Politistii au stabilit ca in toate aceste cazuri, infractorul minor folosea aceiasi metoda. Furturile au fost comise cu usurinta fiind speculata de fiecare data neglijenta proprietarilor de a-si lasa ferestrele deschise.
Schimb de locuri. (D.E.I.)
Romanii furasi la 8 ani
Daca hotii straini opereaza in Romania, cei romani isi muta atentia peste granita. Astfel, membrii unui grup format din circa 20 de minori romani, cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, banuiti de comiterea a numeroase furturi in capitala Germaniei erau cautati de autoritatile din aceasta tara. Copiii romani ar fi ajuns la Berlin pe cale legala, insotiti de parinti sau de alte rude. Aici, ei au devenit autorii a numeroase furturi marunte, de portofele, telefoane mobile sau aparate de fotografiat. Autoritatile germane au reusit sa surprinda in flagrant delict o adolescenta care pretindea ca are 13 ani, si care a fost transferata la un camin de copii, de unde a fugit dupa scurt timp. Retinuta pentru a doua oara de politie, ea s-a dovedit a avea, in realitate, cel putin 17 ani, drept care a fost plasata in arest. Politia berlineza aprecia ca micii infractori pot ajunge sa castige pana la 250 de euro pe zi din furturi. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.