Regele Mihai apreciaza, intr-un mesaj adresat Bisericii Ortodoxe Romane cu ocazia Adunarii ecumenice europene care se va desfasura la Sibiu, ca BOR are in continuare un loc unic si fundamental in societatea romaneasca.
Regele Mihai mentioneaza i
Regele Mihai apreciaza, intr-un mesaj adresat Bisericii Ortodoxe Romane cu ocazia Adunarii ecumenice europene care se va desfasura la Sibiu, ca BOR are in continuare un loc unic si fundamental in societatea romaneasca.
Regele Mihai mentioneaza in mesajul sau, remis, duminica, agentiei MEDIAFAX, ca, incepand din secolul al XIX-lea, Biserica si regalitatea au parcurs un drum comun, alaturi de poporul roman. "Autocefalia, care a venit la patru ani dupa ce Regele Carol I a declarat Romania stat independent si suveran, ca si patriarhatul, consfintit la trei ani dupa incoronarea de la Alba-Iulia a bunicilor mei, Ferdinand si Maria, sunt momente vitale ale destinului nostru", adauga fostul suveran, mentionand ca Maria era protestanta, iar Carol I si Ferdinand erau catolici, ceea ce nu i-a impiedicat sa scrie cea mai insemnata pagina din istoria moderna a Romaniei.
Regele Mihai precizeaza ca Biserica Ortodoxa Romana a traversat in ultimul secol, alaturi de natiune si de institutiile ei fundamentale, un drum greu. "A fost un timp pe care l-am cunoscut bine, fiind martorul lui direct. Cei cinci patriarhi romani, al caror contemporan am fost, reprezinta lideri importanti ai Romaniei. Miron, Nicodim, Justinian, Justin si Teoctist au avut destine complicate, au trecut prin greutati, nedreptati si situatii imposibile, ca intreaga natiune romana si ca intreg continentul", se arata in mesaj.
Fostul suveran considera ca de aici izvoraste ecumenismul: din patimirile comune, pe continentul european, in ultima suta de ani. "Desi despartiti pentru o jumatate de secol de Cortina de Fier, cu totii am cunoscut salbaticia, nerusinarea, abuzul, minciuna si faradelegea", precizeaza Mihai I.
El mentioneaza ca, astazi, lumea transatlantica se bucura de binefacerile unui sistem care impleteste prosperitatea cu libertatile si democratia, acesta fiind bunuri de pret, care aduc stabilitate, progres si conectare.
"Dar, pentru ca inteligenta sa devina intelepciune, pentru ca stabilitatea sa devina statornicie, pentru ca echilibrul sa devina durabil este nevoie, in completare, de alte valori binecuvantate: generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta. Fara aceste valori, nescrise in vreo constitutie, nu poate exista viitor demn pentru Europa. Lumea de astazi are nevoie de institutii datatoare de mandrie, care sa inspire morala, incredere si bun-simt", considera Regele Mihai.
Fostul suveran apreciaza ca Biserica Ortodoxa Romana are in continuare un loc unic si fundamental in societatea romaneasca. "Nevoia romanilor sa se intalneasca in institutia bisericii este hranita de continua ei existenta de secole. Mai ales in acest colt de lume traditia si continuitatea sunt bunuri de pret, iar in anumite momente istorice - singurele bunuri pe care putem conta", adauga el.
Mihai I mentioneaza ca legatura dintre Biserica si regalitate este deasupra cuvintelor, asezata undeva sus, alaturi de soarta noastra, si ca nici o alta institutie nu este mai aproape de Biserica, asa cum este institutia Coroanei.
"Sunt bucuros ca Adunarea europeana ecumenica are loc la Sibiu, in toamna acestui an. Este momentul de inceput institutional european al Romaniei si momentul unui nou inceput pentru Biserica noastra, care va avea curand un nou pastor. Fie ca aceasta clipa sa fie inspirata, iar energiile vitale ale continentului sa fie izvorul binelui si al armoniei! Asa sa ne ajute Dumnezeu!", se arata in incheierea mesajului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.