Astazi debuteaza cea de-a XVIII-a editie a Festivalului si Concursului International „George Enescu“ cu un spectacol care va avea loc la Sala Palatului din Capitala, urmand ca, timp de trei saptamani, muzica sa rasune nu doar in Bucurest
Astazi debuteaza cea de-a XVIII-a editie a Festivalului si Concursului International „George Enescu“ cu un spectacol care va avea loc la Sala Palatului din Capitala, urmand ca, timp de trei saptamani, muzica sa rasune nu doar in Bucuresti, ci si in Sibiu, Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov si Sinaia. Evenimentul beneficiaza de un buget urias, de 220 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna 6,7 milioane de euro.

Concertul de deschidere din aceasta seara va fi sustinut de orchestra Operei Nationale din Bucuresti si va incepe la ora 20.00. Programul va cuprinde si fragmente din Mozart, Verdi, Puccini, Rossini, Wagner, Donizetti si, bineinteles, Enescu.

Programul integral al acestui eveniment deosebit de important este disponibil pe site-ul festivalului la adresa www.festivalenescu.ro.

Editia din acest an, care se va incheia pe data de 23 septembrie, este cea mai lunga din toata istoria festivalului si va dura cu o saptamana mai mult decat precedentele. Festivalul din 2007 dispune de un buget de 22 de milioane de lei (6,7 milioane de euro), cu 2.700.000 de lei mai mult decat la ultima editie, cea din 2005, dupa cum ne-a declarat domnul Mihai Constantinescu, directorul agentiei de concerte Artexim. Acestia se ocupa de organizarea Festivalului „George Enescu“ din anul 1991, manifestarea din toamna fiind a saptea editie „pastorita“ de ei. Pe langa bugetul aprobat de aproximativ 6,7 milioane de euro, vor mai fi bani atrasi si din sponsorizari, si din acest punct de vedere editia din 2007 fiind o premiera, caci vor exista cei mai multi sponsori de pana acum. Cea mai mare parte din bani se vor duce pe onorariile invitatilor, cazare si protocol.

In cadrul manifestarii din acest an, vor avea loc nici mai mult, nici mai putin, decat 125 de evenimente muzicale, cu 30% mai multe fata de 2005. Director artistic al Festivalului va fi tot Ioan Holender, directorul Operei din Viena.
La editia din aceasta toamna, la Bucuresti vor ajunge solisti de renume, dirijori prestigiosi, dar si mari orchestre ale lumii, precum London Symphony Orchestra, ce va fi dirijata de Horia Andreescu, Orchestra Nationala Rusa, care va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestre de Paris, Filarmonica din Oslo, cea din Rotterdam, Munchen, si, desigur, Filarmonica „George Enescu“, precum si Orchestra Nationala Radio.

Se va decide soarta controversatei viori Stradivarius
Un spectacol Proms of Delight va deschide, maine, Piata Festivalului George Enescu. Orchestra Bucharest Symphonic Pops, dirijata de Ilarion Ionescu-Galati si Ionel Tudor, va sustine un concert gratuit, in aceeasi seara, incepand cu ora 20.30. Proms of Delight, care are in repertoriu piese clasice si compozitii in stil cross-over, va oferi publicului o intalnire cu solistii Anda Pop, Mirela Zafiri si Vlad Mirit. Postul national de televiziune va transmite in direct spectacolul. Spectacolele Proms of Delight, brand al Elite Art Club UNESCO, sunt concepute dupa modelul concertelor Proms organizate de BBC, care imbina, dupa o reteta proprie, muzica simfonica si stilurile pop, jazz, cross-over.

Pe 7 septembrie va avea loc si concursul pentru darea in folosinta a viorii Stradivarius, la sala Studio a Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti, care va fi jurizat de membrii din comisia Concursului International „George Enescu“, sectia vioara. Singurul candidat inscris la concurs este violonistul Alexandru Tomescu.

Spoturi de promovare de 450.000 de euro la TVR in 2005
In calitate de coproducator, TVR a transmis, in anul 2003, toate concertele sustinute pe parcursul Festivalului, rezultand 700 de minute de transmisie la TVR 1 si 2.200 de minute la TVR 2.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.