Igor Smirnov a sarbatorit vineri 17 ani de la momentul in care Transnistria si-a autoproclamat independenta fata de Moldova. Liderul transnistrean a afirmat ca nu il intereseaza datoriile catre Gazprom si ca totul duce la o uniune rapida


Igor Smirnov a sarbatorit vineri 17 ani de la momentul in care Transnistria si-a autoproclamat independenta fata de Moldova. Liderul transnistrean a afirmat ca nu il intereseaza datoriile catre Gazprom si ca totul duce la o uniune rapida cu Rusia, scrie rian.ru.  INDIFERENT. Presedintele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a declarat vineri ca nu exista alta cale decat independenta acestei regiuni, declarand in acelasi timp ca datoriile imense catre gigantul rus Gazprom nu au nici o importanta. "Toate incercarile, evenimentele prin care am trecut, ne conving o data in plus ca noi nu avem alta cale decat statalitatea noastra proprie si independenta", a spus Smirnov in cadrul conferintei de presa consacrata implinirii a 17 ani de la autoproclamarea Republicii Moldovenesti Nistrene. Cu ocazia implinirii, la 2 septembrie, a 17-a ani de la proclamarea Republicii Moldovenesti Nistrene, nerecunoscuta pana acum, administratia de la Tiraspol va organiza festivitati ample, inclusiv o parada militara de proportii.
JUDECATA. Smirnov a explicat apoi de ce nu consider importante datoriile pe care autoproclamata republica transnistreana le are fata de societatile din Rusia: "Cred ca economistii din Rusia au considerat, probabil, ca ne vom descurca singuri, e treaba lor. Ne-au acordat ajutor si le multumim. Dar daca ne ofera ajutor si asteapta multumiri, mai bine sa nu ni-l ofere". In opinia rian.ru toate declaratiile facute de Igor Smirnov arata o racire evident a relatiilor dintre Tiraspol si Moscova. Legat de conflictul pe care Tiraspolul il are cu concernul rus Gazprom, fata de care a acumulat datorii de peste un miliard de dolari, el a tinut sa sublinieze ca suma nu are nici o valoare. "Cand vorbesc de datoriile noastre, cand vorbesc de un miliard de dolari, sa vorbeasca sanatosi. Un miliard, doua, zece, ce importanta are? Cu cat mai multe datorii vom avea fata de Rusia, cu atat mai repede ne va lua Rusia". Liderul transnistrean nu a uitat sa arunce sageti nici impotriva Chisinaului, sustinand ca datoriile Transnistriei apartin, juridic, Moldovei si sunt "un fel de compensatie pentru pagubele pe care ni le pricinuieste Moldova".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.