Unitatile de invatamant scolar vor fi clasificate, incepand cu anul viitor, in trei categorii, cu grad de risc minim, mediu si maxim, pentru a fi incluse intr-un sistem de supraveghere si protectie gestionat impreuna cu inspectoratele judetene de pol
Unitatile de invatamant scolar vor fi clasificate, incepand cu anul viitor, in trei categorii, cu grad de risc minim, mediu si maxim, pentru a fi incluse intr-un sistem de supraveghere si protectie gestionat impreuna cu inspectoratele judetene de politie.

Noul sistem va fi aprobat prin ordin comun al ministrilor Educatiei si Internelor si aplicat incepand cu anul scolar urmator, a declarat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Clasificarea va fi efectuata pe baza "riscului criminogen" al scolilor, definit prin lipsa masurilor de paza si locatia unitatilor scolare. In aceasta categorie au fost incluse 2.345 unitati, dintr-un total de 12.053 scoli, majoritatea in mediu rural.

Procedura va fi monitorizata cel putin o data pe luna, prin analize la nivelul prefecturilor.

"Vom continua monitorizarea pentru cresterea sigurantei in unitatile de invatamant cu risc criminogen ridicat, prioritar in municipiul Bucuresti si in unele judete care se confrunta cu o criminalitate ridicata", a afirmat Dobre.

Din datele prezentate de secretarul de stat rezulta ca in anul scolar 2006-2007 au fost inregistrate, la nivel national, un numar de 2.979 infractiuni in zona unitatilor de invatamant, la care au participat 3.013 autori dintre care 75,4% elevi. Victimele acestor infractiuni au fost in majoritatea cazurilor tot elevi.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul infractiunilor inregistrate in primul semestru este in scadere cu 24,9%.

Principalele cauze ale infractiunilor sunt, in opinia autoritatilor, plecarea parintilor la munca in strainatate, numarul mare al familiilor dezbinate, interesul minim acordat de parinti pentru colaborarea cu profesorii, ineficienta masurilor coercitive aplicate de conducerea unitatii de invatamant, lipsa de reactie a unor cadre didactice si a parintilor elevilor indisciplinati, nivelul redus al nivelului de pregatire a unor profesori in ceea ce priveste modul de actiune in situatii tensionate.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.