Sunt copii al caror negativism intrece orice masura. Unii se nasc asa, altii "invata" de la parinti.   Experiente de viata neplacute - esecul scolar sau pierderea unor prieteni ii pot determina pe copii sa se astepte la ce e mai rau in ce
Sunt copii al caror negativism intrece orice masura. Unii se nasc asa, altii "invata" de la parinti.   Experiente de viata neplacute - esecul scolar sau pierderea unor prieteni ii pot determina pe copii sa se astepte la ce e mai rau in ceea ce-i priveste. "N-o sa fie deloc bine la petrecerea asta"; "sigur nu o sa vina Mos Craciun"; "nu o sa ajungem la timp"; "o sa inceapa sa ploua exact cand vrem sa mergem si noi la iarba verde" etc. sunt cateva semne ca "boala" asta i-a cuprins si pe copii. Este drept ca nimeni nu poate fi vesel tot timpul, dar anumite studii au aratat ca micutii pesimisti pot avea mai multe probleme de sanatate sau la scoala decat cei optimisti. Din fericire, acesti copii pot fi ajutati sa invete sa vada si partea plina a paharului. Planuiti ceva distractiv la fiecare sfarsit de saptamana, chiar daca e vorba de o plimbare cu toata familia sau de o iesire la cofetarie ori la un film. "Cand copiii se simt in siguranta datorita dragostei pe care le-o poarta parintii, se asteapta ca si restul lumii sa-i trateze intr-un mod pozitiv", spune Jane Gillham, codirector al Penn Resiliency Project din cadrul Universitatii Pennsylvania. Daca-l auziti pe copil spunand "stiu ca n-o sa ma distrez la petrecere", spuneti-i "poate ca nu, dar poate ca o sa fie bine. Va fi acolo cineva pe care te-astepti sa-l intalnesti? Cum o sa va distrati acolo?". Largiti-i orizontul. Copiii care au in general o atitudine negativa refuza sa socializeze, sa plece in excursii relaxante, cum sunt cele organizate cu scoala, nu participa la activitati extrascolare si asta deoarece ei sunt convinsi ca nu se vor simti bine.     Binele la bine trage Daca stau acasa, inchisi intre pereti, copiii vor pierde orice sansa de a fi surprinsi in mod placut de anumite lucruri care li se pot intampla. Asa ca le puteti spune: "Ca parinte, te sfatuiesc si te rog sa mergi. Daca nu te vei simti bine, atunci sa dai vina pe mine". Daca veti avea o atitudine pozitiva, in general, le veti induce si lor acest sentiment de bine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.