Majoritatea burselor straine au inregistrat cresteri  Pietele de capital au inregistrat cresteri importante dupa caderile suferite in ultima saptamana, dupa ce Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, a redus, vineri,  rata do
Majoritatea burselor straine au inregistrat cresteri Pietele de capital au inregistrat cresteri importante dupa caderile suferite in ultima saptamana, dupa ce Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, a redus, vineri, rata dobanzii pentru imprumuturile acordate bancilor comerciale, cu 0,5%, pana la 5,75%."Deciziile luate saptamana trecuta de Fed, Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei au venit sa mai linisteasca spiritele si sa determine cresteri la bursele americane, asiatice si europene. Reactia la primirea acestor vesti este una cat se poate de obisnuita, dar volatilitatea ramane inca mare, pentru ca au fost scaderi foarte abrupte", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. Bursele din Asia au crescut puternic Indicele Nikkei, al Bursei din Tokyo, a urcat ieri cu 3%, cel mai rapid avans zilnic din ultimele 13 luni, in conditiile in care indicatorul a consemnat, in ultima sedinta a saptamanii trecute, cel mai grav declin al ultimilor sase ani. Actiunile companiilor asiatice listate in SUA au urmat tendinta ascendenta a titlurilor de pe Wall Street, indicele asiatic al Bank of New York fiind in apreciere cu 2,7 de procente."Din punctul meu de vedere, urmarile problemelor din sistemul ipotecar, care au scazut si bursele, se vor repercuta foarte intens in veniturile companiilor. Deocamdata nu putem spune ca bursele urmeaza un trend ascendent, trebuie sa vedem si evolutia zilelor urmatoare si sa asteptam o crestere a preturilor si a numarului de vanzari", a mai spus Mihai Chisu.Indicele japonez TOPIX a crescut cu 2,92%, la 1.523,57 puncte, recuperand astfel o parte din pierderea de 9,4% inregistrata saptamana trecuta. Actiunile companiei Canon au urcat cu 7,6%, dupa un declin de 8,6% inregistrat vineri, iar titlurile Toyota Motor s-au apreciat cu 4,2%, dupa ce in sedinta anterioara scazuse cu 7,2%. Tilturile grupurilor financiare au avansat, de asemenea, iar actiunile din sectorul energetic si al marfurilor au fost sustinute de majorarea pretului petrolului. Federal Reserve, un sprijin pe termen scurt Totodata, actiunile europene au avut o tendinta ascendenta, iar indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 1,4%. Indicele FTSE100 a crescut cu mai mult de un procent, iar DAX, al Bursei germane, a avansat cu 0,53%.Cu toate acestea, analistii asteapta in continuare tensiuni si in urmatoarele zile dupa ce vanzarile masive de actiuni din ultima saptamana au impins pietele regionale pana la cele mai scazute valori ale ultimelor luni."Actiunea Fed a oferit un sprijin psihologic, dar este o masura pe termen scurt. Nu rezolva problemele pe termen lung, determinate de scaderea sectorului locuintelor din SUA", apreciaza Song Seng Wun, economist la banca CIMB, in Singapore, citat de Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.