George Harrison, membru al formatiei Beatles, a scris melodia de dragoste "Something" pentru sotia sa Pattie Boyd. Eric Clapton a scris "Layla" pentru aceeasi femeie. Acesta a fost cel mai faimos triunghi amoros din istoria rock-ului.
Ac
George Harrison, membru al formatiei Beatles, a scris melodia de dragoste "Something" pentru sotia sa Pattie Boyd. Eric Clapton a scris "Layla" pentru aceeasi femeie. Acesta a fost cel mai faimos triunghi amoros din istoria rock-ului.
Acum, dupa 40 de ani de liniste, femeia care a sedus doua legende ale muzicii rock, a decis sa-si spuna povestea vietii sale.
"M-am intalnit in secret, intr-un apartament din South Kensington. Eric Clapton m-a chemat pentru ca voia sa ascult o melodie pe care tocmai o scrisese. A dat drumul casetofonului si am ascultat cel mai impresionant cantec pe care l-am auzit in viata mea. Era "Layla", despre un barbat care se indragosteste fara speranta de o femeie care, desi il iubea si ea, nu puteau fi impreuna. Am ascultat melodia de doua sau de trei ori, iar Eric s-a uitat tot timpul in ochii mei, sa-mi vada reactia. Primul meu gand a fost: "Dumnezeule, toata lumea va sti ca melodia asta este despre mine. Eram casatorita cu bunul lui prieten, George Harrison, dar Eric imi marturisise sentimentele sale de cateva luni bune. Ma simteam prost pentru el ca ma impingea intr-o directie in care nu eram sigura ca vreau sa ma duc. Insa atunci cand am ascultat cantecul am realizat ca am reusit sa inspir atat de multa creativitate si pasiune, iar asta a scos ce era mai bun din mine. Nu am mai putut rezista. In acea seara am mers la o petrecere, George nu a venit cu mine, ci mai tarziu. M-a gasit in gradina cu Eric, si cand ne-a intrebat ce se intampla, spre groaza mea, Eric i-a zis: "Trebuie sa-ti spun omule, sunt indragostit de sotia ta". Voiam sa mor. George era furios, s-a intors spre mine si m-a intrebat: mergi cu mine sau cu el? Il intalnisem pe George in urma cu sase ani, in 1964, la niste filmari" povesteste Pattie Boyd.
"Something"
Pe atunci, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr erau asaltati de sute de fani oriunde s-ar fi dus, iar la concertele lor mii de adolescenti plangeau si tipau atat de tare ca nici macar nu mai puteai auzi muzica.
Pe atunci, Pattie era manechin si lucra cu unul dintre cei mai de succes fotografi ai momentului. Aparea in Vanity Fair si Vogue. La un moment dat, ea a trebuit sa filmeze alaturi de cei de la Beatles. Ca prima impresie ea a povestit ca "John parea cinic si mai obraznic, Paul era dragut, iar George, care avea ochii mari, caprui si parul saten, parea cel mai frumos barbat pe care il vazusem in viata mea. La pranz am stat unul langa celalalt, iar atmosfera era electrizanta. Cred ca printre primele cuvinte pe care mi le-a adresat au fost: <<te casatoresti cu mine?>> glumea, dar parca vorbea serios" isi aminteste Pattie.
Cei doi s-au casatorit doi ani mai tarziu, la data de 21 ianuarie 1966. Ea avea 21 de ani, el avea 22 si erau extrem de fericiti, credeau ca vor imbatrani impreuna.
Trei ani mai tarziu, in 1969, George a scris un cantec numit "Something" pe care l-a dedicat sotiei lui. Se pare ca a fost cel mai mare succes al sau de-a lungul anilor, Frank Sinatra declarand ca este cel mai bun cantec de dragoste scris vreodata. Insa adevarul era ca cei doi aveau deja probleme. Inca de cand fusese in India, in 1968, George devenise obsedat de meditatie. Era retras in sine si depresiv. Pattie povesteste in cartea sa ca si ea devenise la fel ca si George, plus ca era tot timpul inconjurat de femei, ceea ce o scotea din minti. La un moment dat chiar exista o frantuzoaica pe care Pattie o suspecta ca are o relatie cu sotul ei. Cam in acea perioada a aparut Eric Clapton care venea tot timpul pe la cei doi acasa, s-a imprietenit cu George, cu care petrecea multa vreme, scriind si inregistrand muzica impreuna.
Sotia prietenului meu
Desi era foarte renumit, Pattie isi aminteste ca "atunci cand l-am cunoscut pe Eric, ma asteptam sa se comporte ca un star rock, ci mai degraba era timid si reticent. Am descoperit ca ma placea si ma bucuram de atentia pe care mi-o acorda. Era greu sa nu ma flateze faptul ca se uita fix la mine sau ca ma complimenta, ma facea sa rad, imi lauda mancarea pe care o faceam, lucruri pe care George nu le mai facea de mult".
Pattie Boyd si Eric Clapton La un moment dat, in decembrie 1969, Eric a cunoscut-o pe sora lui Pattie, Paula, care avea doar 17 ani si cu care a avut in final o relatie. Cei doi s-au mutat impreuna, iar Eric nu o mai vedea pe Pattie atat de des. Totusi, momentele pe care le petreceau impreuna pareau a fi magice. "Intr-o zi, in vara anului 1970, Eric m-a intrebat: <<Chiar iti place de mine sau iti place sa ne intalnim pentru ca sunt faimos?>> I-am raspuns: "Si eu care credeam ca tu te vezi cu mine pentru ca sunt faimoasa" si ne-a bufnit rasul pe amandoi" isi aminteste Pattie.
De-a lungul timpului, Eric tot o ruga pe sotia prietenului sau sa plece cu el, si intr-o zi, a amenintat-o ca daca nu-l paraseste pe George, va lua heroina. Pattie nu l-a crezut, asa ca dupa scurta vreme, acesta a luat droguri si chiar a devenit dependent. Eric Clapton deja lua diverse droguri dar acum totul devenise mult mai serios. Nu mai iesea din casa, nu raspundea la telefoane se izolase efectiv intr-o lume numai a lui. Se despartise de Paula de multa vreme. Paula il iubise nebuneste, insa el reusise sa o distruga parasind-o.
"Te iubesc chiar daca esti lasa"
Pattie s-a intors sufleteste total la sotul ei, dar ii era greu pentru ca in casa lor imensa nu aveau niciodata intimitate. Mereu existau prieteni la masa, prin camere, peste tot, iar deseori "stiam ca George e in casa, dar nu aveam nici cea mai vaga idee unde" relata Pattie.
George era tot timpul ocupat in studio, sau medita astfel incat sotia sa se simtea complet data la o parte.
A avut vesti de la Eric in ianuarie 1971, dupa doua luni de cand se apucase de heroina, printr-o scrisoare pe care a primit-o de la el: "Draga Layla, mi-am sacrificat totul, familia, Dumnezeul meu, propia mea existenta, iar tu nu faci nici o miscare. Sunt la capatul puterilor, nu ma mai pot intoarce dar nici nu e nimic in ziua de maine care sa ma poata atrage. Am ascultat vantul, am privit norii, am cautat sa simt pamantul ca sa primesc vreun semn, un gest, dar nu este decat liniste. De ce eziti? Sunt un iubit slab? Sunt urat, sunt prea slab, prea puternic, de ce??? Daca ma vrei, ia-ma, sunt al tau...daca nu ma vrei, te rog, rupe vraja care ma leaga. A tine un animal in cusca este un pacat, a-l imblanzi este divin. Iubirea mea este a ta".
Intr-un prim impuls, Pattie a cedat, i-a scris o scrisoare tandra, dupa care a revenit, contrazicandu-se, dandu-si seama ca a exagerat. El i-a raspuns simplu: "Te iubesc chiar daca esti lasa".
Nu s-a mai auzit nimic de el pana in august 1971, cand George l-a rugat pe Eric sa cante la un eveniment caritabil.
Cei doi nu si-au vorbit, erau inconjurati de oameni, iar Pattie a fost socata sa vada cat de tare slabise Eric, s-a simtit vinovata si totusi furioasa pe el ca-i ceruse sa aleaga intre el si sotul ei.
Turnee si alcool
Doi ani mai tarziu, Eric a revenit pe scena, plin de triumf. Prima melodie pe care a cantat-o a fost "Layla" aratandu-i astfel lui Pattie ca inca o iubeste.
Intre timp George Harrison se indeparta tot mai mult de sotia sa si chiar a avut cateva aventuri cu diverse femei, chiar si cu sotia lui Ronnie Wood, de la Rolling Stones, Krissie.
Ceea ce a pus capat casniciei lui Pattie cu George a fost aventura pe care acesta a avut-o cu sotia lui Ringo Starr, Maureen.
In acea perioada situatia parea ca scapase de sub control. "O nebunie totala. Toti eram beti si drogati mai tot timpul. George priza prea multa cocaina, ceea ce l-a schimbat. Mi-a cerut la un moment dat sa divortam pentru ca este indragostit de sotia lui Ringo. In tot acest timp, Eric ma ruga sa fugim impreuna. Pana la urma am plecat. L-am iubit pe George profund, din toata inima, pentru Eric simteam o pasiune devastatoare. In 1975 am mers cu Eric in turneu, era o atmosfera incredibila: lumea parea la picioarele lui, insa ritmul era infernal: noapte de noapte: 26 de concerte in zeci de orase. Ca sa reziste, Eric, care renuntase la heroina, a inceput sa bea: bea de dimineata pana la ora patru, cand incepea sa se pregateasca de concert. Bea in fiecare zi Courvoisier si 7Up, iar uneori era atat de beat incat canta pe scena culcat, nu putea sta in picioare. Oricum, el era un excentric, iar unele obiceiuri ma faceau sa rad. Eric nu pusese niciodata mana pe bani, insista, de exemplu, daca vedea Nasul, sa manance la cina paste, etc. Nu-i pasa de conventiile sociale, chiar daca avea musafiri, manca si pleca sa cante" isi aminteste Pattie.
"You look wonderful tonight"
"Intr-o seara, trebuia sa iesim in oras, dar nu ma puteam decide cu ce sa ma imbrac. Eric ma astepta de ore intregi, dar era cuminte, canta la chitara si nu zicea nimic. Cand in final am coborat scarile, l-am intrebat: <<Do I look all right?>> el a inceput sa-mi cante: <<It"s late in the evening/ she's wondering what clothes to wear/ She puts on her makeup and brushes her long blonde hair/ And then she asks me, <<Do I look all right?>> And I say, "Yes, you look wonderful tonight>>/". Asa a luat nastere unul dintre cele mai frumoase cantece de dragoste scrise vreodata, "You look wonderful tonight". Totusi, cu timpul, Eric a inceput sa bea din ce in ce mai mult, avand nevoie de alcool la fiecare cinci ore. Bea cel putin doua sticle de brandy pe zi, plus bere si ce mai gasea. Acest viciu a ajuns, dupa indelungi conflicte si despartiri, la o despartire definitiva. Intervenisera si o serie de femei in viata lui Eric, inclusiv Lory, cea care avea sa fie mama baietelului Conor, copilasul care avea sa moara la doar patru ani, cand a cazut de la fereastra camerei de hotel unde se afla.
La scurta vreme de la inmormantarea lui Conor, Eric a sunat-o pe Pattie si i-a spus ca se teme ca presa va afla de Ruth. Pattie socata, l-a intrebat despre fetita, care s-a dovedit a fi copilul rezultat din relatia artistului cu Yvonne Kelly. Ceea ce a durut-o cel mai tare a fost ca Eric a stiut tot timpul de copil si "cand ma ruga sa ma intorc la el, de sase ani, el platea pensie alimentara pentru fetita. Relatia mea cu Eric Clapton a fost extrema: o experienta fantastica, dar care mi-a creat o durere imensa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.