Moscova - Putin isi cauta modele politice in Asia Centrala  Presa rusa sustine ca Vladimir Putin ar putea urma modelul presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, pentru care sistemul politic perfect este similar cu Partidul Unic si manda
Moscova - Putin isi cauta modele politice in Asia Centrala  Presa rusa sustine ca Vladimir Putin ar putea urma modelul presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, pentru care sistemul politic perfect este similar cu Partidul Unic si mandate nelimitate.   Nursultan Nazarbaiev a castigat detasat alegerile din Kazahstan, cu 88% din voturi, insa legea electorala a facut ca absolut toti parlamentarii sa faca parte din partidul prezidential, motiv pentru presa rusa sa-l anunte pe Vladimir Putin ca are un exemplu de urmat, mai ales ca Occidentul nu a reactionat in nici un fel la alegerile truncate.   "Presedintele kazah a oferit un exemplu presedintelui rus", noteaza ironic Kommersant, printre putinele cotidiane de la Moscova care adopta un ton critic la adresa lui Vladimir Putin. "Presedintele Nursultan Nazarbaiev a folosit aceste alegeri pentru a-si convinge colegul, pe Vladimir Putin, ca poate face ce vrea cu sistemul politic al tarii sale si ca Occidentul accepta acest lucru", comenteaza Kommersant. Presedintele Nazarbaiev se afla la putere inca de pe vremea defunctei URSS. El a schimbat recent Constitutia, pentru a-i permite sa ramana la putere "atat cat doreste". Cu toate acestea, Nazarbaiev se considera un democrat si un reformator economic. Kazahstanul a cunoscut in ultimii ani o crestere economica fulminanta, insa, la fel ca si in cazul Rusiei, "miracolul economic" nu are la baza reforme liberale, ci vanzarea de hidrocarburi pe piata Occidentala.    HAI NOROC! "Un inalt functionar al administratiei prezidentiale" kazace, care a dorit sa ramana anonim, sustine ca problema urmarii acestui model la Moscova a fost discutata cu rusii in timpul summitului Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai. "Am vorbit despre asta cu oficialii de la Kremlin, iar Nazarbaiev a dat noroc cu Putin in cinstea celui de al treilea mandat al presedintelui rus", declara sursa. In tot acest timp, casele de pariuri de la Moscova ii acorda lui Serghei Ivanov, fostul ministru al Apararii, cele mai mari sanse de a-i urma lui Putin la Kremlin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.