Seceta puternica din Bulgaria a determinat cresterea inflatiei anualizate la 8,4% in iulie, de la 5,6% in luna anterioara, pe fondul efectelor negative existente la nivelul culturilor agricole, transmite Reuters, consultata de Mediafax.

Pr
Seceta puternica din Bulgaria a determinat cresterea inflatiei anualizate la 8,4% in iulie, de la 5,6% in luna anterioara, pe fondul efectelor negative existente la nivelul culturilor agricole, transmite Reuters, consultata de Mediafax.

Preturile de consum au urcat cu 2,2%, in raport cu luna iunie, dupa o scadere de 0,4% inregistrata in luna anteriora, evolutie explicata de majorarea preturilor alimentelor cu 3,9%.

"Este o crestere foarte mare, fara precedent. (...) Ultima modificare pozitiva a preturilor in luna iulie a avut loc in anul 2000", a declarat Agata Urbanska, economist la divizia Wholesale Banking Europea grupului ING.

Simon Quijano-Evans, de la Bank Austria, apreciaza, de asemenea, ca evolutia este suprinzatoare, in conditiile in care analistul estima o inflatie de 7,1%.

Avansul a fost sustinut de cresterile de preturi pentru faina, paine, carne de pui, produse lactate, fructe si legume, potrivit datelor biroului local de statistica.

Seceta a redus cu 35% recolta de grau din Bulgaria si a afectat, probabil, 60% din culturile de porumb, ceea ce determina majorarea preturilor cerealelor si a unor produse alimentare.

Preturile serviciilor au crescut cu 2,7% in iulie, fata de luna anterioara, in vreme ce costurile de achizitie ale produselor non-alimentare s-au mentinut stabile.

Guvernul prognozeaza o inflatie de 3,4%, la sfarsitul acestui an, dar analistii anticipeaza ca tinta va fi depasita, in contextul secetei.
Urbanska a revizuit in crestere estimarea proprie privind inflatia la sfarsitul anului 2007, de la 5% la 8%, iar Quijano-Evans anticipeaza un avans al preturilor de 6,5-7%.

Cu toate acestea, analistii apreciaza ca situatia nu reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat vremea calda este o problema la nivelul intregii Europe de Sud-Est, iar cresterea preturilor se va incetini, probabil, anul viitor.

Bulgaria a incheiat anul 2006 cu o inflatie de 6,5%, principala provocare consemnata de statul est-european in vederea adoptarii monedei euro, in conditiile in care indeplineste celelalte patru criterii.

Cresterea inflatiei va exercita presiuni suplimentare asupra guvernului, pentru efectuarea de noi majori salariale si de pensii in sectorul public, ceea ce ar putea sustine avansul consumului, determinand cresterea importurilor si a deficitului de cont curent. Guvernul a majorat pensiile si salariile cu 10% in acest an, intentionand sa realizeze o crestere similara in 2008.

Deficitul contului curent a crescut la 2,84 miliarde de euro in prima jumatate a anului, echivalentul a 10,6% din Produsul Intern Brut (PIB), in urma avansului importurilor. Autoritatile de la Sofia anticipeaza un deficit de cont curent de 18% din PIB in 2007, de la 15,8% anul trecut, dar analistii prognozeaza un dezechilibru mai accentuat.

Pe de alta parte, Bulgaria are deja una din cele mai stricte politici fiscale din Europa, urmarind obtinerea unui excedent bugetar de 2,3% in acest an si a unui sold similar in 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.