Camera Reprezentantilor din Congresul american, dominata de Partidului Democrat, a adoptat o lege care permite administratiei Bush mentinerea controversatului program de spionaj intern la doar o zi dupa ce proiectul trecuse si de Senat.

Camera Reprezentantilor din Congresul american, dominata de Partidului Democrat, a adoptat o lege care permite administratiei Bush mentinerea controversatului program de spionaj intern la doar o zi dupa ce proiectul trecuse si de Senat.


Casa Alba a reusit o victorie importanta in acest week-end, cand cele doua camere ale Congresului american au adoptat o lege care mentine programul de spionaj intern, rezultatul votului fiind cu atat mai important cu cat Legislativul este dominat categoric de membrii Partidului Democrat. Congresmenii din Camera Reprezentantilor au aprobat cu 227 de voturi pentru si doar 183 impotriva cea mai importanta lege inaintea vacantei parlamentare.


GRABITI. Senatorii americani le-au luat-o inainte colegilor din Camera Reprezentantilor si au votat controversata lege inca de vineri seara, in ciuda opozitiei liderilor democrati. Tot atunci, Camera Reprezentantilor a respins o varianta democrata a acestui proiect legislativ, ceea ce demonstreaza totusi sustinerea de care se bucura administratia Bush in randul alesilor democrati cand vine vorba despre securitatea nationala si de lupta impotriva terorismului. Daca legea va fi promulgata, ceea ce este foarte posibil sa se intample, ea va fi valabila sase luni, timp in care Congresul va trebui sa elaboreze un proiect legislativ permanent.


FARA MANDAT. Legea permite inregistrarea convorbirilor telefonice din strainatate si a mesajelor primite pe internet, pe teritoriul SUA, fara mandat din partea unui judecator. Presedintele american George W. Bush sustine ca aceasta masura este necesara pentru lupta impotriva terorismului. Republicanii sustin ca nu exista timpul fizic pentru a cere mandat de la judecator pentru fiecare dintre telefoanele sau mesajele electronice trimise catre SUA. "Directorul Agentiei Nationale de Securitate, Mike McConnel, m-a asigurat ca aceasta lege ii ofera cadrul legislativ de care are nevoie pentru a continua sa protejeze aceasta tara, astfel ca voi semna acest act imediat ce va ajunge pe biroul meu", a declarat presedintele Bush, extrem de multumit de rezultatul votului din Congresul SUA.


NEMULTUMIRI. In ciuda euforiei republicanilor, numerosi democrati sustin ca legea va incalca drepturile constitutionale. "Legea va acorda dreptul procurorului general de a inregistra pe oricine, oricand, in orice loc, fara un mandat din partea unui judecator, fara a se asigura echilibrul separarii puterilor in stat", sustine democrata Zoe Lofgren, membra a Camerei Reprezentantilor. Democrata face referire la amendamentul patru al Constitutiei americane, care interzice perchezitiile fara mandat.
Legea actuala (The Foreign Intelligence Surveillance Act), adoptata in 1978, obliga administratia americana sa obtina autorizatie de la tribunale secrete specializate pentru a putea supraveghea persoanele suspectate de terorism si aflate pe teritoriul SUA. Atacurile de la 11 septembrie 2001 au schimbat viziunea administratiei asupra amenintarilor teroriste.


CALATORII. Legea ii va afecta si pe europenii care calatoresc in SUA. Astfel, oamenii de afaceri din statele europene care nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul american vor fi nevoiti sa isi anunte planurile cu 48 de ore inainte de a pleca. Turistii din 22 de tari europene, printre care Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania, vor fi afectati de noile reguli ce impun inregistrarea electronica a persoanelor cu 48 de ore inainte de plecarea spre Statele Unite.


Si Zimbabwe ascultaPresedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a semnat ieri o lege prin care serviciile secrete din aceasta tara pot intercepta telefoanele fara mandat. "Actul de Interceptare a Comunicatiilor" permite monitorizarea internetului, a telefoanelor mobile si fixe. Daca in SUA exista teama de terorism, in Zimbabwe motivatia a fost capturarea traficantilor de arme, droguri si persoane. In aceasta tara se va infiinta chiar un Centru de Interceptare si Monitorizare a Comunicatiilor, ce va putea aactiona fara mandat din partea unui judecator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin