Nu este menirea partidelor politice serioase si deci nici a Partidului Democrat sa faca pronosticuri sau sa se implice intr-o asemenea decizie cum este alegerea Patriarhului, care este treaba organismului suprem pe care il are Biserica Ortodoxa Roman
Nu este menirea partidelor politice serioase si deci nici a Partidului Democrat sa faca pronosticuri sau sa se implice intr-o asemenea decizie cum este alegerea Patriarhului, care este treaba organismului suprem pe care il are Biserica Ortodoxa Romana, a declarat duminica vicepresedintele PD Cezar Preda, intr-o conferinta de presa.

'Cred ca atat BOR, cat si laicii care vor participa la alegerea noului Patriarh au capacitatea de a gestiona corect pentru Romania desemnarea conducerii institutiei cu cea mai mare credibilitate', a afirmat Cezar Preda, la Buzau.

In a 41-a zi de la moartea Patriarhului, Sfantul Sinod desemneaza, prin vot secret, unul sau mai multi candidati, exclusiv din randurile sale. Patriarhul se alege dintre mitropoliti, arhiepiscopi sau episcopi in functie, care ''s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata si prin rezultatele activitatii lor''. Dupa desemnarea candidatilor, in aceeasi zi, se intruneste Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit din membrii Sfantului Sinod, ai Adunarii Nationale Bisericesti, ai Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, decani si directori de facultati si seminare teologice desemnati de mitropolii. Potrivit Statutului BOR, devine Patriarh candidatul care a obtinut jumatate plus unu din numarul voturilor

Patriarhul Teoctist, care a incetat din viata la 30 iulie, a fost inmormantat vineri, 3 august, intr-o cripta din Catedrala Patriarhala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.