Economistii Intelligence Unit cred ca Guvernul nu va fi in stare sa mentina deficitul bugetar in limita tratatului de la Maastricht.

Costul ridicat al programelor de dezvoltare a infrastructurii si majorarea beneficiilor din sistemul
Economistii Intelligence Unit cred ca Guvernul nu va fi in stare sa mentina deficitul bugetar in limita tratatului de la Maastricht.

Costul ridicat al programelor de dezvoltare a infrastructurii si majorarea beneficiilor din sistemul asigurarilor sociale vor urca deficitul bugetar al Romaniei la 3,1% din PIB in 2007, peste tinta Guvernului, de 2,8%, potrivit estimarilor Economist Intelligence Unit (EIU).

Anul acesta, Guvernul anticipeaza o crestere a deficitului bugetar la 2,8% din PIB, in acest an, si un nivel apropiat anul viitor, de la 1,6% in 2006. Comisia Europeana considera insa ca autoritatile romane nu vor reusi sa mentina deficitul bugetar consolidat sub limita de 3% din PIB prevazuta in criteriile de la Maastricht si prognozeaza ca acesta va ajunge in acest an la 3,1% din PIB si in 2008 la 3,2% din PIB. EIU considera ca estimarile autoritatilor romane referitoare la venituri sint prea optimiste.

Cresterea deficitului bugetar va fi alimentata in principal de costurile unor proiecte de investitii majore, precum si de majorarea pensiilor.

EIU avertizeaza asupra unor mari riscuri. Unul dintre acestea este amplificarea deficitului de cont curent, situat in primul trimestru la 11,6% din PIB.

In primele patru luni ale acestui an, investitiile straine directe au acoperit numai 36% din deficitul de cont curent, comparativ cu 87%, in aceeasi perioada a anului trecut. Mai multe state nou intrate in Uniunea Europeana se confrunta cu probleme bugetare mostenite de la guvernele precedente, insa problema care apare in Romania este rezultatul actiunilor actualului Guvern, potrivit EIU.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.