Lipsa fortei de munca se manifesta, in principal, in marile zone de dezvoltare cum sint Bucuresti, Timisoara, Arad si pe anumite profesii, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, citat de NewsIn. Aceasta este expl
Lipsa fortei de munca se manifesta, in principal, in marile zone de dezvoltare cum sint Bucuresti, Timisoara, Arad si pe anumite profesii, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, citat de NewsIn. Aceasta este explicatia pentru care somajul a inregistrat o usoara crestere in conditiile in care angajatorii se pling ca nu gasesc personal. Rata somajului a crescut la 7,3% in 2006, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul consemnat in 2005, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).

Ghizdeanu a precizat ca exista insa judete unde sint mari probleme in gasirea unui loc de munca, cum sint cele din Moldova, spre exemplu Vaslui. Acesta a explicat ca mobilitatea fortei de munca este scazuta in Romania din cauza lipsei locuintelor si a costurilor ridicate cu chiriile.

Presedintele CNP a adaugat ca se poate vorbi de o criza a locurilor de munca pe anumite profesii, si nu de lipsa personalului calificat.

In 2006, numarul total al somerilor din Romania a ajuns la 728.000 de persoane, adica 7,3% din totalul populatiei active, care se cifreaza la 10 milioane de persoane. Pe de alta parte, rata somajului inregistrat si platit din fondul de specialitate a scazut in luna iunie 2007 la 4,1%, fata de nivelul de 5,2%, in aceeasi perioada din 2006. (O.C.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.