Agentia spatiala americana se confrunta din nou cu probleme de imagine, dupa ce o comisie de monitorizare a sanatatii a depistat alcool in singele mai multor membri ai echipajelor de cosmonauti.

La nici jumatate de an dupa ce astrona
Agentia spatiala americana se confrunta din nou cu probleme de imagine, dupa ce o comisie de monitorizare a sanatatii a depistat alcool in singele mai multor membri ai echipajelor de cosmonauti.

La nici jumatate de an dupa ce astronauta Lisa Novak a fost arestata pentru tentativa de omor si rapire, un grup de specialisti a depistat citiva cosmonauti care au consumat o cantitate considerabila de alcool in timpul celor 12 ore care preced lansarea in spatiu, ceea ce reprezinta o incalcare grava a regulamentelor NASA, relateaza cotidianul "The Guardian". Medici civili si militari, psihologi, avocati, experti in siguranta si astronauti formeaza comisia de investigatii medicale care a vizitat centrul spatial Johnson pentru a obtine mai multe informatii cu privire la procedurile de monitorizare a sanatatii cosmonautilor, iar raportul pe care aceasta il intocmeste va fi dat publicitatii in luna august. Comisia s-a nascut la cererea lui Michael Griffin, administratorul NASA, dupa ce in februarie 2007, Lisa Novak si-a socat colegii cind a fost inchisa pentru ca a incercat sa rapeasca si sa omoare o femeie care avea o relatie cu un alt astronaut.

Consumul de alcool si gelozia astronautilor nu sint singurele probleme ale agentiei spatiale. Joi, NASA a anuntat ca a fost sabotat un computer care urma sa fie instalat la bordul rachetei Endeavour, a carei lansare in spatiu este programata pe 7 august. Agentia a descoperit cabluri taiate in interiorul cutiilor electronice care erau pregatite sa fie amplasate in cabina echipajului si banuieste ca de vina este un subcontractor, insa oficialii agentiei americane refuza sa dea mai multe detalii. "Ne-a fost semnalat imediat ce evenimentul a fost descoperit, in urma cu o saptamina si jumatate. Defectiunea este foarte evidenta si usor de depistat. Nu este un secret pentru noi", a declarat Bill Gerstenmaier, de la Kennedy Space Center din Florida. El crede ca sabotajul a fost intentionat si evident si este primul astfel de act asupra unui echipament de zbor descoperit de NASA. Computerul are rolul de a colecta si de a retransmite datele de la senzorii de pe platforma externa a statiei. Acestia detecteaza vibratiile si fortele, cum ar fi impactul micrometeoritilor. Datele sint stocate in senzori si nu sint accesibile imediat. De altfel, directorii agentiei considera ca au destul timp pentru a repara computerul inainte de lansarea Endeavour. "Daca nu il vom repara la timp, vom zbura fara el", a declarat Kyle Herring, purtatorul de cuvint al NASA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.