Cine spune ca pisicile si soarecii nu pot fi prieteni? De mai bine de un an, o unitate speciala a politiei columbiene demonstreaza contrariul in lupta impotriva minelor antipersoana.   UN RAZBOI MURDAR. In ciuda campaniei, promovata in spe
Cine spune ca pisicile si soarecii nu pot fi prieteni? De mai bine de un an, o unitate speciala a politiei columbiene demonstreaza contrariul in lupta impotriva minelor antipersoana.   UN RAZBOI MURDAR. In ciuda campaniei, promovata in special de guvernul canadian si de Jody Williams, care a castigat in 1997 Premiul Nobel pentru Pace, in 26 de tari ale lumii minele antipersoana au fost in continuare amplasate in ultimii ani. Actiunea, sutinuta cel putin moral de cele 54 de state, printre care Rusia, China si Statele Unite, cele mai mari producatoare de mine antipersoana, care nu au subscris inca la Conventia Internationala de la Ottawa, ce interzice producerea, vanzarea si instalarea de dispozitive letale, face anual peste 26.000 de victime, majoritatea civili. Printre zonele cele mai afectate sunt tot terenul de incercare ale marilor producatori, tarile lumii a treia, Angola, Burundi, Congo, Eritrea, Etiopia, Namibia, Senegal, Somalia, Sudan, Uganda, Afganistan, Filipine, India, Kyrgyzstan, Myanmar (Burma), Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tajikistan, Uzbekistan, dar si Georgia, fosta Iugoslavie, Macedonia, Israel si Rusia, in care, conform statisticilor, odata la 20 de minute o persoana este ranita sau ucisa de minele antipersoana.   SOLUTIA COLUMBIEI. Peste 100.000 de mine, plantate mai ales de gherilele marxiste, se estimeaza ca sunt raspandite pe intreg teritoriul statului andin. Dupa numeroase campanii de anihilare a acestora, autoritatile columbiene au apelat la stiinta. Mai precis, la domeniul psihologiei animale. Astfel, a inceput studiul capacitatii diferitelor specii de a detecta, asemeni cainilor utilitari, incarcatura exploziva ingropata in sol. "Solutia soarecilor de laborator si a sobolanului comun a fost una eficienta si extrem de la indemana", a declarat Luisa Mendez, medic veterinar si conducatoarea proiectului. "Teama naturala de pradatori pe care o manifesta rozatoarele, ne-a impiedicat pana acum sa obtinem rezultate notabile. Dar acum, punandu-i fata in fata, in conditiile in care pisicile au ghearele acoperite, deci nu le pot face nici un rau, soarecii au inceput sa se simta mai confortabil, iar antrenarea lor pentru descoperirea minelor antipersoana merge din ce in ce mai bine", a adaugat. Colonelul Javier Cifuentes, conducatorul din partea armatei a proiectului, a subliniat recent ca rata de succes este de circa 96%, chiar mai mare decat in cazul cainilor utilitari. Proiectul a primit luna trecuta recunoasterea oficiala din partea lumii medicale, ca o solutie viabila si inovativa, primind elogii la conferinta de psihologie comportamentala ce a avut loc in Mexic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.