Actualul manager de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) Sorin Dumitrascu, numit adjunct al institutiei de ex-ministrul justitiei Monica Macovei pana la revocarea sa din aprilie 2007, este cercetat de catre comisia ANP pentru incalcare
Actualul manager de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) Sorin Dumitrascu, numit adjunct al institutiei de ex-ministrul justitiei Monica Macovei pana la revocarea sa din aprilie 2007, este cercetat de catre comisia ANP pentru incalcarea grava a ordinului ministrului cu privire la alarmarea ANP si a unitatilor subordonate. Inainte de a fi schimbat din functie, Dumitrascu si-a permis sa abuzeze de functie si sa-si aroge dreptul de a da alarma la Penitenciarul Craiova. Acest drept apartine doar ministrului justitiei, secretarului de stat pe problemele penitenciarelor si sefului ANP, iar Dumitrascu nu avea imputernicire.

Mai mult, Sorin Dumitrascu este o persoana cu ascensiune dubioasa, are o impresionanta colectie de avertismente si sanctiuni la activ si e cel care a semnat proiectul de decret de gratiere al lui Nati Meir, care a generat protestele detinutilor in decembrie 2006.

In unele institutii ale statului, precum este si Administratia Nationala a Penitenciarelor, exista personaje cu o ascensiune suspecta, care au scapat ca prin urechile acului de sanctiuni atunci cand au calcat stramb si, mai m ult, au fost promovate pe alte criterii decat cele ale profesionalismului.

Una dintre acestea este managerul Sorin Dumitrascu, om de nadejde al ex-ministrului justitiei Monica Macovei. Pentru ca l-a socotit, probabil, mai competent decat computerul de la minister, Macovei l-a numit pe Dumitrascu, peste noapte, in data de 8 martie 2006, director adjunct la penitenciarele patriei. A stat pe aceasta functie timp de un an si o luna, pana in 26 aprilie 2007, cand a fost schimbat pentru ca nu corespundea criteriilor pentru ocuparea unui asemenea scaun. Dar a ramas in ANP, ca manager, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 56/2004, prin care s-a creat un statut special, dar total discriminatoriu, functionarului public denumit manager public, cu un salariu de peste 5000 RON/luna. Sorin Dumitrascu, fostul adjunct al Penitenciarelor este cercetat la aceasta ora de catre comisia speciala a ANP pentru incalcarea grava a ordinului ministrului cu privire la alarmarea ANP si a unitatilor subordonate, in sensul ca si-a permis sa abuzeze de functie si sa-si aroge dreptul de a da alarma aiurea la Penitenciarul Craiova, in urma cu doua luni.

Aberanta alarmare a penitenciarului
In data de 4 aprilie 2007, Sorin Dumitrascu s-a prezentat la Penitenciarul Craiova impreuna cu un alt functionar de la Penitenciarul de Minori si Tineri din Craiova, Ion Visanu, si a dispus alarmarea unitatii. Dupa ce a facut aceasta fapta „brava“, Dumitrascu s-a dus la restaurantul „Papa Barzetti“ si l-a lasat pe Visanu sa verifice cum se manifesta in alarmare inopinata personalul de la penitenciarul de maxima siguranta. Dupa ce si-a finalizat sarcina data de Dumitrascu, Visanu s-a dus la restaurant, ca sa intregeasca „celula de baza“ a ANP-ului in teritoriu. Cei de la Craiova au ramas socati de aceasta alarma sosita din senin, dar s-au conformat. Managerul public ANP Dumitrascu a incalcat insa grav regulamentele si ordinul ministrului Justitiei emis in luna octombrie a anului 2003.
Conform ordinului ministerial, alarmarea unitatilor din ANP se executa doar din dispozitia ministrului justitiei, secretarului de stat MJ care coordoneaza activitatea penitenciarelor, directorului general al ANP sau persoanelor care au imputernicire semnata de una dintre aceste persoane, numai pentru unitatea si perioada prevazute de delegatie. La acea vreme director general adjunct al ANP, Dumitrascu nu a avut delegatie din partea vreuneia din persoanele desemnate de lege sa faca alarmarea. Cat despre Visanu, acesta a fost „coada“ a lui Dumitrascu, fara nici o atributie, fara delegatie si fara drept de control la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova. Baiat ascultator, Visanu s-a dus la restaurantul „Papa Barzetti“ si i-a raportat directorului Dumitrascu si altor persoane din conducerea unitatii din Craiova cum s-a desfasurat alarma. Ca fapt divers, o alarma presupune un incident, altfel toata lumea se fereste sa dea astfel de alarme in regim militar fara existenta unei provocari, pentru ca desfasurarea de personal presupune rapiditate, timp in care se pot intampla accidente etc.

Sustinatorul lui Meir, provocator al protestelor din decembrie ale detinutilor
Acelasi Sorin Dumitrascu este persoana care a intocmit si semnat adresa nr. 250111/06/12.2006 referitor la propunerea de decret de gratiere initiata de Nati Meir. Astfel, Administratia Penitenciarelor a fost cap de afis intr-un scandal generat de Meir, dupa ce deputatul a prezentat-o drept adresa cu aviz favorabil dat de ANP. Faptele au creat premisele declansarii grevelor de protest ale detinutilor, care au avut loc in luna decembrie a anului trecut. Dar, Sorin Dumitrascu n-a patit nimic. Fostul ministru Macovei a fost foarte ingaduitor, trecand cu vederea greselile subordonatului sau.

Fraternitatea sindicala si cultul personalitatii cu afise prin puscarii
Este de notorietate ca managerul public ANP, Sorin Dumitrascu, are o relatie stransa de prietenie cu Alin Popescu, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor ANP. La alegerea in aceasta functie a lui Popescu, Dumitrascu a facut tot posibilul pentru a fi prezent. Informatiile pe care le detinem evidentiaza si elementul de „lobby pentru lobby“ dintre Dumitrascu si Popescu. Prim-vicele sindicatului s-a ocupat de afisarea prin penitenciare a fotografiilor cu managerul Dumitrascu si echipa sindicala.
Daca tot suntem la capitolul sindicat, nu putem sa nu subliniem, pentru opinia publica, periculosul drept al acestuia de a face greva. Cum poate fi facuta greva de catre salariati intr-un sistem precum penitenciarele, care sunt prinse in sistemul de siguranta nationala?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.