Macinat in ultima vreme de scandaluri de coruptie si de jocuri de culise, Comitetul International Olimpic se confrunta in aceste zile cu o noua acuzatie, dupa ce presedintele Jacques Rogge a anuntat, ieri, ca orasul Soci a castigat organizarea Joc
Macinat in ultima vreme de scandaluri de coruptie si de jocuri de culise, Comitetul International Olimpic se confrunta in aceste zile cu o noua acuzatie, dupa ce presedintele Jacques Rogge a anuntat, ieri, ca orasul Soci a castigat organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2014. Aflat in lupta directa cu Salzburg si Pyeongchang, orasul Soci a avut castig de cauza in cel de-al doilea tur de scrutin, adunand cu patru voturi mai mult decat contracandidata din Coreea de Sud, un atu extrem de important fiind lobby-ul realizat de presedintele Vladimir Putin. Deranjata ca Salzburg a pierdut a doua oara consecutiv organizarea JO de iarna, presa din Austria a lansat un atac dur la adresa presedintelui rus, acuzandu-l ca "si-a cumparat JO de iarna" sau ca "ne-a ciupit JO 2014".
Marea batalie pentru obtinerea dreptului de organizare a JO de iarna din 2014 a dat castig de cauza orasului Soci, care a reusit pe ultima suta de metri sa ia fata adversarelor Salzburg si Pyeongchang, gratie sprijinului oferit pe toate fronturile de presedintele Vladimir Putin. De altfel, fiind un schior consacrat, Putin n-a ezitat in luna februarie, atunci cand Comisia de Evaluare a CIO a inspectat orasul Soci, sa-si puna schiurile in picioare si sa alunece pe pantele inzapezite de la Krasnaia Poliana, pozand pentru fotografi in combinezon de schi. Urmare a implicarii directe a presedintelui rus in campania de sustinere a candidaturii statiunii caucaziene, Putin mobilizand pentru aceasta actiune toate resursele aparatului de stat, ministri, sportivi si oameni de afaceri, Rusia obtine o noua organizare a JO dupa ce in urma cu 34 de ani Moscova a gazduit intrecerile olimpice de vara. Si, la fel ca in 2003, cand cele doua localitati din Austria si Coreea de Sud au pierdut pe ultima suta de metri disputa pentru organizarea JO de iarna din 2010 in fata localitatii canadiene Vancouver, si de aceasta data, reprezentantii CIO au preferat la vot ce de-a treia varianta, Soci, in ciuda handicapurilor din dosar, rusii prezentand un nivelul slab al retelei de transport, inexistenta infrastructurii sportive, care trebuie construita din temelii, dar si cele mai ridicate costuri. Cu toate acestea, statiunea balneara caucaziana a fost preferata pentru patru voturi in plus orasului sud-coreean Pyeongchang, membrii CIO impartindu-si astfel voturile: in primul tur, Pyeongchang s-a aflat in frunte cu 36 de voturi, fata de 34 adunate de Soci si 25 de Salzburg; in turul al doilea, orasul rus a obtinut 51 de voturi, iar localitatea sud-coreeana a adunat doar 47 de voturi. "Fara nici o indoiala, este o recunoastere a meritelor Rusiei in domeniul sportului, dar si o marca de stima pentru tara noastra. Este o recunoastere a posibilitatilor noastre in crestere, mai ales in domeniul economic, dar si al rezolvarii problemelor sociale", a spus Putin, citat de agentia Ria-Novosti. "Suntem foarte fericiti, este o zi mare pentru Rusia", a declarat si vicepremierul rus Alexandr Jukov, care l-a sunat pe Putin dupa aflarea rezultatului votului final si i-a spus de fata cu jurnalistii: "51 de voturi la 47! Va felicit, Vladimir Vladimirovici! Cred ca ati avut o contributie decisiva la prezentarea candidaturilor".
La putin timp dupa oficializarea votului CIO, mass-media din Austria a lansat un atac virulent la adresa presedintelui rus. "Putin ne-a ciupit Jocurile Olimpice", noteaza tabloidul Kronen Zeitung, precizand ca "idealul olimpic a fost sacrificat pe altarul banului". La randul sau, cotidianul popular Osterreich a titrat ca "Putin si-a cumparat JO din 2014", dupa ce "candidatura inimilor, cea a orasului Salzburg, n-a avut nici o sansa in fata miliardelor olimpice ale rivalului rus Soci". De altfel, potrivit publicatiei Kurier, "cel mai bun candidat a pierdut", iar CIO si-a abandonat idealurile pentru a nu se mai interesa decat de "bani, bani, bani si televiziune", in vreme ce cotidianul Der Standard a concluzionat sec: "Este putin naiv sa crezi ca poti castiga, intr-o economie sportiva mondializata, avand ca singur atu idealurile olimpice."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.