I-a fost dat sa colaboreze de aproape 18 ani cu cel caruia contemporanii i-au contestat multe, nu insa si calitatea de "cel mai mare om politic al Romaniei de azi". Astazi, consilierul fostului presedinte Ion Iliescu, Victor Opaschi, isi sarbatoreste
I-a fost dat sa colaboreze de aproape 18 ani cu cel caruia contemporanii i-au contestat multe, nu insa si calitatea de "cel mai mare om politic al Romaniei de azi". Astazi, consilierul fostului presedinte Ion Iliescu, Victor Opaschi, isi sarbatoreste ziua de nastere.   "E greu sa vorbesti despre tine atunci cand ai avut impovaratoarea sansa de a fi implicat in evenimente pe care cei din timpul tau le-au trait ca fiind «istorice». In masura in care macar o data la 59 de ani unui om i se permite sa afiseze orgoliul faptelor sale, voi marturisi ca am avut un anumit rol in intregul proces de reasezare a raporturilor dintre noul stat si cultele religioase. Si daca istorica vizita a Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc sub mandatul urmator, aceasta a fost doar varful vizibil al aisbergului construit in cadrul unei intregi politici duse imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. Ma pot mandri cu ceea ce am contribuit la apropierea si apoi la reala conlucrare dintre presedintele Iliescu si Regele Mihai, doi oameni care-si vor avea locul in istorie alaturi de toti cei care au evitat in tarile lor dezastre incalculabile.   Dar cea mai complexa misiune careia am avut a-i face fata a fost, fara indoiala, aceea de reprezentant al presedintelui Romaniei in «Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din Romania». Modul in care a fost receptat de opinia publica romaneasca si internationala «Raportul final» este si rezultatul unui climat propice armonizarii punctelor de vedere a membrilor Comisiei, la care cred ca am avut un rol important. Daca insa ceva ma face realmente fericit atunci cand privesc la anii cat am fost consilier pentru cultura si culte, este faptul ca am reusit sa-l ajut pe presedintele Ion Iliescu sa-si realizeze promisiunea electorala si angajamentul solemn de a face din ultimul sau mandat un prilej de a reda culturii romane demnitatea si respectul cuvenit si de a promova sistematic valorile romanesti in tara si in lume. Este insa ceva care mi-a adunat in suflet un ocean de amaraciune: spectacolul uman la care am asistat in cei aproape 18 ani de cand ma aflu neintrerupt in preajma omului de stat si omului Ion Iliescu. Poate ca nimanui in tara asta nu i-a fost dat sa vada perindandu-se atatea figuri ilustre si anonime din toate domeniile de activitate si nu i-a fost dat sa masoare cu tristete pana unde poate cobori fiinta umana si cat de mare si de rapida poate fi trecerea de la cel mai dezgustator servilism la cea mai abjecta tradare atunci cand interesul personal nu mai este motivat de putere. Ramane totusi o marturie a biruintei celor eterne asupra celor ce se duc. Acolo, in curtea Palatului Cotroceni, am ridicat din nou biserica lui Voda Serban Cantacuzino."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.