Scriitorul britanic de origine indiana Salman Rushdie a acceptat cererea de divort a sotiei sale Padma Lakshmi si "a cerut presei sa-i respecte intimitatea in timpul acestei perioade dificile". Padma Lakshmi, 36 de ani, fosta actrita indiana, manechi
Scriitorul britanic de origine indiana Salman Rushdie a acceptat cererea de divort a sotiei sale Padma Lakshmi si "a cerut presei sa-i respecte intimitatea in timpul acestei perioade dificile". Padma Lakshmi, 36 de ani, fosta actrita indiana, manechin si prezentatoare de televiziune, este cea de-a patra sotie a lui Rushdie, 60 de ani. Casatoria lor dateaza din 2004.
Sir Ahmed Salman Rushdie s-a nascut la 19 iunie 1947, la Mumbai, in India, dar si-a finalizat studiile in Anglia, fiind licentiat in istorie. Dupa ce a lucrat zece ani in publicitate, el a devenit scriitor, debutand editorial in 1975 cu romanul Grimus. Intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare, fiind nominalizat si la premiul Nobel pentru literatura.
Rushdie a devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian, in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator la adresa profetului Islamului Mahomed
Pe 14 februarie 1989, o fatwa promitand executia sa a fost citita la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iran, care a caracterizat cartea drept "o blasfemie la adresa Islamului". Desi in 1990 a scris o carte in care si-a exprimat respectul pentru Islam, Iranul nu si-a retras fatwa, ba chiar in 1999 a pus pe capul lui Rushdie o recompensa de 2,8 milioane de dolari. Ea este valabila si in prezent, romancierul aflandu-se sub protectia serviciilor secrete britanice si a FBI. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.