In schimbul de focuri cu gherilele FARC (Fortele Armate Revolutionare Columbiene), armata columbiana a ucis 11 din cei 12 ostatici pe care incerca sa-i elibereze

Dezbateri pe patul pustii. Potrivit organizatiilor neguvernamentale care au c
In schimbul de focuri cu gherilele FARC (Fortele Armate Revolutionare Columbiene), armata columbiana a ucis 11 din cei 12 ostatici pe care incerca sa-i elibereze

Dezbateri pe patul pustii. Potrivit organizatiilor neguvernamentale care au ca scop protectia victimelor in cazurile luarilor de ostatici, in acest moment pe teritoriul Columbiei se afla inca in captivitatea diferitelor factiuni paramilitare aproape 3200 de persoane. Dar dezbaterile permanente pe aceasta tema, de curand si in parlamentul columbian, se lovesc de cele mai multe ori de incapacitatea autoritatilor de a face fata situatiilor din teren.
Cel mai recent caz este incercarea de a elibera 12 cetateni columbieni aflati deja de 5 ani, din aprilie 2002, in mainile Fortelor Armate Revolutionare Columbiene, miscare paramilitara de extrema stanga ce si-a contruit de-alungul anilor o neagra reputatie in aceasta privinta. Operatiunea din 18 iunie, ale carei amanunte au fost abia acum date publicitatii, a transformat masa tratativelor intr-una de autopsie: un singur supravietuitor din cei 12 ostatici a fost tragicul succes inregistrat de autoritatile de la Bogota.

Regrete tarzii. "Transmitem condoleante familiilor indurerate si ne exprimam profundul regret pentru cele intamplate, asigurandu-le ca, in cel mai scurt timp posibil, le vom preda trupurile neinsufletite ale celor dragi", suna finalul documentului oficial preluat de agentia ANNCOL (Agencia de Noticias Nueva Colombia). Dar, cum era si de asteptat, familiile celor ucisi de interventia armata, nu se multumesc cu rapunsurile tip oferite de autoritati. Astfel, ele se vor ralia apelului facut catre statele europene de familia celebrei Ingrid Betancourt - senator in parlamentul columbian si militant fervent pentru drepturile omului, rapita pe 23 februarie 2002 de aceeasi organizatie paramilitara FARC -, in a convinge guvernul de la Bogota sa renunte la actiunile armate de eliberare a ostaticilor.  "Franta nu o va abandona pe Ingrid Betancourt", a spus Nicolas Sarkozy intr-una dintre primele sale declaratii de dupa castigarea fotoliului prezidential, confirmand angajamentul tarii sale in eforturile de a o gasi pe columbiana de origine franceza. Dar tensiunile cresc, mai ales in contextul in care Aïda Duvaltier, rapita cu un an inaintea senatoarei columbiene, a fost gasita moarta anul trecut, iar FARC a anuntat ca va ucide toti ostaticii in cazul unai alte interventii in forta a armatei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.