Profitand de faptul ca Parlamentul, cazut intr-o criza a mismasurilor intre PNL si PSD, nu-i pusese inca seful, TVR a tinut miercuri seara sa-si afirme independenta. Drept pentru care Mihai Constantin, colaboratorul Rodicai Culcer in enclava care e D
Profitand de faptul ca Parlamentul, cazut intr-o criza a mismasurilor intre PNL si PSD, nu-i pusese inca seful, TVR a tinut miercuri seara sa-si afirme independenta. Drept pentru care Mihai Constantin, colaboratorul Rodicai Culcer in enclava care e DEI, l-a contrazis pe premierul Calin Popescu Tariceanu de-a lungul si de-a latul unei editii speciale la fel de plictisitoare ca si domnul Calin Popescu Tariceanu. Contrazicerea si-a avut radacina in pozitiile diferite asumate de cei doi convivi fata de proaspat publicatul Raport de tara.

Calin Popescu Tariceanu sustinea cu deosebita fermitate ca Documentul nu trebuie abordat de Romania ca un soi de Tablele Legii, aduse de Moise de la Dumnezeu, gata sa dea cu ele in cap evreilor indaratnici. Premierul s-a straduit sa convinga opinia publica de adevarul ca, membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, Romania  isi poate permite sa aiba obiectii fata de asertiunile din Raport. Nu stiu daca domnul premier a reusit sa convinga opinia publica, mai ales daca ne gandim ca opinia publica, ocupata cu alte chestiuni, cum ar fi, de exemplu, cea a unui manelist care a tras cu pistolul inainte sau dupa o partida de sex, nu s-a dat in vant dupa o emisiune care dezbatea Raportul de tara. Sigur e insa ca pe domnul moderator n-a reusit sa-l convinga.

Domnul moderator o tinea langa cu autoritatea neconditionata a textului redactat de niste oameni, unii dintre ei chiar prea oameni, daca ne gandim la deja celebrul  Franco Fratini, un pui de turturica din cuibul dubios al lui Silvio Berlusconi. Pentru domnul moderator, documentul emis de birocratii de la Bruxelles, dupa ce-au biruit motaiala siestei, se bucura de ipostaza unui Text sacru.

Ceva in genul unei Hotarari a CC al PCUS din anii Tatucului Stalin pentru partidele comuniste si muncitoresti din ceea ce se numea, cu un termen uimitor de exact, lagarul tarilor de democratie populara. Nu astfel se explica luarea la intrebari a premierului pentru asertiunea din Raport, potrivit careia procesele sunt prea lungi, deoarece  judecatorii ar accepta chichitele avocatilor apararii, la loc de frunte situandu-se obiectia de neconstitutionalitate.


Sa lasam la o parte faptul ca executivul, parte a clasei politice, nu-si poate permite sa ceara justitiei accelerarea proceselor. Sa ne oprim asupra asumarii de catre domnul moderator a criticii aduse de Raport felului in care se desfasoara procesele de coruptie in Romania.

In chip surprinzator, ba chiar stupefiant, proza domnului Fratini tradeaza o viziune bolsevica asupra justitiei. Pentru domnia sa si, din nenorocire, pentru Comisia Europeana din care face parte si un comisar roman, domnul Leonard Orban, procesele de coruptie ar trebui sa se desfasoare in pas alergator. Ceva in genul proceselor intentate sabotorilor, dusmanilor de clasa, slugilor imperialismului anglo-american. Sau, ca sa fim mai aproape in timp, in genul Procesului Ceausescu, dat drept exemplu in toate enciclopediile lumii de asasinat prin intermediul justitiei.

Daca ar fi sa credem Raportul, un proces de coruptie ar trebui sa se limiteze la o singura sedinta, si aceea doar de cateva minute. Vine procurorul, insotit de cativa militieni, cere condamnarea acuzatului, avocatul Apararii il sustine entuziasmat, asistenta se ridica in picioare si striga: "Moarte tradatorilor!" si gata, procesul a luat sfarsit!

Ca in mintea lui Franco Fratini procesele de coruptie din Romania trebuia sa se desfasoare ca in sanii Monicai Macovei e o chestiune care-l priveste pe domnul respectiv. Problema e daca Romania, tara membra cu drepturi depline a UE, trebuie sa ia pozitie de drepti fata de astfel de aberatii. Nu de altceva, dar nu-i exclus ca peste catva timp sa aflam ca numitul domn Fratini e arestat in Italia pentru o afacere de coruptie. Corect, surprinzator de corect, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Raportul "nu e perfect" si ca "ramane sa discutam cu ei (expertii CE) si sa vedem de ce au facut anumite afirmatii".

Moderatorul TVR nu parea deloc incantat de aceasta pozitie ce merita salutata, fie si pentru ca e prima tresarire postdecembrista de demnitate intr-o Romanie dominata de o slugarnicie fata de institutiile europene pe care nici macar regimurile fanariote nu o impartaseau fata de Inalta Poarta.

Si asta pentru ca moderatorul, asemenea multor jurnalisti, intelectuali si politicieni din Romania de azi, mai crede ca tara asta e un soi de gubernie a Uniunii Europene!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.