Seful statului denunta "trocul PSD-PNL" pentru TVR, iar social democratii se pregatesc sa puna mina si pe CAN.

Presedintele Traian Basescu acuza faptul ca desemnarea lui Alexandru Sassu in functia de presedinte-director general al TVR s-a realizat in urma unui "troc politic" intre PNL si PSD. "Postul de presedinte-director general al SRTv, in loc sa fie atribuit pe criterii de competenta si de neutralitate politica, a ajuns obiectul unui troc politic intre PNL si PSD", sustine seful statului intr-o scrisoare trimisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. In acest sens, Basescu considera ca "validarea de catre Camerele reunite (astazi - n.r.) a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistantei in activitatea televiziunii nationale". Seful statului aminteste faptul ca, in "ultimul timp, organizatii neguvernamentale, reprezentanti ai societatii civile din Romcuznia, dar si din restul UE au denuntat aceasta procedura, pentru ca ea duce la o politizare periculoasa a institutiei publice de televiziune".

Presedintele nu omite sa invoce si faptul ca in 2005 a refuzat sa desemneze un reprezentant al Presedintiei in vechiul Consiliu de Administratie "tocmai pentru a impulsiona schimbarea Legii SRTv si depolitizarea definitiva a acestei institutii". Basescu explica si motivele pentru care si-a desemnat acum un reprezentant in Consiliu: "Am desemnat pentru acest Consiliu de Administratie un candidat neangajat politic, selectat din mediul academic, pornind de la premisa ca actuala situatie este una de tranzitie. Apreciez ca toate partidele ar fi trebuit sa-si desemneze reprezentantii potrivit aceluiasi principiu al neangajarii politice", spune Basescu.

Cotidianul a relatat despre existenta unei intelegeri intre PNL si PSD pentru efectuarea unei rocade intre posturile de presedinte la TVR si CNA. De altfel, liberalii l-au sustinut pina acum pe Alexandru Sassu in toate demersurile care s-au facut pentru oficializarea acestuia in fruntea TVR. Se pare insa ca PSD nu este deloc dispus sa se tina de cuvint si sa cedeze sefia CNA.

Valentin Nicolau, proaspat numit in CNA, a primit dreptul de a vota in Consiliu si se gindeste sa candideze la presedintia institutiei, ceea ce ar incurca jocurile liberalilor, care-l doresc pe Rasvan Popescu la sefia CNA. De altfel, PNL face presiuni asupra membrilor Consiliului National al Audiovizualului sa-si voteze miine presedintele, pentru a putea fi validat de plen in ultima sedinta comuna a Parlamentului de dinainte de vacanta.

Desi CNA a decis luni ca alegerile sa se amine pina in septembrie, totul s-a accelerat ieri, cind mai multe persoane din CNA au primit telefoane din partea liberalului Bogdan Olteanu, sustin surse din Consiliu.

Tot marti, Valentin Nicolau care se afla in stare de incompatibilitate, din cauza calitatii sale de actionar la postul de radio Smart FM, a primit dreptul de vot. "Am depus la CNA certificatul de la Registrul Comertului care probeaza faptul ca nu mai sint actionar la postul de radio", ne-a declarat Nicolau, care adauga ca se gindeste serios sa candideze la presedintia institutiei.

Contactati de Cotidianul, citiva membri din CNA au confirmat doar precipitarea votului. "Oamenii vor ca lucrurile sa fie terminate inainte de a se sfirsi sesiunea parlamentara. Pentru o decizie inteleapta insa, avem nevoie de timp", ne-a declarat Attila Gasparik, presedintele interimar al Consiliului. La rindul lui, Gelu Trandafir spune ca a simtit o presiune asupra colegilor din CNA pentru a-si alege un nou presedinte. Rasvan Popescu a refuzat sa comenteze orice in legatura cu sedinta de azi.