>> Zona Autonoma Temporara (TAZ) este un grup format din tineri care organizeaza ocazional evenimente nonprofit in spatii dezafectate, relatandu-le apoi pe un blog.

>> TAZ a fost pana acum pe Aleea Zabrauti, la fosta gradina de vara Capito
>> Zona Autonoma Temporara (TAZ) este un grup format din tineri care organizeaza ocazional evenimente nonprofit in spatii dezafectate, relatandu-le apoi pe un blog.

>> TAZ a fost pana acum pe Aleea Zabrauti, la fosta gradina de vara Capitol si in locatii pe care prefera sa le tina pentru ei.


"Am ajuns la capitol duminica pe la pranz, ca sa terminam curatenia inceputa cu cateva zile in urma. Capitol este una dintre gradinile de vara dezafectate ale Bucurestiului. Prima oara cand am mers acolo am gasit un haos de nedescris: recuzita deteriorata de la Teatrul Mic, unde am inteles ca a fost ceva incendiu nu cu mult timp in urma, tot felul de obiecte neasteptate, gunoi, rogojini, placi de lemn si de metal, moloz, mult moloz la care am carat de ne-au iesit ochii din cap, vegetatie luxurianta, dar binefacatoare si... multi iepuri care isi continuau nestingheriti activitatea, uitandu-se curiosi la noi".
Asa incepe intrarea de pe blogul TAZ despre transformarea gradinii Capitol in spatiu neconventional pentru o seara intre party si eveniment cultural. Povestea curge in continuare cu acelasi ton detasat si factual cu care blogurile exploratorilor urbani si-au obisnuit cititorii transformati in exploratori in fata monitoarelor. Cei veniti la Gradina Capitol, anuntati din prieten in prieten si prin internet, si-au petrecut dupa-amiaza odihnindu-se, rasfoind prin bibliotecile "alternative" improvizate (continand reviste do-it-yourself, carti, albume si articole diverse printate), desenand si discutand. Spre seara ploaia i-a facut sa se mute inauntrul fostului cinematograf Capitol, unde au proiectat videoclipuri de la Guerilla News Network, un film in regia unei studente la UNATC, Anti-racist mix, animatii de Bill Plympton si Deadman al lui Jim Jarmush.

Pe Zabrauti cu Cinema-ul Mobil
Aleea Zabrauti este un complex de locuinte sociale din Ferentari, unde recent a avut loc scandalul legat de curentul electric taiat in masa si platit apoi integral de Gigi Becali, episod care a scos in strada, cu mic cu mare, intreaga comunitate de romi. TAZ a ajuns acolo inaintea acestui scandal: "Ultima oara cand am mers in Zabrauti am organizat un cinema mobil intre blocuri, care s-a terminat insa cu un mare chef in aer liber pe tot felul de muzici. Atentie, nu manele (nu ca am avea ceva cu genu asta, dar pur si simplu am incercat sa promovam si altceva, sa vedem daca reactioneaza oamenii), ci reggae, ska, lautareasca, flamenco, tiganeasca veche. si au reactionat foarte bine."

O alternativa la entertainment-ul repetitiv, consumat pasiv
De ce se straduiesc cei care fac TAZ sa creeze evenimente alternative? "Ne-am gandit de multe ori ca e cam aiurea si nu ne prea convine ca daca vrem sa iesim seara/noaptea, tre' sa platim pentru concerte, intrari in cluburi, bauturi scumpe in baruri; ca ne inghesuim mereu in cele cateva locuri de entertainment pe care ni le ofera orasul; ca ceea se intampla in aceste cateva locuri a ajuns sa fie repetitiv, un fel de traditie urbana necesara pentru viata noastra sociala, care nu ne satisface neaparat mereu, nu ne prea implica mintea sau creativitatea - ba uneori, cu diverse stimulente, abia ne implica parti din corp", enumera motivele blogul TAZ. Asa ca tinerii au facut un mic calcul: "Orasul e plin de cladiri parasite, in care poti improviza foarte frumos o petrecere, un concert, o intalnire cu muzica preferata si consumatie de la non-stopul cel mai apropiat. (...) Daca se strang cativa oameni si pun mana de la mana, se face rost de un laptop, un sistem de sunet, un mixer, cabluri, un proiector, un cearsaf in loc de ecran si, cu putin efort, un generator de curent". Care este miza? "Ne luam inapoi spatiul public, care e al nostru, nu al autoritatilor, al normelor dominante sau al banilor, ne luam inapoi divertismentul, care nu e al celor de la care ne-am obisnuit sa-l cumparam, incepem sa ne organizam propriile evenimente, care ne implica mintea si creativitatea, scapam de rutina si de consumul mai mult sau mai putin pasiv si ne oferim alternative. Iar aceste alternative sunt locuri in care putem socializa mai cald, ne putem bucura sincer de locatie, muzica si dans, putem fi mai relaxati si chiar putin mai liberi".
Tinerii care fac evenimentele si blogul TAZ sunt fosti studenti la sociologie, stiinte politice sau litere si au antecedente si in cercetarea legata de urbanism si subculturi alternative si in activismul social. Unii dintre ei fac parte si din asociatia Komunitas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.