Liderii europeni au ajuns la un acord privind viitorul Uniunii abia dupa 36 de ore de negocieri aprinse, in jurul orei locale 04.30 (05.30, ora Romaniei). Discutiile s-au concentrat in jurul blocajului polonez privind sistemul de vot prevazut de proi
Liderii europeni au ajuns la un acord privind viitorul Uniunii abia dupa 36 de ore de negocieri aprinse, in jurul orei locale 04.30 (05.30, ora Romaniei). Discutiile s-au concentrat in jurul blocajului polonez privind sistemul de vot prevazut de proiectul de tratat, pe care fratii Kaczynski il considerau mult prea avantajos pentru Germania. Acordul atins la Bruxelles se refera la o foaie de parcurs pentru negocieri detaliate pe marginea unui nou tratat, care sa inlocuiasca Tratatul constitutional si sa reformeze structurile institutionale ale blocului comunitar, format din 27 de state membre, relateaza Mediafax. Proiectul de reformare a Uniunii Europene in directia integrarii a fost blocat de ambitiile si temerile nationale, o Uniune puternica si cu o voce unica in politica internationala mai avand de asteptat.
Presedintele Uniunii
In aceasta foaie de parcurs se prevede ca liderii UE vor alege un presedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani si jumatate care poate fi reinnoit, in schimbul actualei presedintii semestriale, exercitate prin rotatie de tarile membre. Tratatul va infiinta puternica functie a noului sef al diplomatiei europene, care sa confere blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internationala. Acesta - care nu se va numi "ministru de externe al UE", in urma obiectiilor Marii Britanii - va fi raspunzator in fata guvernelor nationale si va gestiona uriasul buget de ajutoare externe al Comisiei Europene. Statele membre vor beneficia de o clauza de aparare reciproca, dupa modelul NATO, in cazul in care vreunul dintre ele este atacat.
Sistem de vot neschimbat
Sistemul de vot din UE va continua sa se bazeze pe actualele proceduri stipulate in Tratatul de la Nisa, pana in anul 2014. Dupa aceasta data, votul se va baza pe sistemul "dublei majoritati", care necesita acordul a 55 la suta din statele membre, reprezentand 65 la suta din populatia UE, pentru adoptarea unei decizii. Cu toate acestea, intre 2014 si 2017, orice stat membru va putea cere de unul singur reaplicarea vechilor reguli din tratatul de la Nisa, pentru orice decizie supusa la vot in aceasta perioada. Acest lucru inseamna ca Polonia a obtinut o amanare a aplicarii noilor proceduri pana in 2017. Marea Britanie a castigat, la randul ei, dreptul de a alege ce probleme din domeniul justitiei si afacerilor interne vor fi cedate pentru coordonarea lor de catre UE.
Londra se fereste de dreptul european
Acordul confera caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale in toate statele membre cu exceptia Marii Britanii, care a cerut si a obtinut o exceptare de la aceasta regula. Londra a afirmat ca nu doreste sa-i fie impuse din afara prevederi precum o definitie mai larga a dreptului la greva - subiectul unor aprige conflicte de munca, in Marea Britanie, in anii '80. Conform noilor prevederi solicitate de Olanda, parlamentele nationale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene (Executivul UE) care contravin competentelor nationale. In comparatie cu proiectul de Tratat constitutional, noul tratat elimina referintele la o Constitutie a UE si simbolurile precum drapelul sau imnul european. Franta a reusit sa obtina eliminarea unei referiri la competitia "libera si neingradita" din obiectivele fixate ale UE, masura care a starnit ingrijorarea sustinatorilor pietei libere, desi oficialii europeni au minimalizat importanta modificarii. (G.D.)
PSD: Absenta de idei desavarsita
Deputatul PSD Dan Mihalache a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Romania a "stralucit", la lucrarile Consiliului European pe tema Tratatului constitutional, printr-o "absenta de idei desavarsita". Mihalache a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti s-au prezentat la lucrarile Consiliului European pe marginea Tratatului constitutional fara un punct de vedere clar conturat asupra viitorului arhitecturii Uniunii Europene. Deputatul PSD a pus acest fapt pe seama lipsei unei dezbateri interne largi, la nivel politic si institutional, asupra Tratatului constitutional european, care a implicat "un proces complex de negocieri" in interiorul Uniunii Europene. Mihalache a adaugat ca intalnirea organizata de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, cu liderii partidelor parlamentare, din preziua deplasarii la Bruxelles, nu a fost suficienta. "Romania a stralucit (la Consiliul European - n.r.) printr-o absenta desavarsita de idei. (...) Am compensat aceasta tacere de idei printr-o suprareprezentare, care probabil starneste si acum ironia europenilor", a spus el, referindu-se la faptul ca Romania a fost reprezentata la lucrarile CE atat de presedinte, cat si de premier si de ministrul de Externe. (D.I.)
Gusa: Referendum pentru tratatul constitutional
Liderul PIN Cozmin Gusa a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca aprobarea Tratatului constitutional de catre Romania implica organizarea unui referendum, dezaproband astfel decizia liderilor Uniunii Europene reuniti in Consiliul European, despre care spune ca exclude consultarea cetatenilor. "Imi exprim dezacordul fata de decizia liderilor UE reuniti in Consiliul European, conform careia Constitutia europeana va fi aprobata fara consultarea cetatenilor, adica fara referendum, si doar prin decizia politicienilor. Consider ca este o decizie care poate afecta grav suveranitatea celor 27 de tari, punand accentul mai mult pe interesele politice ale companiilor multinationale, decat pe interesele cetatenilor", a declarat Gusa. De asemenea, el a afirmat despre cei trei reprezentanti ai Romaniei la Consiliul european ca au participat la intalnire fara a avea inainte o dezbatere interna despre viitorul Uniunii. "Dezaprob atitudinea celor trei reprezentanti ai Romaniei? presedinte, premier, ministru de Externe - care, mergand la intalnire fara o dezbatere interna despre viitorul UE, nu au putut trece pe agenda discutiilor vreo modificare a tratatului constitutional de natura a aduce avantaje
Romaniei. (R.A.)
Presa germana condamna Polonia
Presa germana a criticat duminica "politica de blocaj" adoptata de Polonia si Marea Britanie in timpul summitului european de la Bruxelles, recunoscand insa ca acordul asupra viitorului Tratat european permite evitarea unei "catastrofe". "Visul lui Helmut Kohl si al lui Francois Mitterand privind o Europa fara clase, unita, a fost ingropat in noaptea de vineri spre sambata, la Bruxelles", comenteaza cotidianul popular Bild am Sonntag. "Jocul dublu revoltator al fratilor polonezi Kaczynski trebuie sa arate clar ultimului partizan al Europei ca nimic nu mai poate impiedica" o Europa cu doua viteze si doua clase, apreciaza jurnalul, care adauga ca "era mai bine ca acest summit sa esueze". "Varsovia este la bord. Cu toate acestea, Tratatul nu este salvat", avertizeaza Tagesspiegel, citand ca "viitoare obstacole" Conferinta interguvernamentala (CIG), insarcinata sa redacteze Tratatul inainte de sfarsitului anului 2007, precum si procesul de ratificare. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.