Seceta din Romania mi se pare gestionata de prosti sau, cu un cuvint mai blind, de incompetenti.

Una dintre distractiile mele de weekend era sa-mi spal masina. Faceam putina miscare, ca sa nu mai intru in spalatoriile


Seceta din Romania mi se pare gestionata de prosti sau, cu un cuvint mai blind, de incompetenti.

Una dintre distractiile mele de weekend era sa-mi spal masina. Faceam putina miscare, ca sa nu mai intru in spalatoriile de unde am plecat cu precedentele mele Dacii zgiriate ecologic sau cu bulgari de pamint prin spatele rotilor, dupa ce ma intorceam de la pescuit. In privinta masinii, si sa vreau, nu mai am ce spala, fiindca e in service. Daca nu imi mai spal masina acasa, se interzice si activitatea spalatoriilor de automobile? Aici vom trai si vom vedea. Ca indatorire civica insa, nu mi-as mai fi spalat masina in spatele blocului.

Dar indemnul sa facem dusuri mai scurte cred ca vine din partea unor persoane care nu stiu ce inseamna igiena. Prin definitie si prin experienta, dusul e scurt. Ideea de a-l face foarte scurt mi se pare un pleonasm imbecil.

Pina pe la 25 de ani am fost adeptul imbaierii in cada. Mi se parea confortul maxim pentru spalarea trupului. Urma dusul, cu care ma spalam de, cum sa-i spun, jegul din cada. Dupa aceea trebuia sa spal cada, pentru urmatorul utilizator din familie. Senzatia de curatenie nu mi-a dat-o niciodata ridicarea din cada, ci dusul de dupa. Poate ca am renuntat la imobilismul din cada si din cauza ca, dupa ce m-am casatorit, imparteam patru persoane aceeasi baie, cu WC cu tot. Dar dupa ce m-am mutat intr-un apartament in care baia nu avea decit un patratel de aerisire, fara fereastra, simpla idee de a sta in cada mi-a stirnit reactii profund claustrofobe. Culmea e ca in acest apartament de serie, unde exista si o baie de serviciu, cea mica, in care e o cadita de dus, ea are aerisire directa, potrivit unei logici de arhitect nespalat sau cretin, daca imi permiteti.

Filosofia de tip "Faceti dusuri mai scurte" pleaca din profunzimile gindirii lui Ceausescu, a carui relatie cu igiena personala era de o maxima precaritate. Pur si simplu nu era in stare sa priceapa ca un om civilizat are nevoie de un anumit numar de litri de apa zilnic. Mai vinovati au fost yes-menii lui, care n-au avut curajul sa-l convinga ca greseste si au facut in orase retele de apa subcalibrate. Tot ei au acceptat construirea unor blocuri cu grupuri sanitare comune la oras, chiar si in Bucuresti.

Cam acelasi soi de ginditori, care ar fi trebuit exclusi de la orice masa a tratativelor despre igiena elementara, ne fac acum recomandari asupra relatiei noastre cu apa in timpul secetei. Chiar daca multi dintre compatriotii nostri miros, daca nu chiar put a nespalare si in imprejurari normale.

Acesti vajnici deschizatori de drum ai invitatiei de a ne spala mai putin ne indreapta si calea spre hepatita, spre boli de piele si spre invazia paduchilor.

As intelege contraindicatiile scaldatului in baie, dar cele impotriva dusului mi se par jegoase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.