Un grup format din aproximativ 20 de minori romani cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani a reusit sa puna pe jar autoritatile germane dupa ce a comis numeroase furturi in Berlin.
Potrivit informatiilor politiei germane, acestia ar fi originari di
Un grup format din aproximativ 20 de minori romani cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani a reusit sa puna pe jar autoritatile germane dupa ce a comis numeroase furturi in Berlin.
Potrivit informatiilor politiei germane, acestia ar fi originari din judetul Iasi, varianta neconfirmata inca de autoritatile locale. Minorii, majoritatea de etnie rroma, ar fi ajuns pe cale legala in Germania, impreuna cu diferite rude. Ulterior, copiii erau trimisi pe strazi, unde se indeletniceau cu furturile din buzunare sau spargerile auto. Acestia au intrat in atentia germanilor dupa ce politistii berlinezi au reusit sa prinda o fata in varsta de 17 ani dupa comiterea unui furt. Aceasta le-ar fi indicat germanilor originea ieseana a copiilor.
In cazul in care aceasta varianta se confirma, ar readuce in actualitate o mai veche problema cu care s-a confruntat Iasiul.
Dupa 1990, lumea interlopa de aici obisnuia sa trimita zeci de minori la cersit sau furat prin tari precum Belgia, Germania sau Franta. "Aceasta activitate
a fost prolifica dupa Revolutie, cu o pondere ridicata la mijlocul
anilor '90.
Vizele nu reprezentau o problema pentru cei care duceau copiii la cersit ori la furat. Acestia erau transportati clandestin
spre Germania si Franta, prin Polonia", ne-a declarat unul dintre ofiterii care au activat in cadrul fostului Centru Zonal
de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Iasi.
Cei care faceau legea peste hotare proveneau din Pacuret, un cartier rau-famat al Iasiului, populat cu cetateni de etnie rroma. Furturile comise la acea vreme au furnizat sume importante pe baza carora mai multe clanuri interlope din Iasi au reusit sa se ridice ori sa-si castige suprematia. In 1997, cresterea numarului de infractiuni comise de minori a determinat o formatiune speciala de politie din Berlin sa ia o serie de masuri si sa stranga legaturile cu omologii din Iasi. Fenomenul a inceput sa piarda mult din amploare incepand cu anul 2001.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.