Mii de oameni din toate colturile tarii dau piept zilnic cu sistemul judiciar din Romania. Fie ca au probleme penale sau civile, fie ca sunt reclamanti sau parati, toti trebuie sa suporte calvarul din tribunale si salile de judecata. Justitia cont
Mii de oameni din toate colturile tarii dau piept zilnic cu sistemul judiciar din Romania. Fie ca au probleme penale sau civile, fie ca sunt reclamanti sau parati, toti trebuie sa suporte calvarul din tribunale si salile de judecata. Justitia continua sa fie la pamant. In ciuda tuturor asa-ziselor reforme realizate de fiecare ministru al Justitiei. Imaginile din filme cu sali aerisite si curate sunt o utopie in prezent in Romania. Desi membra a Uniunii Europene, tara noastra continua sa aiba in buna parte un sistem judiciar specific unui stat din lumea a treia. Asa stau lucrurile in toate orasele Romaniei. Mari sau mici, dezvoltate sau mai putin dezvoltate. Rabat nu face nici chiar Capitala. Acolo unde, mai grav, a inceput chiar sa se si moara in instante.
Mort in incinta Judecatoriei
Un barbat de 72 de ani a murit, ieri dimineata, la Judecatoria Sectorului 4 din Bucuresti, unde avea un proces. Lui Florian Curcea i s-a facut rau din cauza caldurii, ambulanta fiind anuntata de jandarmi, care asigura ordinea in cladirea de pe cheiul Dambovitei, unde isi desfasoara activitatea Judecatoriile Sectoarelor 1 si 4 din Capitala. Potrivit simptomelor, batranul ar fi suferit un atac de inima. Conducerea Judecatoriei Sectorului 4 a informat ca instanta nu are legatura cu incidentul, batranul murind pe holul instantei inainte de inceperea sedintei. De asemenea, tot ieri, unui avocat in varsta de 45 de ani i s-a facut rau, acesta fiind transportat la Spitalul Coltea, pentru investigatii medicale.
Deces la tribunal
O vizita la cel mai mare tribunal din tara, unde fluxul de dosare si de justitiabili bate orice record european, te aduce imediat cu picioarele pe pamant. Si te pune in contact cu realitatea crunta din instantele bucurestene. De curand, cladirea noului Tribunal Bucuresti (fostul magazin "Junior" din Piata Unirii), care a inghitit 12 milioane de euro din fondurile UE si ale Ministerului Justitiei, a ajuns un spatiu mortuar. Un batran in varsta de 72 de ani, bolnav de inima, si-a dat ultima suflare in urma cu cateva zile intr-una dintre salile de judecata din acea cladire. Totul s-a petrecut in data de 30 mai. Zi in care, in jurul orei 14.00, am primit un telefon din partea unui avocat care ne-a informat despre moartea de la Tribunal. "Unui om i s-a facut rau in sala de judecata nr. 121 a Judecatoriei Sector 2 (n.r. - care functioneaza in aceeasi cladire cu Tribunalul Bucuresti) din cauza lipsei de oxigen. Medicii de la Ambulanta il resusciteaza de jumatate de ora, dar se pare ca a murit. Veniti repede ca e o panica generala, o imbulzeala si o caldura de neimaginat aici", mi-a spus avocatul. De urgenta m-am deplasat la locul decesului. Am ajuns insa prea tarziu. Omul fusese transportat la spital. Iar jandarmii impusesera anumite restrictii in acea zona a etajului unu. Si un embargou total asupra dezvaluirii datelor personale ale victimei.
O moarte previzibila
Decesul era insa comentat intens pe scarile din fata Tribunalului. "Era jumatate mort cand l-au dus la spital", "S-a sufocat in sala", acestea erau frazele cele mai des auzite. Oamenii de rand veniti cu diverse treburi la Tribunal sau la Judecatorie erau socati de ceea ce s-a intamplat. Avocatii insa nu. "Dupa atatea lesinuri din cauza caldurii si a lipsei de aer, trebuia sa moara cineva sufocat in sala de judecata", se aude vocea unei doamne avocat mai de varsta a treia. Incercand sa aflu ce si cum s-a intamplat la ora 13.00 cu batranul lesinat la usa camarutei nr. 121, numita "sala de judecata nr. 121/Complet III/Civil", aud o voce de barbat: "S-a intors avocatul batranului de la Spitalul de Urgenta si a spus instantei ca omul a murit dupa o ora de resuscitare cardio-respiratorie". M-am deplasat la biroul de relatii publice al Judecatoriei Sectorului 2 care a confirmat toate aceste lucruri, precizandu-mi ca ambulanta a venit foarte repede, fiind chemata de jandarmi: "Stiu ca a fost intubat acel batran deoarece a avut un stop cardio-respirator de la stres, caldura. I s-au pus perfuzii, socuri electrice si a inceput sa respire cu greu. Mai stiu ca inca respira cand l-au dus la spital".
"Te topesti ca lumanarea"
Discutiile pe marginea acestui deces au continuat. Am participat la ele in calitate de simplu justitiabil, nimeni nestiind ca sunt ziarist.
"Dom'le daca vreti sa vedeti pe viu cum se lesina in salile de judecata veniti maine dimineata aici dupa ora 10.00 si intrati in salile 121 si 123, de exemplu, si o sa simtiti ca dupa doua ore de sedinta nu mai exista acolo aer de respirat. Te topesti din picioare, ca lumanarea!", spune una dintre cele cateva persoane care participau la discutia incinsa ad-hoc. Asa am si facut. A doua zi la ora 10.00 ma aflam pe holul circular al etajului unu de la Tribunalul Bucuresti. Acolo unde se afla salile de judecata numerotate de la 121 la 128. Sali de judecata doar oficial. Caci in realitate acestea nu sunt altceva decat niste camarute de 30-35 de metri patrati. Niste incaperi fara ferestre si lipsite de aer in care sunt obligate sa coabiteze cate 70-80 de persoane timp de cateva ore pe zi. Niste incaperi denumite in limbajul celor ce au de-a face cu Justitia "cavouri cu neon". La fel stau lucrurile si la etajele doi si trei unde functioneaza instantele penale si civile ale Tribunalului Bucuresti.
Mirosuri pestilentiale
Stau pe bancuta dintre salile 121 si 123 ale Judecatoriei Sectorului 2.
Este ora 10.15. In sala din stanga, cea cu nr. 121, cu o zi in urma murise un batran in varsta de 72 de ani. Deschid usa. "Cavoul cu neon" este plin ochi. Ma loveste imediat un miros cumplit. Nu pot sa rezist mai mult de un minut si ies din asa-zisa sala de judecata si ma asez din nou pe bancuta de pe holul circular al etajului unu, care cuprinde un spatiu imens pe care poti juca tenis. Culoarele de trecere sunt - atentie - de doua sau de trei ori mai late decat lungimea unei sali de judecata in care a ajuns sa se moara. Ma intreb ce-o fi fost in capul acelui proiectant care a tocat milioane de euro, intre 2005-2006, pentru a elabora, cu avizul Ministerului Justitiei, aceasta aberanta si chiar criminala compartimentare a salilor de judecata si a arhivelor.
Ca veni vorba despre arhive, trebuie precizat ca spatiile destinate studierii dosarelor sunt niste locuri de patru-cinci metri patrati, in care se afla niste masute-turist la care se inghesuie avocatii impreuna cu clientii lor. La fel de "spatioase" sunt si locurile unde trudesc si se imbolnavesc de plamani si dermatoze, ca in celulele de puscarie, arhivarii si grefierii coborati la subsolul cladirii sa caute dosare.
Batranii cad din picioare
Dupa ce imi trag sufletul ma ridic pe bancuta de pe hol si ma indrept spre sala nr. 123, acolo unde functioneaza Sectia Civila a Judecatoriei Sectorului 2.
Era aproximativ ora 10.30. Si aici inghesuiala mare. Cateva zeci de persoane se imbulzeau si isi dadeau coate incercand sa-si gaseasca o pozitie cat mai buna. "Faceti loc, faceti loc, va rugam! A lesinat cineva!", se aude brusc. O femeie este scoasa pe brate din "cavoul cu neon". Batrana Maria Olteanu nu mai suportase conditiile din sala de judecata. Aflata in stare de semilesin din cauza lipsei de aer si a caldurii sufocante, batrana este asezata pe o banca. Isi revine incet. In jurul ei se agita, panicati, cei cinci copii ai sai. "Este hipertensiva", spune unul dintre baietii batranei de 70 de ani. "Este al doilea termen al procesului. Doamna Olteanu a venit pentru a fi interogata, dar i s-a facut rau din cauza atmosferei irespirabile din sala de judecata. Ea este si bolnava cu inima", imi explica amabila domnisoara avocat a familiei Olteanu, fara a sti ca sunt ziarist.
Presedintele de complet ii sare si el in ajutor, asa cum poate, si acorda in dosarul in care se judeca Maria Olteanu un termen de trei luni si jumatate. Poate pana atunci se mai raceste afara.
Ceea ce s-a intamplat cu batrana Maria Olteanu arata inca o realitate ce nu are cu nimic de-a face cu o tara membra a Uniunii Europene. In instantele din tara noastra s-a ajuns sa se acorde termene de trei luni intr-un banal proces civil, pentru a se evita moartea unui justitiabil in salile de judecata. Cu adevarat trist.
Si tinerii lesina
Cazul Mariei Olteanu nu este singular. Batrana nu este singura victima a conditiilor mizere din salile de judecata din cladirea Junior. In aceeasi zi in care Maria Olteanu a cazut din picioare din cauza lipsei de aer din camarutele Judecatoriei Sectorului 2, un tanar de 25 de ani lesina din aceleasi motive. Nici el nu a mai putut sa suporte atmosfera dintr-o sala de judecata a Sectiei Penale a Tribunalului Bucuresti. A vrut sa iasa din incapere, dar nu a mai putut. A cazut in dreptul usii. Nu a fost insa nevoie de sosirea medicilor. Tanarul si-a revenit singur. Nu stim daca in acest caz magistratul a amanat sau nu dosarul, asa cum s-a intamplat in cazul Mariei Olteanu. Stim insa ca baiatul de 25 de ani va trebui sa se intoarca la Tribunalul Bucuresti. Sa speram ca nu o va face vara. Caci s-ar putea sa aiba aceeasi soarta.
Lipsa de respect si umilinta
Lucrurile prezentate pana in momentul de fata se intampla zi de zi in salile de judecata. Pana acum au murit doua persoane. Din nefericire insa sunt toate premisele ca acestea sa nu fie singurele victime. Vara si caldurile toride abia au inceput.
Pe de alta parte, ceea ce se petrece zi de zi in instantele de judecata din cladirea Junior arata lipsa de respect si umilinta la care sunt supusi justitiabilii romani. Suntem curiosi sa vedem cum ar rezista un ministru al Justitiei, oricare ar fi el, cateva ore intr-o asemenea camaruta. Sa stea cot la cot alaturi de 70-80 de oameni intr-o incapere de 30 de metri patrati, in mirosuri ingrozitoare. De asemenea, suntem curiosi sa vedem cum ar rezista orice politician roman care de fiecare data cand vine vorba de propriul sau interes aduce vorba despre oamenii de rand si despre cconditiile groaznice din Justitie. Politician care insa nu face nimic pentru a indrepta aceste neajunsuri. Pana cand cineva se va gandi si va lua o masura care sa vina cat de cat in ajutorul oamenilor, la Tribunalul Bucuresti si Judecatoria Sectorului 2, dar nu numai, lesinurile vor continua. Si poate, din pacate, chiar si decesele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.