Duminica, 17 iunie 2008, la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, afland ca Adrian Cioroianu a ajuns deja la Luxemburg, pentru a participa la reuniunea ministrilor de Externe ai Uniunii Europene, l-am intrebat daca Romania a




Duminica, 17 iunie 2008, la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, afland ca Adrian Cioroianu a ajuns deja la Luxemburg, pentru a participa la reuniunea ministrilor de Externe ai Uniunii Europene, l-am intrebat daca Romania are un punct de vedere in chestiunea Tratatului Constitutional. Nu intamplator a ridicat aceasta chestiune.
Ministrii de Externe ai Uniunii Europene nu se adunasera la Luxemburg pentru a discuta unde merge fiecare in vacanta, ci despre agenda Summitului European la nivel inalt din zilele de 21-22 iunie 2007.
O discutie ce se anunta extrem de controversata, dat fiind ca Tratatul Constitutional - subiectul principal al Consiliului de vara al Uniunii Europene - beneficiaza de pozitii divergente in interiorul UE.
Se presupunea ca ministrul nostru de Externe, reprezentant al Romaniei, plecase la Luxemburg cu un punct de vedere al tarii.
- Are!, mi-a raspuns seful diplomatiei noastre.
- Asta e o stire!, am exclamat eu!
Am zis ca e o stire, deoarece n-aveam cunostinta de vreo pozitie oficiala, facuta publica de vreuna din institutiile care-si asuma politica noastra externa: MAE, Guvern, Presedintie, Parlament.
Or, din cate-mi dadeam seama, pozitia Romaniei in chestiunea Tratatului Constitutional al Uniunii Europene nu e o chestiune de tip monden, una dintre acele chestiuni agitate de tabloide, gen: ce parere aveti despre blonde, sunt ele naturale sau vopsite?
Pozitia fata de Tratatul constitutional e una de importanta majora, daca nu chiar cruciala:
1) In zilele de 21 si 22 iunie 2007 se va desfasura summitul Uniunii Europene avand drept punct central chestiunea Tratatului Constitutional. Romania, membra a Uniunii Europene, va fi prezenta la Summit prin presedintele Traian Basescu si prin premierul Calin Popescu Tariceanu. Au cei doi o pozitie comuna? Si daca nu, ce se va intampla? Va fi pusa Romania in situatia, unica in plan european, de a avea doua pozitii divergente in aceeasi chestiune?
2) Discutia privind Tratatul Constitutional e o realitate de esenta a tuturor tarilor membre UE. O pozitie deja adoptata i-ar da Romaniei vizibilitate in plan european.
3) Tratatul ar urma sa reglementeze chestiuni vitale pentru locul si rolul Romaniei in UE. Pozitia noastra fata de Tratat ar trebui sa dea curs intereselor noastre nationale.
La Sinteza zilei de luni seara de pe Antena 3, Valentin Stan si-a exprimat consternarea fata de afirmatia lui Adrian Cioroianu. Cum poate sa spuna ca avem deja o pozitie cand - a continuat Valentin Stan in stilu-i binecunoscut, apeland la legendarul sau laptop - premierul a anuntat luni, 18 iunie 2007, convocarea partidelor parlamentare la Palatul Victoria pentru consultari privind pozitia Romaniei fata de reforma Tratatelor UE, la Consiliul European de vara. Valentin Stan e un tip supus logicii clasice. Sub acest semn, avea prefecta dreptate:
Cum adica sa chemi partidele la consultari pentru miercuri, 20 iunie 2007, in timp ce ministrul de Externe, aflat la Luxemburg tocmai pentru o reuniune privind Tratatul Constitutional, declara ca Romania are deja o pozitie? O pozitie pe care o sustine Adrian Cioroianu la Luxemburg. Valentin Stan a tras concluzia ca Adrian Cioroianu bate campii. Eu n-am tras nici o concluzie.
Nu-i exclus sa avem, mi-am zis, chiar daca partidele vor fi consultate abia miercuri.
Am avut dreptate eu. Adrian Cioroianu a dezvaluit luni, 18 iunie 2007, unei agentii de presa obscure pozitia Romaniei in chestiunea Tratatului Constitutional. O pozitie opusa celei sustinute de Polonia. De ce am avut eu dreptate? Pentru ca, spre deosebire de Valentin Stan, eu sunt constient ca traim in Romania, si nu intr-o tara europeana.
In Romania e posibil ca:
1) Sa avem o pozitie intr-o chestiune vitala pentru interesul national, fara ca opinia publica s-o stie, dar mai ales, fara s-o fi dezbatut cat de cat.
2) Ministrul de Externe s-o sustina luni, 18 iunie 2007, la Luxemburg, in timp ce premierul, seful lui Adrian Cioroianu, sa declare tot luni, 18 iunie, la Bucuresti ca abia miercuri se va stabili pozitia Romaniei.
3) Cu doar cateva zile inaintea Summitului Uniunii Europene, nici un lider politic n-a exprimat, in numele partidului sau, pozitia pe care trebuie s-o aiba Romania in chestiunea Tratatului Constitutional.
4) Cu doar cateva zile inaintea Summitului, nici un jurnalist n-a avut curiozitatea sa-i intrebe pe premier, pe presedinte si chiar pe ministrul nostru de Externe care e pozitia Romaniei in chestiunea Tratatului Constitutional.
Sa ne mai miram ca, desi membra a UE de la 1 ianuarie 2007, Romania lasa impresia in continuare a unei ratacite in Europa civilizata?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.