Tarifele mici practicate de producatorii de ATV-uri, reducerea taxelor vamale de la 30% la 10% si dorinta de a fi in pas cu moda au facut ca solicitarile pentru acestea sa se dubleze. Incasarile vor ajunge la suma de 50 de milioane de euro.

Tarifele mici practicate de producatorii de ATV-uri, reducerea taxelor vamale de la 30% la 10% si dorinta de a fi in pas cu moda au facut ca solicitarile pentru acestea sa se dubleze. Incasarile vor ajunge la suma de 50 de milioane de euro.


ATV-urile (All Terain Vehicle) sunt vehicule mici, cu patru sau sase roti, ce pot fi utilizate de una sau doua persoane. Datorita formei, marimii, precum si a accesoriilor cu care pot fi dotate, aceste masinute pot fi utilizate pentru diverse activitati in agricultura, gospodarie, turism etc. Vehiculele sunt construite astfel incat sa treaca prin mlastina, noroi, nisip, pe carari de munte sau prin zapada, putand fi astfel utilizate pe tot parcursul anului. Mai mult, exista modele pentru conducerea carora nu este necesara detinerea de permis sau inmatricularea vehiculelor. "Daca acum trei ani achizitionarea unui ATV era considerata un hobby, acum a devenit ceva normal. Oricine poate avea un ATV cu care se poate plimba", a explicat Andreea Radu, administrator Motoboom Sebes.


AFACERE. De la inceputul anului majoritatea societatilor care comercializeaza ATV-uri a inregistrat vanzari aproape duble. Importatorii estimeaza ca piata va ajunge anul acesta la circa 8.000-10.000 de unitati. Tinand cont ca pretul mediu pentru un ATV este de 5.000 de euro, importatorii estimeaza venituri de 50 de milioane de euro. "Pana in prezent s-a inregistrat o crestere de 150% a vanzarilor, datorita preturilor mai mici practicate de producatori, dar si micsorarii taxelor vamale de la 1 ianuarie 2007", a declarat Mihai Bucsa, administrator al societatii Auto Moto House. "Estimam ca vanzarile de anul acesta sa fie la un nivel cel putin dublu fata de anul trecut. Cea mai mare cerere, circa 99%, se inregistreaza pentru ATV-urile inmatriculabile, care sunt ceva mai scumpe. Daca anul trecut am vandut 300 de bucati, anul acesta estimam sa depasim 750 de exemplare", a declarat Madalina Stamate, dealer al marcii Polaris.
Principalii clienti sunt centrele turistice care le subinchiriaza. "ATV-urile pot fi inchiriate cu 50-150 lei/ora, in functie de model. Daca persoana a platit pentru achizitionarea ATV-ului 15.000 de euro, il va inchiria cu 150 lei/ora, daca a platit numai 3.500 de euro, il va inchiria cu 50 lei/ora", a explicat Mihai Bucsa.


PreturiCele mai ieftine modele de ATV sunt cele pentru copii. "Cel mai mic pret pentru ATV-urile pentru copii, marca Linhai, este de 1.300 de euro, cu toate taxele incluse, si ajunge pana la 4.500 de euro. ATV-urile provin din China, Japonia sau SUA. Marcile japoneze - Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha - pentru adulti, sunt in jur de 10.000-12.000 de euro, iar cele americane - Bombardier sau Polaris - ajung la 15.000 de euro. Acestea au 800 de centimetri cubi si 60 de cai-putere", a explicat Viorel Lascu, administrator Motoboom Bucuresti. "Modelele neinmatriculabile sunt cu circa 2.000 de euro mai ieftine. Cele neinmatriculabile sunt cumparate in special de cei care au afaceri in structuri de agrement, iar cele mai scumpe sunt achizitionate de oamenii de afaceri", a spus Mihai Bucsa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin