Canada -  Consultatie SF la spital   Nu mica le-a fost mirarea medicilor din Vancouver cand au descoperit ca un pacient avea sange de culoare... verde. O banala operatie in cazul unui pacient canadian s-a transformat intr-o scena
Canada -  Consultatie SF la spital   Nu mica le-a fost mirarea medicilor din Vancouver cand au descoperit ca un pacient avea sange de culoare... verde. O banala operatie in cazul unui pacient canadian s-a transformat intr-o scena de science-fiction asemanatoare celor din "Dosarele X" sau "Star Trek". Revista medicala The Lancet relateaza cum medicii de la Spitalul Saint-Paul din Vancouver au simtit ca le ingheata sangele in vene cand au pregatit pentru operatie un barbat de 42 de ani. "Am incercat sa ii punem un cateter si am observat ca sangele pacientului era verde inchis ca si coaja de avocado", povesteste doctorul Flexman.  Dupa ce au facut aceasta descoperire "extraterestra", medicii i-au prelevat imediat pacientului o proba de sange pentru analize. Astfel, echipa medicala a dezlegat misterul sangelui verde: contrar personajului verzui din "Star Trek", Mister Spock, pacientul nu avea cupru in sange, ci sulfhemoglobina, adica un derivat al hemoglobinei care se formeaza prin reactia chimica dintre componentele sangelui si anumite substante sau medicamente. In cazul de fata, doctorul Flexman considera ca fenomenul a fost provocat de un medicament contra migrenei (sumatriptan), pe care pacientul l-a luat in doze exagerate. Din fericire, sangele pacientului a revenit la culoarea normala dupa intreruperea tratamentului antimigrena.  Nu este prima data cand acest pacient este consultat de medici pentru o afectiune ciudata. Cu ceva timp in urma, dupa ce a adormit cu genunchii indoiti, barbatul a dezvoltat un sindrom al lojelor, o afectiune foarte rara care afecteaza muschii picioarelor. Sindromul este provocat de un traumatism, o fractura sau de purtarea unui gips sau a unui bandaj prea strans, ceea ce antreneaza o compresie excesiva a muschilor membrului inferior in loja nervilor senzitivi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.