Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta si-a exprimat intr-un comunicat ingrijorarea fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt (foto), informeaza Mediafax. MAE ungar a sus
Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta si-a exprimat intr-un comunicat ingrijorarea fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt (foto), informeaza Mediafax. MAE ungar a sustinut existenta unei motivatii politice in anchetarea membrilor Guvernului care fac parte din UDMR. Premierul Tariceanu a declarat ieri la Sinaia ca ar fi preferat ca MAE ungar sa comunice mai intai, pe canale diplomatice, partii romane, preocuparea pe care o are in ceea ce priveste anchetele penale impotriva unor membri UDMR, inainte de a se exprima public. Ministerul roman de Externe apreciaza ca remarcile transmise public de MAE ungar cu privire la anchetele penale impotriva unor membri UDMR, printre care si ministrul Zsolt Nagy sunt "neuzuale in practica diplomatica" si precizeaza ca cetatenii romani sunt egali in fata legii, indiferent de etnie.
MAE maghiar cere socoteala ambasadorului roman
Ambasadorul roman in Ungaria, dna Ireny Comaroschi, a discutat miercuri cu secretarul de stat ungar Laszlo Szoke despre legea minoritatilor nationale din Romania, despre procedurile penale initiate impotriva ministrului roman al Comunicatiilor Zsolt Nagy si despre criticile formulate de presedintele roman Traian Basescu la adresa politicii ungare fata de minoritatile etnice, a anuntat purtatorul de cuvant al diplomatiei ungare Gyorgy Odze, informeaza Rompres.
Secretarul de stat ungar s-a interesat de perspectivele adoptarii de catre forul legislativ roman a legii minoritatilor nationale si si-a exprimat regretul fata de remarcile critice ale presedintelui Basescu la adresa politicii Ungariei in ce priveste minoritatile etnice, formulate in cadrul recentei conferinte OSCE de la Bucuresti.
Laszlo Szoke a afirmat ca procedurile penale initiate impotriva lui Zsolt Nagy si a altor patru oficiali din Uniunea Democrata Maghiara din Romania UDMR au generat preocupari ca aceste gesturi "ar putea fi motivate de aspiratii politice antiudemeriste".
Oficialul ungar a notat ca participarea UDMR la guvernare in Romania in ultimii 10 ani a dus la imbunatatirea relatiilor interetnice in regiune si a contribuit la dezvoltarea increderii si parteneriatului intre Ungaria si Romania.
"Ar servi interesele ambelor tari ca angajarea politica pe plan national a comunitatii maghiare din Romania sa nu fie pusa in pericol de manevre tactice pe termen scurt", a adaugat secretarul de stat ungar.
UDMR nu se simte bine anchetata
Consiliul de Coordonare a Uniunii si Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR au adoptat la sfarsitul saptamanii trecute o rezolutie prin care il mandateaza pe Marko Bela sa sesizeze CSM si o serie de foruri europene in legatura cu "abuzurile" procurorilor DNA.
Marko a fost mandatat sa sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii, dar si Parlamentul European, Partidul Popular European si Forumul Reprezentantilor Maghiari din Bazinul Carpatic. Reprezentantii UDMR considera ca, in ultima perioada, procurorii DNA au abuzat de prerogativele legale, incepand "anchete penale fara nici o baza" impotriva unor deputati si senatori ai Uniunii. Ei sustin ca faptele concrete ce constituie obiectul anchetelor fac parte din activitatea politica parlamentara.
Uniunea Democratica Maghiara desi actioneaza in politica romaneasca si se comporta ca un partid politic nu are de fapt acest statut - ci are statut de Asociatie neguvernamentala, beneficiind astfel de importante fonduri din partea Guvernului de la Budapesta.
Acuzat de tradare
Potrivit procurorilor, Zsolt Nagy este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete, ambele in concurs. In rezolutiile procurorilor DIICOT se arata ca Nagy a sprijinit gruparea condusa de bulgarul Stamen Stancev pentru adjudecarea licitatiilor privind selectarea consultantilor in vederea privatizarii mai multor companii. Anchetatorii sustin ca Stamen Stancev a stabilit legaturi stranse cu Zsolt Nagy si Radu Donciu - consilierul ministrului Comunicatiilor, pentru a favoriza castigarea licitatiei in privinta a trei societati romanesti. Potrivit anchetatorilor, Nagy avea misiunea de a verifica in permanenta daca telefoanele membrilor grupului condus de Stancev erau interceptate de serviciile de informatii romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.