Dupa ce propunerea sa ca Romania, Bulgaria si Rusia sa desfasoare manevre militare comune a dus la reactia violenta a Moscovei, Melescanu pledeaza pentru intensificarea dialogului cu Rusia.

"Reactiile mai degraba nervoase ale Rusiei
Dupa ce propunerea sa ca Romania, Bulgaria si Rusia sa desfasoare manevre militare comune a dus la reactia violenta a Moscovei, Melescanu pledeaza pentru intensificarea dialogului cu Rusia.

"Reactiile mai degraba nervoase ale Rusiei provin probabil din cauza absentei informatiilor legate de obiectivul si functionarea scutului antiracheta. Cea mai buna metoda de depasire a acestei lipse de informatii este dialogul", a declarat ministrul roman al Apararii intr-un interviu acordat joi AFP si preluat de NewsIn. Teodor Melescanu a aratat ca doreste sa prezinte Rusiei un memorandum privitor la "rolul" scutului antiracheta.

Propunerea lui Melescanu ca Romania, Bulgaria si Rusia sa desfasoare manevre militare comune, prezentata luni, 4 iunie, intr-un interviu acordat AFP a starnit o reactie dura din partea Moscovei.

"Ministrul roman al Apararii probabil nu cunoaste istoria, daca face apel la astfel de declaratii. As vrea sa reamintesc ca, prin decizia conducerii sovietice, inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, armata noastra a participat la exercitii militare comune cu Germania fascista. Se stie cum s-a terminat: Germania a atacat URSS", a declarat, in ziua urmatoare, generalul Vladimir Samanov, consilier al ministrului rus al apararii.

Imediat, ministrul roman si-a nuantat declaratiile, precizand ca nu a facut o propunere pentru organizarea de exercitii militare comune, "pentru simplul motiv ca nu pot face nici o propunere de acest fel in numele Bulgariei, Statelor Unite si chiar al Romaniei." Ministrul roman a sustinut insa ca astfel de actiuni ar contribui la cresterea increderii si securitatii in zona Marii Negre.

In termenii acordurilor bilaterale incheiate in 2006 cu Washingtonul, Romania si Bulgaria au acordat permisiunea armatei americane de folosi instalatii militare ce pot servi unor operatiuni americane, in special fortelor speciale. NATO afirma ca aceste acorduri nu intra sub incidenta Tratatului CFE, pentru ca efectivele prevazute sint prea mici - cateva mii, chiar cateva sute de militari americani si echipamentele lor de prepozitionare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.