Parlamentarii vor avea acces la informatiile clasificate fara certificat ORNISS doar in urma depunerii juramantului si cu respectarea unor proceduri interne, au decis senatorii, chiar daca se incalca astfel prevederile unor tratate internationale.
Parlamentarii vor avea acces la informatiile clasificate fara certificat ORNISS doar in urma depunerii juramantului si cu respectarea unor proceduri interne, au decis senatorii, chiar daca se incalca astfel prevederile unor tratate internationale.
Problema facilitarii accesului alesilor la informatiile clasificate a fost ridicata de deputatul PD Costica Canacheu, care considera, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, ca parlamentarii ar fi altfel impiedicati sa-si indeplineasca mandatul. "Legea trebuie sa prevada ca accesul parlamentarilor la informatiile clasificate este garantat de jure, fara indeplinirea altei formalitati decat cea a depunerii juramantului", se arata in motivatia intocmita de Canacheu. Faptul ca Executivul nu a sustinut proiectul, iar Comisia pentru drepturile omului l-a avizat negativ nu i-a impiedicat pe senatori si deputati sa adopte propunerea, cu usoare modificari. Ulterior, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a solicitat reexaminarea proiectului de lege, fiind invocate ca argumente atat intrarea in contradictie cu tratatele internationale semnate de Romania, cat si posibilitatea ca unele informatii clasificate sa fie puse in mod arbitrar la dispozitia demnitarilor. In concluzie, seful statului a aratat ca este mai bine ca Legea privind protectia informatiilor clasificate sa ramana in forma veche si sa fie respinsa propunerea lui Canacheu.
Senatorii au acceptat formal cererea de reexaminare formulata de presedintele interimar, dar, in loc sa respinga modificarea avansata de deputatul PD, au cosmetizat textul. Cu alte cuvinte, au pastrat tocmai esenta, marul discordiei. Culmea este ca sedinta in care s-a pecetluit prin vot acest lucru a fost prezidata tot de Nicolae Vacaroiu, de aceasta data in calitate de presedinte al Senatului. Cosmetizarea s-a produs printr-un amendament formulat de pesedistul serban Nicolae. Potrivit textului adoptat ieri de senatori, parlamentarii, ministrii, premierul si seful statului primesc acces la datele clasificate dupa validarea in functie si depunerea juramantului, doar in baza unor proceduri interne ale institutiilor din care fac parte, avizate de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Cu alte cuvinte, ORNISS va aviza proceduri, nu persoane. Demnitarii vor trebui insa, potrivit textului adoptat de senatori, numai sa ia "cunostinta de responsabilitatile ce le revin" si sa semneze un angajament scris "de pastrare a secretului". Interesul mare purtat de senatori proiectului a razbatut si din disponibilitatea acestora de a relua votul asupra legii pana la intrunirea numarului necesar de optiuni pro. La a doua incercare, amendamentul social-democrat a primit 76 de voturi pentru si doar trei abtineri.
CONTRADICTIE
Eliminarea verificarii si autorizarii prealabile a persoanelor care urmeaza sa aiba acces la informatiile clasificate drept secrete de stat contravine, dupa cum rezulta chiar din cererea de reexaminare semnata de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, angajamentelor asumate de Romania fata de partenerii din NATO si UE. In plus, se pot naste "vulnerabilitati importante in sistemul protectiei informatiilor clasificate".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin