Democratii au reusit ieri, la a treia incercare, sa depuna in Parlament motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece", facand o adevarata campanie de promisiuni politice pentru a obtine numarul necesar de semnaturi. Conducerile celor doua
Democratii au reusit ieri, la a treia incercare, sa depuna in Parlament motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece", facand o adevarata campanie de promisiuni politice pentru a obtine numarul necesar de semnaturi. Conducerile celor doua Camere ale Legislativului au stabilit ca documentul va fi citit joi in plenul reunit, urmand sa fie dezbatut lunea viitoare.
Birourile Permanente ale celor doua Camere au constatat existenta a doar 119 semnaturi pentru sustinerea motiunii de cenzura a PD, desi liderul democrat Emil Boc (foto) se laudase intr-o conferinta de presa sustinuta anterior ca a reusit performanta de a strange adeziuni de la 120 de parlamentari. Motivul l-a reprezentat retragerea in ultima clipa de pe lista semnatarilor documentului a senatorului Neculai Apostol. Conducerea Parlamentului a mai decis sa astepte decizia Parchetului General in privinta acuzatiilor aduse de senatorul PRM Gheorghe Funar la adresa unor parlamentari care ar fi semnat documentul in fals. Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a declarat ca senatorii si deputatii nemultumiti de acuzatiile cu privire la falsificarea semnaturilor vor trebui sa-si prezinte punctele de vedere luni, odata cu dezbaterea motiunii. Munteanu a relatat ca, in timpul sedintei, parlamentarii PSD si PRM au sustinut ca, in privinta falsificarii semnaturilor este vorba de infractiune si chiar de "inselaciune" la adresa conducerii celor doua Camere.
PD a strans semnaturile
Democratii au strans in sfarsit semnaturile necesare depunerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, reusind sa adune 120 de parlamentari. "Prin strangerea unui numar suficient de semnaturi se incheie orice discutie de natura procedurala, urmand ca dezbaterile sa fie pe fond, cu referire la continutul acesteia", a declarat ieri, la finalul sedintei Biroului Permanent National (BPN) al PD, liderul democrat Emil Boc. Cat priveste situatia parlamentarilor de la alte partide care au semnat pentru motiune, Boc a precizat ca i-a cerut deja liderului grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, sa cerceteze ce s-a intamplat cu semnatura lui Gheorghe Flutur si sa vina cu explicatii clare in BPN. Liderul democrat a acuzat presiunile exercitate de PNL pentru ca senatorul Mihail Lupoi sa-si retraga semnatura. Emil Boc a adaugat ca, deocamdata, desi este supus unor presiuni asemanatoare din partea PSD, senatorul Neculai Apostol nu a anuntat ca isi retrage semnatura de sustinere a motiunii de cenzura. Presedintele PD a mai spus ca semnaturile au fost adunate de la PD si PLD, in numar de 102, iar restul apartin unor parlamentari de la minoritatile nationale, de la PC si PSD. Boc a mentionat ca documentul are ca scop asumarea de catre premier a raspunderii pentru esecul la referendum, clarificarea statutului formatiunilor parlamentare si destituirea "celui mai neperformant si mai slab Guvern" de dupa 1989. Boc a sustinut ca premierul nu mai are legitimitate sa conduca Guvernul, pentru ca a sustinut demiterea lui Basescu, iar poporul i-a infirmat aceata propunere la referendum. Liderul PD a aratat ca Tariceanu "trebuie sa plece", in urma rezultatelor referendumului.
Replica PNL
In replica, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca motiunea de cenzura initiata de PD este "bine-venita", mentionand totodata ca liberalii vor negocia cu fiecare formatiune politica sustinerea Cabinetului Tariceanu. "Am discutat despre motiunea de cenzura pe care o tot agita PD. Consideram ca aceasta motiune este binevenita, chiar daca ea s-a nascut cu promisiuni care nu au nici un fel de justificare in a obtine semnaturi. Este o foarte buna ocazie pentru Guvernul Tariceanu de a prezenta stadiul indeplinirii programului de guvernare", a declarat Orban. (R.I.P., R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.