Imaginea Romaniei se vinde scump in strainatate. Fosta Autoritate Nationala de Turism a platit pentru cinci spoturi tv peste 1,3 milioane de euro, de cinci ori mai mult decat pretul pietei. Pretioasele clipuri nu au fost difuzate niciodata.

Imaginea Romaniei se vinde scump in strainatate. Fosta Autoritate Nationala de Turism a platit pentru cinci spoturi tv peste 1,3 milioane de euro, de cinci ori mai mult decat pretul pietei. Pretioasele clipuri nu au fost difuzate niciodata.

Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul Comertului si Turismului, acuza departamentul pentru promovarea turismului, al fostei Autoritati pentru Turism (ANT), de indisciplina si frauda cu banii statului. Morariu sustine ca peste 1,3 milioane de euro au fost aruncate pe "apa sambetei".

"La sfarsitul anului trecut, departamentul de promovare din cadrul fostei ANT, in prezent structura a ministerului, a contractat si platit cinci clipuri publicitare tv pentru promovare internationala in valoare de 1,3 milioane de euro. La solicitarea mea, am primit o caseta si niste CD-uri care pe patru calculatoare nu au functionat cu sonor. Aceste clipuri nu au fost folosite niciodata, iar pretul platit este de cel putin cinci ori mai mare decat suma pe care ar fi platit-o o firma privata pentru aceste servicii", a declarat Lucia Morariu.

CURATENIE. Secretarul de stat a decis sa scoata la concurs toate cele 15 posturi din departament. "Nu a existat management la nivelul directiei de promovare. Aici am gasit elemente clare de indisciplina si frauda pe banii statului", a precizat Lucia Morariu. Aceasta a spus ca, desi din punct de vedere formal actele au fost corect intocmite, pentru ea este "absolut clar" ca s-a abuzat de banii statului. Morariu va cere Curtii de Conturi sa efectueze un control asupra intregii activitati de anul trecut a fostei ANT. Lucratorii de buna-credinta din cadrul departamentului de promovare vor putea participa la concurs pentru reconfirmarea in posturi. Morariu a spus ca a observat ca sunt trimisi oameni in strainatate, pe banii statului, care in loc sa-si faca treaba se cearta intre ei. Ea a amintit de faptul ca, anul trecut, persoana care a fost trimisa sa ocupe cel de-al doilea post al biroului de turism al Romaniei de la Stockholm a fost rechemata in tara de fostul presedinte al ANT, Ovidiu Marian, in urma unor certuri grave cu ocupantul celuilalt post.

FonduriPentru promovarea interna, externa si targuri de profil, Turismul are anul acesta un buget de 8 milioane de euro. In plus, in perioada urmatoare vor fi semnate Programele Operationale Sectoriale (POS), urmand sa poata fi utilizate fondurile structurale pe diferite domenii, printre care si turismul. Fondurile structurale vor fi alocate pe trei directii. Pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica, UE va aloca 150 de milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro vor fi de la bugetul statului roman. Pentru promovarea turismului regional si local vor fi alocate 570 de milioane de euro, dintre care 490 de milioane de euro vor fi fonduri europene de dezvoltare, restul sumei fiind completata de la bugetul de stat. Turismul va beneficia si de o parte din fondurile pentru dezvoltarea rurala, in valoare de 2,2 miliarde de euro, declara in luna martie Monica Barbuletiu, fostul presedinte ANT.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin