Procesul in care omul de afaceri sirian Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism, in cazul rapirii a trei jurnalisti romani in Irak, s-a incheiat ieri, Curtea de Apel Bucuresti urmand sa ofere o solutie in acest dosar in cateva zile. Aparatorii o
Procesul in care omul de afaceri sirian Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism, in cazul rapirii a trei jurnalisti romani in Irak, s-a incheiat ieri, Curtea de Apel Bucuresti urmand sa ofere o solutie in acest dosar in cateva zile. Aparatorii omului de afaceri au cerut instantei achitarea clientului lor sau schimbarea incadrarii juridice, din acte de terorism in lipsire ilegala de libertate. Totodata, avocatii lui Hayssam au solicitat ca, in cazul in care clientul lor va fi gasit vinovat, acesta sa plateasca celor trei jurnalisti daune morale doar pentru cinci zile de rapire, adica pana in momentul in care acesta a fost arestat. Fiecare dintre jurnalisti a cerut despagubiri de cate doua milioane de euro de la Hayssam si Munaf.
Refacerea cercetarilor
Tot la termenul de ieri, magistratii au respins cererile avocatilor lui Hayssam privind trimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea cercetarilor si revocarea mandatului de arestare preventiva. Avocatii cerusera revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele clientului lor in baza unei scrisori pe care le-a trimis-o Omar Hayssam si in care acesta isi exprima dorinta de a da declaratii autoritatilor romane. Tot ieri a fost audiat de instanta avocatul irakian al lui Mohammad Munaf, Badie Arief Izzat, care a spus despre audierea clientului sau, din noiembrie 2006, ca acesta a negat implicarea lui Omar Hayssam in rapire, modificandu-si declaratia data anterior. Badie Arief Izzat a sustinut in fata magistratilor ca o sentinta definitiva a instantei din Irak in cazul lui Mohammad Munaf ar urma sa fie data peste aproximativ 25 de zile, aratand ca, in opinia lui, acesta va fi achitat. Potrivit aparatorului lui Munaf, citat de Mediafax, autoritatile americane si cele romane au exercitat presiuni asupra condamnatilor, dar in cazul lui Munaf nu s-a folosit violenta, el fiind doar amenintat ca daca nu declara ceea ce vor ei, ii vor "inchide" familia din Romania. La iesirea din sala de judecata, avocatul a spus ca a venit in Romania in scop umanitar, pentru a arata adevarul. Badie Arief Izzat a mai spus ca a tinut legatura cu Omar Hayssam si ca acesta i-a spus ca este dispus sa vorbeasca cu autoritatile romane chiar in Irak sau la una din ambasadele din Cipru, Atena, Siria sau Iran, dar cu conditia sa nu fie arestat.
A promis dezvaluiri senzationale
Inainte de ultimul termen al procesului de terorism, sirianul Omar Hayssam a trimis o scrisoare judecatoarei Sofica Dumitrascu, cea care instrumenteaza dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, in care cere sa fie audiat, promitand dezvaluiri incendiare. Omul de afaceri o roaga pe judecatoare sa nu incheie acum dosarul si sa accepte inainte de a inchide cazul audierea unor martori din Irak. "In ce ma priveste personal, doresc sa dau o declaratie amanuntita in aceasta cauza pentru ca, asa cum stiti, eu nu am dat nici o declaratie pana acum si as fi dat-o de mult. Dar interventia dumneavoastra rapida si emiterea unui mandat de arestare a impiedicat acest demers, dar acum sunt decis sa dau aceasta declaratie in fata unui notar sau in fata consulului Romaniei la Beirut, sau sub alta forma pe care o vreti dumneavoastra, pentru a lamuri toate aspectele din acest dosar, si pentru aflarea adevarului si pentru o judecata justa si corecta", scrie Hayssam. Sirianul este nemultumit si de atitudinea Curtii de Apel Bucuresti, care, dupa parerea lui, nu a facut demersurile pentru a-i audia pe martorii irakieni si pe presupusul sau complice, Mohammad Munaf, prin comisie rogatorie sau videoconferinta. De asemenea, el sustine ca acesti martori "nu isi mai mentin declaratiile date in fata procurorilor romani", care au fost luate sub tortura si amenintare, astfel fiind constransi sa nu spuna adevarul. In finalul scrisorii, Hayssam isi exprima speranta ca audierea martorilor va demonstra instantei ca este nevinovat si "dupa ce veti constata toate acestea, va rog sa revocati mandatul de arestare emis pe numele meu si sa retrimiteti dosarul pentru efectuarea de cercetari in conformitate cu legile in vigoare". Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in 28 martie 2005, in Irak, fiind tinuti ostatici 55 de zile. Initial, in aceasta cauza au fost trimisi in judecata Omar Hayssam si Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor de la Bagdad, ulterior instanta dispunand judecarea separata a celor doi.
Hayssam si Munaf au fost acuzati de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism. In 26 aprilie 2006, instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis judecarea lui Omar Hayssam in stare de libertate, pe motive medicale.
Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" ca sirianul a parasit ilegal Romania si ca se afla in afara spatiului national, iar Curtea de Apel Bucuresti a emis pe numele sau, in 26 iunie, un mandat de urmarire internationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.