Cetateanul bulgar retinut pentru trafic cu armament in vama Calafat, joi dimineata, dupa ce a strins de git un politist, nu a primit mandat de arestare, pentru ca nu avea praf de pusca.



Mihail Ivanov, 57 de ani, a fost ad
Cetateanul bulgar retinut pentru trafic cu armament in vama Calafat, joi dimineata, dupa ce a strins de git un politist, nu a primit mandat de arestare, pentru ca nu avea praf de pusca.



Mihail Ivanov, 57 de ani, a fost adus joi in fata procurorilor DIICOT, fiind acuzat de ultraj, contrabanda in forma calificata si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Bulgarul a fost oprit la primele ore ale diminetii de joi de politistii de frontiera, in vama Calafat, din judetul Dolj, la un control de rutina. Conform documentelor de insotire a marfii, camionul bulgaresc venea din Marea Britanie si mergea in Bulgaria, transportind piese auto si nutreturi combinate de furaje. Deranjat vizibil de ideea unui control, Mihail Ivanov a incercat sa se opuna, stringindu-l de git pe politist. A urcat apoi in TIR si a fugit spre locul de acostare a bacurilor. Insa au aparut imediat mascatii de la Politia de Frontiera, care l-au imobilizat. Potrivit unui comunicat al Politiei de Frontiera, la controlul amanuntit s-au gasit, pe linga marfa declarata, peste 600 de gloante, 200 de tuburi de cartuse, 1.998 de capse de initiere, precum si un dispozitiv pentru asamblarea cartuselor si accesorii de intretinere a armamentului.

Cercetarile au fost preluate de o echipa mixta, formata din politisti ai Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul IPJ Dolj, coordonata de un procuror de la Biroul Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Procurorii DIICOT au stabilit ca transportul gasit ascuns in TIR-ul condus de Ivanov nu constituie infractiune dupa legislatia in vigoare. Legea privind regimul armelor si munitiilor prevede ca munitia este ansamblul format din proiectil si, dupa caz, incarcatura de azvirlire, capsa de aprindere, precum si din celelalte elemente de asamblare care ii asigura functionarea. Din incarcatura bulgarului lipsea un lucru fara de care celelalte elemente asamblate nu puteau sa functioneze - praful de pusca.

"Nu a fost gasita asupra sa o munitie montata, ci doar elemente din care este compusa munitia. Lipsea incarcatura de azvirlire, pulberea - pe intelesul tuturor. Daca nu sint toate elementele de munitie, acestea fiind conditii cumulative, atunci nu putem spune ca s-a gasit asupra sa munitie", a declarat un lucrator al DIICOT Dolj, citat de MEDIAFAX. Drept urmare, procurorii DIICOT au luat decizia de a-l cerceta in stare de libertate pe sofer. Cetateanul bulgar a fost lasat sa-si continue drumul, mai ales ca o parte din marfa pe care o transporta legal era perisabila.

Totusi, procurorii doljeni au intocmit pe numele lui Ivanov dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor si pentru contrabanda, deoarece capsele de initiere pot fi asimilate incarcaturilor explozive si el a incercat sa treaca fraudulos frontiera de stat cu componentele de munitie. Acestea au fost ridicate de politistii doljeni din cadrul Biroului Arme. "Componentele de munitie gasite in camionul cetateanului bulgar au fost ridicate in vederea cercetarilor si a expertizelor, iar procurorii se ocupa de stabilirea provenientei acestora", a declarat comisarul-sef Nelu Gruia, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj.

Politistii de frontiera si vamesii din Punctul de Trecere a Frontierei Calafat au mai facut pe 2 decembrie 2006 o captura importanta, reusind sa depisteze la intrarea in tara un camion incarcat cu armament. Armele au fost descoperite dupa verificarea documentelor transportului, care au trezit suspiciuni. La controlul amanuntit al transportului au fost gasite cinci lazi cu tevi de mitraliera, 1.650 de benzi pentru cartuse si 1.650 de cutii pentru benzi de mitraliera. Cei doi barbati care se aflau in autocamion, Kostadin Bodurov Ivanov, de 52 de ani, si Cheshliev Seydi Yusmenov, de 39 de ani, cetateni bulgari, au fost retinuti, iar magistratii Tribunalului Dolj au emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lor. Cei doi bulgari sint acuzati de contrabanda calificata, folosirea de acte false si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.