"Raspundere pentru deciziile luate"
"In primul rand sa isi asume (n.r. greseala) si sa faca un pas inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Ma refer la mai multi, raspunderea presedintelu
"Raspundere pentru deciziile luate"
"In primul rand sa isi asume (n.r. greseala) si sa faca un pas inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Ma refer la mai multi, raspunderea presedintelui Marko Bela este fara discutie, raspunderea lui incumba ca sef al UDMR. Este vorba si de cei care au pledat foarte hotarat pentru aceasta solutie, liderii de grup parlamentar, domnii Verestoy, domnul Marton Arpad, fara doar si poate", a declarat ieri, la Cluj, Eckstein. Vehement, senatorul a invocat absenta autocriticii in UDMR, vizandu-l si pe deputatul Kelemen Hunor, despre care a precizat ca, desi a fost resposabil pentru campania electorala, va fi promovat ca presedinte executiv al Uniunii. Eckstein a subliniat ca greselile trebuie asumate, aratand ca functia "nu inseamna numai girofar si SPP la scara", ci si "raspundere pentru deciziile luate".
O decizie politica gresita
Eckstein l-a acuzat pe Marko Bela ca, in loc sa-si asume responsabilitatea pentru decizia politica "gresita" din campanie, acesta incearca sa arunce vina pe organizatiile judetene. "Analiza UDMR a fost ca esecul se datoreaza deficientelor de comunicare cu alegatorii, ceea ce mi se pare o explicatie gresita, ca si neasumarea faptului ca mesajul a fost gresit si nici o campanie posibila nu putea sa corecteze aceasta greseala. Mi se pare deosebit de reprobabil faptul ca domnul presedinte Marko incearca sa arunce vina pentru o decizie politica gresita, luata la varful partidului, inclusiv data si girata de el, pe umerii organizatiilor judetene", a precizat senatorul. El a apreciat ca organizatile judetene au fost puse intr-o situatie extrem de dificila, deoarece nu puteau sa nu promoveze mesajul decis de conducerea centrala, dar nici nu puteau convinge comunitatile pe care le conduc sa voteze altfel decat stiau ca vor vota. Eckstein a concluzionat ca pozitia adoptata la referendum a fost a doua mare geseala a UDMR fata de electorat, prima fiind sustinerea acordata lui Adrian Nastase al alegerile din 2004. "Aceste greseli trebuie analizate si urmate de concluzii clare", a subliniat el. Pe de alta parte, senatorul a afirmat ca singura solutie ca UDMR sa ocupe un loc in Parlamentul European in urma alegerilor din toamna o reprezinta candidatura pe liste comune cu episcopul reformat Laszlo Tokes.
Marton: Eroarea e la Eckstein
Drept raspuns la critici, deputatul Marton Arpad a pasat responsabilitatea asumarii esecului catre grupul parlamentar pe care il conduce. El a sustinut ca nu are nici o problema in a demisiona din functie, insa a spus ca la nivelul grupului nu s-a constatat ca ar fi facut vreo greseala. In opinia sa, eroarea nu apartine Uniunii, ci lui Eckstein, care a facut nota discordanta cu decizia Uniunii si care ar trebui sa-si revizuiasca pozitia. "A fost o greseala de comunicare, n-am avut comunicare unitara fata de electorat. A fost o decizie a UDMR si alte voci care au sugerat altceva, inclusiv domnul Eckstein", ne-a declarat deputatul. El a considerat ca "asa-zisul esec" se datoreaza comunicarii ineficiente catre populatie. Intrebat daca seful de campanie, Kelemen hunor este cel vinovat, Marton a evitat un raspuns clar, aratand ca sunt mai multe persoane implicate. (Raluca PAPADOPOL)
Marko Bela riposteaza
Liderul UDMR Marko Bela a declarat, ieri, ca senatorul Eckstein Kovacs "nu mai reprezinta de mult pozitia UDMR" si considera "de prost gust" solicitarea acestuia privind demisia conducerii Uniunii. "Orice problema am discuta, domnia sa exprima o opinie separata. Nu stiu de ce mai e impreuna cu noi, dar suntem o organizatie pluralista si fiecare, si senatorul Eckstein, are libertate de exprimare" a opinat Marko, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, conducerea UDMR si-a facut analizele privind referendumul. "Eu am spus ca voi renunta la functia de vicepremier, fara ca domnul Eckeistein Peter sa-mi fi cerut acest lucru. Este de prost gust ca, dupa ce am declarat acest lucru, domnia sa sa-mi solicite asa ceva", a precizat el. Marko a aratat ca, nefiind partid politic, UDMR nu poate discuta atitudinea lui Eckstein, apreciind ca este vorba de "o exprimare a pluralismului, care insa nu ne face bine". (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.