In primul an, tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 de eurocenti pe minut. Aceste preturi vor scadea la 46 de eurocenti si, re
In primul an, tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 de eurocenti pe minut. Aceste preturi vor scadea la 46 de eurocenti si, respectiv, 22 de eurocenti in al doilea an de la introducerea noilor norme, urmand sa coboare in anul urmator la 43 de eurocenti, respectiv 19 eurocenti pe minut. Plafoanele vor fi eliminate ulterior, in cazul in care nu sunt reconfirmate de statele europene si de institutiile Uniunii Europene.
Comisia Europeana a salutat decizia organului legislativ, se arata intr-un comunicat al Executivului. Noile reglementari europene, propuse pentru prima data de catre Comisia Europeana pe 12 iulie 2006, au primit saptamana trecuta sustinere majoritara din partea reprezentantilor celor 27 de state membre.
"Astazi este o zi buna pentru turistii si oamenii de afaceri din Uniunea Europeana", a declarat comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding.
"Granitele pietei europene interne vor fi in sfarsit eliminate cu adevarat, chiar si in cazul facturilor pentru serviciile de telefonie mobila", a adaugat comisarul european.
Cei care nu doresc sa ia o decizie vor beneficia de tarife protectoare, in mod automat, dupa trei luni. Astfel, acest regulament este foarte sigur pentru consumatori, a spus Rubig, adaugand ca cei care vor lua o decizie imediat vor fi primii care sa beneficieze de noile tarife.
Noile tarife se aplica din iunie
In luna iulie a anului trecut, Executivul European a propus un plan de reducere a tarifelor de roaming in spatiul Uniunii Europene cu pana la 70%, acesta fiind un instrument pentru consolidarea pietei interne unice.
Dupa ce Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Eurpeana au ajuns la un acord politic asupra noilor standarde saptamana trecuta, aprobarea din partea Consiliului ministrilor europeni de Telecomunicatii este asteptata pe 7 iunie.
Noile reglementari europene vor deveni o parte a legislatiei europene, aplicabila la nivelul tuturor celor 27 de state europene, dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care ar putea avea loc la jumatatea lunii iunie.
Comisia Europeana noteaza ca romanii si bulgarii din Marea Britanie platesc 9,52 euro si, respectiv, 7,95 euro pentru efectuarea unui apel catre tara de origine, cu o durata de patru minute si 5,47 euro si 3,17 euro pentru apelurile receptionate. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.