Biletelul lui Hrebenciuc arata cum merg treburile in politica romaneasca. Se fac niste calcule matematice si se purcede la negocieri.

PSD incearca sa se trezeasca din socul referendumului.

Pentru fostul partid de guvernam
Biletelul lui Hrebenciuc arata cum merg treburile in politica romaneasca. Se fac niste calcule matematice si se purcede la negocieri.

PSD incearca sa se trezeasca din socul referendumului.

Pentru fostul partid de guvernamint, rezultatul prost, obtinut la vot, reprezinta un semnal clar ca trebuie sa-si regindeasca actiunea politica. Daca a vazut ca nu tine cu electoratul, PSD se intoarce spre partide, cautind variante de supravietuire pina la eventuale alegeri.

Cu un grup parlamentar mult peste actuala situatie din sondaje, pesedistii stiu ca pot aranja inca lucrurile dupa voia lor.

Asa ca incearca sa-si joace ultima sansa de mare partid. Pentru asta s-a ajuns chiar la reactivarea celor considerati, pina mai ieri, oile negre ale partidului, Adrian Nastase si Miron Mitrea. In logica pesedista, e un semn ca situatia in partid nu e deloc vesela.

In momentul de fata sint doua curente la fel de puternice in partid, cu toate ca nu sint inca structurate in jurul unor lideri. Unul sustine intrarea la guvernare, iar celalalt se opreste la a da girul, punctual, unui guvern minoritar. Chiar daca majoritatea pesedistilor sint de acord ca doar anticipatele pot rezolva problema pe fond, nimeni nu prea vrea sa se ajunga acolo prea curind, data fiind situatia proasta din sondaje. Asa ca ramin spre negociere celelalte doua variante de lucru.

Intrarea la guvernare inseamna pentru PSD a se plasa sub controlul lui Traian Basescu. Nimeni nu-si face iluzii ca acesta nu va mai interveni in activitatea Guvernului si va ramine doar de decor la Cotroceni. Pesedistii spun ca un guvern de uniune nationala le-ar fi pe plac, mai ales daca premierul ar fi unul de la partidul lor. E cam greu de crezut ca in acest guvern vor intra si liberalii fata de care pesedistii se intorc acum cu 180 de grade si ii ameninta cu motiune de cenzura. Nici cu PD relatiile nu sint prea roz, pentru ca PSD suspecteaza PD ca vrea sa-i destructureze partidul, exact cum, pe vremuri, PSD a incercat sa faca acelasi lucru cu democratii. Sint tot mai multe incercari de racolare, chiar la nivelul de sus al partidului. Asa ca uniunea nationala e cam dificil de realizat in aceste conditii de hartuiala reciproca. In mod paradoxal insa, in momentul de fata pesedistii sint mai suparati pe liberali, pentru ca i-au lasat balta in campanie, decit pe pedistii care, dupa ce au trimis actiunea PSD-ului in

derizoriu, incearca si sa rareasca rindurile partidului lui Geoana. Varianta unei motiuni de cenzura pare destul de credibila, numai ca deocamdata nu se stie ce ar urma dupa ea. A doua ipoteza, cea a sustinerii in Parlament a unui guvern minoritar, chiar al celui actual, este mai putin apreciata ca pozitiva de liderii PSD. Partidul are nevoie sa dea un nou semnal, pentru ca alaturarea cu PNL, dupa referendum, nu mai este atit de buna cum parea la inceput.

Pentru PSD, urmatoarea etapa este decisiva in evolutia ulterioara a partidului.

Un nou esec ar putea duce chiar la ruperea formatiunii social democrate, pe care in momentul de fata o mai tine unita doar speranta ca se poate redresa intr-un timp foarte scurt.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.