Uniunea Jurnalistilor Rusi protesteaza fata de Kremlin ca urmare a faptului ca autoritatile doresc sa-i arunce abuziv in strada, pentru a face loc noii televiziuni a lui Vladimir Putin.   Uniunea Jurnalistilor Rusi (UJR), din care fac parte p
Uniunea Jurnalistilor Rusi protesteaza fata de Kremlin ca urmare a faptului ca autoritatile doresc sa-i arunce abuziv in strada, pentru a face loc noii televiziuni a lui Vladimir Putin.   Uniunea Jurnalistilor Rusi (UJR), din care fac parte peste 100.000 de persoane, acuza autoritatile moscovite ca o alunga ilegal din sediul pe care singura si l-a construit, pentru a face loc noii televiziuni de stat, Russia Today, care urmeaza sa emita in intreaga lume. Momentul ales de autoritatile ruse nu este intamplator si duce chiar cu gandul la o razbunare politica impotriva jurnalistilor din Rusia.   Astfel, UJR urmeaza sa gazduiasca o intalnire cu jurnalistii straini, sub egida unei organizatii internationale de protectie a libertatii presei, in care sa se discute starea presei din Federatia Rusa. Igor Iakovenko, secretarul general al UJR, sustine ca ordinul de evacuare a fost dat chiar de presedintele Vladimir Putin.       EVACUARE FORTATA. Autoritatile ruse au trimis UJR cererea de eliberare a imobilului la data de 18 aprilie. Jurnalistii ar fi trebuit sa paraseasca sediul in 30 de zile, insa termenul a fost depasit. "Avocatii nostri le-au explicat foarte clar ca ridicarea constructiei a fost realizata exclusiv cu banii Uniunii Jurnalistilor, inainte de destramarea URSS", a declarat jurnalistul Vsevold Bogdanov, pentru Echo Moskvi. "Uitati de toate lucrurile astea. Cui ii pasa de ce s-a intamplat atunci? Dati-ne cladirea de bunavoie", a fost raspunsul autoritatilor. In prezent, UJR si postul tv atat de drag lui Putin impart aceeasi cladire din centrul Moscovei, in care se mai afla agentia de stat Ria Novosti, agentie ce a lansat postul de televiziune Russia Today in 2005.     DEMISII. Opt jurnalisti au demisionat din agentia de presa Russia News Service, ca urmare a presiunilor politice venite din partea conducerii manageriale pro-Kremlin. Jurnalistilor li s-a cerut ca "cel putin jumatate din stirile despre Guvernul rus pe care le scriu sa fie pozitive", s-au plans acestia. Prin aceste masuri, Putin continua asaltul asupra libertatii presei din Rusia. De cand a venit la putere, in 2000, numerosi jurnalisti care aveau o pozitie critica fata de Kremlin au fost ucisi, ultimul in februrie 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.