Euforia a cuprins tabara prezidentiala. Sampania curgea, bucuria era indoita de tristetea abuzului de energie. Caci post coitum animale tristam.
Analizele interne vor curge incepand de astazi. Multi isi vor asuma meritele si prea puti
Euforia a cuprins tabara prezidentiala. Sampania curgea, bucuria era indoita de tristetea abuzului de energie. Caci post coitum animale tristam.
Analizele interne vor curge incepand de astazi. Multi isi vor asuma meritele si prea putini erorile.
Important este ca Traian Basescu NU a fost votat ca un star din revistele de femei.
Votul in favoarea sa il obliga enorm, sperantele pe care le-au investit oamenii in el sunt atat de mari incat este obligat fie sa le indeplineasca, fie sa dispara politic. Iar premisele indeplinirii asteptarilor pleaca de la doua elemente esentiale. Primul este programul politic al lui Traian Basescu pe termen mediu, dar mai ales lung. Al doilea element este structura si resursele umane pe care se va baza in viitoarea constructie.
Mai mult decat evident, Traian Basescu nu are articulat un proiect. Dar are nevoie rapid de unul. Altfel pentru ce a fost votat?
Greu de gestionat infrangerea, dar mai greu este de gestionat victoria daca nu o interpretezi corect. Din pacate, in actualele conditii, Traian Basescu se afla intr-o situatie dificil de gestionat. Caci a asuma intreaga putere si a te bizui pe o echipa formata din aceiasi oameni ca si pana acum poate avea efecte catastrofale, in primul rand pentru sperantele oamenilor. Iar electoratul se poate schimba intr-un termen extrem de scurt.
Presedintele Basescu trebuie sa se intrebe pentru ce, cum si, mai ales, prin cine va guverna in viitor.
Riscurile votului de sambata ar trebui sa-l puna pe ganduri pe Traian Basescu. Caci altminteri poate sa aiba viitorul lui Becali - silit la institutionalizare, Partidul Noua Generatie are toate sansele sa intre intr-un declin accelerat.
Votul de sambata are o dubla semnificatie. Iar cea mai importanta este cea a refuzului de participare. (Ne putem intreba ce s-ar fi putut intampla daca pe buletinul de vot ar fi fost si o a treia optiune: impotriva tuturor. Poate ca atunci Traian Basescu ar fi suferit o infrangere.) Iar lipsa de participare este simptomul lipsei de institutionalizare a partidelor, a incapacitatii lor de comunicare si, mai ales, de reprezentare a electoratului.
Cea de-a doua semnificatie este legata de procentul obtinut de Basescu. Cercetarile calitative din aceasta perioada au scos in evidenta credinta oamenilor ca presedintele poate produce o reala ruptura cu trecutul si ca este cel mai credibil personaj care poate transforma clasa politica si actualele structuri de putere. Acesta este in termeni simpli programul pentru care a fost votat Basescu.
Premisele realizarii acestui program sunt proaste. Multi oameni din jurul sau ar cadea loviti de o lege a lustratiei. Multi dintre acestia se vor ascunde in spatele identitatii PLD-iste sau PD-iste in speranta ca pe ei nu-i va lovi.
Dar razboiul nu poate fi dus cu jumatati de masura.
Reformele interne din partide vor aduce o perioada de noi dezvaluiri si convulsii. Nu numai in randul partidelor sustinatoare ale demiterii lui Basescu, ci chiar in cadrul Partidului Democrat reformele par a fi inevitabile in primul rand pentru a putea face fata proiectului politic pe care l-a incarnat Traian Basescu. Bucuria multora va fi trecatoare, iar tristetea unora risca sa se permanentizeze.
In concluzie, referendumul poate insemna debutul unui proces amplu de dinamitare a actualelor structuri de putere, mai poate insemna si o lovitura data partidelor politice care poate aduce prejudicii proceselor democratice (daca Traian Basescu nu va intelege ca este nevoie de partide puternice si ca democratia se exercita numai prin partide), si mai poate insemna o personalizare excesiva, suplimentata de o destructurare institutionala a spatiului politic.
Mai mult ca sigur vom avea surprize...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.