Pentru a ajunge la o calitate a vietii, fie ea si la jumatatea celei din tarile europene, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa promoveze o politica fiscala prudenta, sa incerce sa-si acomodeze deficitele publice cu evolutia economica si sa coordoneze
Pentru a ajunge la o calitate a vietii, fie ea si la jumatatea celei din tarile europene, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa promoveze o politica fiscala prudenta, sa incerce sa-si acomodeze deficitele publice cu evolutia economica si sa coordoneze politica fiscala cu cea monetara. Din pacate, atitudinea superficiala a Guvernului a facut ca Romania sa rateze startul integrarii. La aproape jumatate de an de la momentul aderarii, tara noastra nu are o strategie post-aderare, altfel spus nu exista inca o viziune unitara despre cum va arata tara noastra in UE si care va fi rolul pe care il va juca in spatiul european. Absorbtia celor peste 30 de miliarde de euro destinate Romaniei in perioada 2007-2013 a inceput si ea cu stangul. Anul acesta institutiile romanesti nu vor putea atrage mai mult de 10% din banii europeni. Cert este ca o rata de absorbtie de sub 40% a fondurilor europene transforma tara noastra intr-un contribuitor net la bugetul Uniunii.
Autoritatile trebuie sa continue reformele incepute inainte de momentul aderarii. Romania are nevoie de stabilitate macroeconomica, care poate fi asigurata prin mentinerea unor deficite bugetare suportabile, reducerea deficitului contului curent astfel incat sa nu afecteze inflatia si promovarea unor politici coerente, compatibile cu mecanismele UE. In acest sens, pe agenda Guvernului trebuie sa apara ca elemente prioritare ajustarea structurala a economiei, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, revitalizarea si retehnologizarea industriilor cu potential competitiv, precum si politici de dezvoltare si revigorare a agriculturii. Mediul de afaceri are nevoie de un cadru legal coerent si stabil care sa asigure dezvoltarea competitiei de piata. Sunt necesare masuri pentru stimularea IMM-urilor, pentru combaterea coruptiei, reducerea birocratiei si deschiderea pietei muncii. Transpunerea in viata a acestor masuri va permite sporirea veniturilor reale ale populatiei si inregistrarea unor progrese efective in cresterea nivelului de trai al romanilor.
Dezvoltarea Romaniei catre un standard de viata mai bun depinde de modul in care vom sti sa atragem si sa cheltuim banii europeni, de modul in care vom sti sa proiectam un plan coerent de dezvoltare pe termen mediu si lung. Din pacate, exemplele de pana acum nu califica tara noastra ca un partener pregatit sa inglobeze resursele europene. Altfel, Romania este pe punctul de a pierde cativa ani pe drumul integrarii europene, timp in care decalajul care ne separa de celelalte state din UE va creste, in loc sa se diminueze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.