Infractiunile comise de romani in tarile occidentale au atins in ultima vreme cote alarmante. Italia este efectiv socata de crimele savarsite de conationali de-ai nostri intr-un interval de numai cateva saptamani, multi dintre italieni ajungand chiar
Infractiunile comise de romani in tarile occidentale au atins in ultima vreme cote alarmante. Italia este efectiv socata de crimele savarsite de conationali de-ai nostri intr-un interval de numai cateva saptamani, multi dintre italieni ajungand chiar sa-i considere pe imigrantii romani o reala "amenintare la adresa ordinii publice si a securitatii locuitorilor". O alta tara care are mari batai de cap din cauza imigrantilor veniti din Est este Marea Britanie, tara in care aproximativ 85% din infractiunile financiare sunt comise de bandele de romani, dupa cum avertiza un document al Guvernului de la Londra. Hotarate sa lupte contra infractorilor romani cu toate mijloacele de care dispun, autoritatile britanice au editat un ghid de conversatie englez-roman care sa-i ajute pe politisti sa comunice mai bine cu rau-facatorii din tara noastra.
Zece expresii esentiale
Initiativa Scotland Yard-ului este menita sa limiteze numarul infractiunilor comise de imigrantii romani, in special in cartierul londonez West End. De la aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007, numarul talhariilor si furturilor din buzunare a crescut, strazile londoneze fiind cutreierate de bande de infractori si cersetori "in cautare de bani si obiecte de valoare", dupa cum relateaza ziarul britanic "Daily Mail". Incepand de ieri cei aproximativ 1600 de politisti care actioneza in zona Westminster au iesit pe strazi inarmati cu ghidul de conversatie englez-roman hotarati sa rezolve problemele de comunicare pe care le au cu infractorii romani. Acestia din urma pretind, atunci cand sunt interogati, ca nu vorbesc engleza, ingreunand astfel derularea anchetei.
Documentul intitulat oficial "Opreste si Cerceteaza, tradus in Limba romana" contine zece lucruri esentiale care trebuie clarificate cu un suspect.
Dupa formula introductiva "Excuse Me!" (Scuzati-ma!), urmeaza o serie de intrebari specifice: "Can I have a word with you?" (Pot sa vorbesc cu tine?) si "Can I ask what you are doing in this area?" (Pot sa intreb ce faceti in zona aceasta?), apoi "Please tell me your surname and forename" (Va rog sa-mi spuneti numele de familie si prenumele) si "Signature, please!" (Semnati aici va rog!). Versiunea in limba romana este insotita si de transcrierea fonetica pentru a-i ajuta pe politisti sa aiba o buna pronuntie. Oamenii legii nu s-au aratat insa foarte incantati de ghidul englez-roman precizand ca aceasta initiativa, teoretic laudabila, ridica o problema fundamentala: ce vor face in cazul in care suspectii raspund in limba materna?
"Unii dintre noi aveam probleme chiar si cu limba engleza, iar acum trebuie sa conversam in romana...Daca suspectii raspund in romana sau oricare alta limba straina, n-am facut nimic. Uneori habar n-avem in ce limba ne raspund persoanele pe care le interogam. Nu este nici o indoiala ca acest plan a fost bine intentionat, dar din pacate nu exista unul de rezerva", a declarat unul dintre ofiteri. In acest ghid sunt insa prevazute si cateva posibile raspunsuri ale infractorilor romani: "It's a fair cop" (Am dat cu nuca in perete); "It wasn't me, guv" (N-am facut nimic sefu'); "I'm bang to rights" (M-ai prins cu mata in sac) etc.
Hotii full-time
Oamenii legii au informatii conform carora bandele de hoti de buzunare - organizati in grupuri de cate trei - au sosit din Romania mai ales dupa aderarea acesteia la UE si opereaza "full-time" asupra celor aflati la cumparaturi in centrul Londrei sau a calatorilor din metroul londonez.
In multe cazuri, bandele de suti includ si o mama cu copil care joaca un rol cheie in distragerea atentiei victimei. Cu o precizie iesita din comun, hotii reusesc apoi sa-si puna in aplicare strategiile si sa le goleasca buzunarelor celor intrati in vizorul lor. O alta strategie este "trasul cu ochiu" la pinul cartilor de credit atunci cand o persoana efectueaza o extragere de bani de la un bancomat. Dupa scoaterea banilor, unul din membrii bandei ii distrage victimei atentia, iar restul sutilor ii "aranjeaza" buzunarele. Cartea de credit astfel obtinuta este folosita imediat pentru retragerea unei sume de bani cat mai mari. Politia mai precizeaza ca zeci de hoti din Romania, multi dintre ei oameni ai strazii, opereaza chiar in centrul Londrei. Acestia ies zi de zi "la vanatoare" pe strazi, in restuarante, baruri, cafenele, etc. Un raport realizat anul trecut de Ministerul de Interne sugera faptul ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, in Marea Britanie vor ajunge peste 140.000 de imigranti, dintre care aproximativ 45.000 de potentiali infractori.
Prea multe infractiuni
"De la inceputul acestui an s-a inregistrat o crestere a talhariilor in zona Westminster. In stransa legatura cu autoritatile locale, am luat o serie de masuri pentru a combate aceasta problema. In timpul operatiunilor desfasurate am intreprins si o serie de arestari. O parte importanta a investigatiilor intreprinse de noi consta in identificarea persoanelor implicate in aceste infractiuni si aducerea lor in fata justitiei. In incercarea de a veni in ajutorul politistilor aflati in strada am editat un ghid care sa le inlesneasca acestora dialogul cu suspectii romani", a precizat purtatorul de cuvant al Scotland Yard-ului.
Multi dintre cei aflati in arestul politiei in momentul de fata sunt asa-zisii "infractori in serie" - cei care erau deportati ca imigranti ilegali din Marea Britanie, inainte de aderarea Romaniei la UE. Cotidianul britanic "Daily Mail" mai precizeaza ca, asa cum reiese din informatiile oficiale, in zona Westminster au fost comise in luna ianuarie, anul acesta, 545 talharii si furturi din buzunare, cu 100 mai mult decat in ianuarie 2006. De asemenea in metroul londonez s-a inregistrat o crestere cu 20% a acestui gen de infractiuni, in prima luna a anului, iar din cei 27 de hoti de buzunare arestati la metrou luna trecuta, 22 erau din Europa de Est.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.